Cirok – gluténmentes kenyérsütés, popcirok
Prokisch József egyetemi docens vezetésével a Debreceni Egyetem kutatói speciális élelmiszereket fejlesztettek ki, amelyek nagyban hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez vagy akár különféle betegségek megelőzéséhez.
A cirok jó alap a gluténmentes kenyérsütéshez, valamint ebből készül a popcirok is.
Legutóbbi újításuk a gluténmentes táplálkozás legnagyobb problémáját, a kenyérkészítést oldja meg. Sikerült kideríteni, hogy az itthon is megtermeszthető cirokliszt kiváló alapanyag lehet gluténmentes termékek előállításához.
A cikroból készült gluténmentes kenyerek gluténtartalma hátérérték alatti volt a tesztek alapján
Prokisch Lilla egyetemi hallgató kifejtette, a gluténmentes termékeket be kell vizsgáltatni, mivel maximum 20 mg/kilogramm lehet a glutén mennyisége egy termékben ahhoz, hogy gluténmentesnek számítson. A bevizsgáltatott termékek tökéletes eredményeket értek el, szinte mindegyik 5 mg/kg érték alatt szerepelt a teszteken.
A cirok nem csak gluténmentes kenyérsütéshez jó alapanyag.
Prokisch József hozzátette, a cirok szemtermésének felhasználásával első termékük a puffasztott cirok, avagy popcirok volt, ami olyan, mint a popcorn, csak sokkal kisebb, nem szívja meg magát annyira nedvességgel, rosttartalma sokkal magasabb, mint a nagyon megtisztított gabonáké.
A rost nagyon fontos része táplálkozásunknak, hiányában megnő a vastagbéldaganatok előfordulásának aránya.
Forrás: hirado.hu
A cirok egy kevésbé ismert gluténmentes gabona.
A cirok (sorghum) Afrikából származik. Nevezik még cilnek, cirkölesnek is, étkezési célra is javasolható, sőt sört is készítenek belőle, de sok helyen még inkább a mezőgazdaságban alkalmazzák, pedig nem csak a mezőgazdaságban használható a cirok! Bővebb információkat korábbi cikkünkben is olvashat a cirokról.
Cirokliszttel kitűnő palacsinta, kenyér is készíthető.
Kapcsolódó receptek:
Nagyon mogyorós gluténmentes keksz – Ünnepi vendégváró keksz
Vendégvárónak, vagy ajándékba is tökéletes ez a gluténmentes finomság! Újabb bizonyíték, hogy a cirokból nem csak seprűt lehet készíteni. Gasztroajándék...
Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
Egy kedves olvasónk, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a család kedvenc gluténmentes kenyér receptjét. Avagy...
Lime-os barackos sütemény gluténmentes cirokliszttel
A cirok gluténmentességéből és kedvező táplálkozás élettani tulajdonságaiból adódóan értékes alapanyaga lehet a gluténmentes diétának. Mai gluténmentes receptünk cirokliszttel készült....
Gluténmentes édes palacsinta – alaprecept
Gluténmentes palacsinta alaprecept - Kollár Anita: Gluténmentes és finom hiánypótló szakácskönyvéből. Sokféle gluténmentes palacsinta recept létezik, édes, sós, de ez...
Kapcsolódó bejegyzések:
Manióka és tápióka – ismerjük meg ezeket a gluténmentes alapanyagokat!
Tápióka gyöngy, manióka liszt, manióka keményítő? Alternatív gluténmentes alapanyagok, amelyek szintén beépíthetőek a gluténmentes diétába!Ismerjük meg őket!
A vastagbélrák és a gluténérzékenység
Csökkenthető a cöliákiások vastagbélrák kockázata helyes gluténmentes étrend kialakításával. A rostszegény étrend növeli a vastagbélrák kockázatát. Mi a megoldás?
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 3. A cirok.
Nem csak a mezőgazdaságban használható a cirok! Gluténmentes gabonaféle, így jól illeszthető be a cöliákiások gluténmentes étrendjébe.
Rostpótlás és a gluténérzékenység
Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...