Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes édes palacsinta – alaprecept

gluténmentes palacsinta alapreceptHozzávalók 12 db gluténmentes palacsintához

  • 5 dkg cirokliszt
  • 5 dkg fehér rizsliszt
  • 3 dkg ragacsos rizsliszt
  • 7 dkg burgonyakeményítő
  • 5 dkg tápiókakeményítő
  • 1 nagy csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 tojás
  • 4 dl tej
  • 2 dkg vaj, megolvasztva
  • a sütéshez kevés napraforgóolaj

Elkészítés:

Azt hiszem, akkor békéltem meg teljesen a gluténmentes diétával, amikor elkészítettem ezt a palacsintatésztát.
Ez ugyanis, jelentem, sokkal finomabb, mint az eredeti, és nemcsak én állítom ezt, hanem mindenki, aki csak megkóstolta.
Bármilyen töltelékkel finom.

A liszteket és a keményítőket összekeverjük a sóval és a cukorral.
A tojásokat egy tálba ütjük, villával elhabarjuk a tej 2/3 részével és az olvasztott vajjal.
Az egészet lassan a lisztkeverékhez csorgatjuk, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük.
Ha a tészta túl sűrű lenne, hozzáadjuk a maradék tejet is, de ha már megvan a tejszínsűrűségű massza, akkor megállunk.
A tésztát folpackkal lefedjük, és legalább 2 órára, de még jobb, ha 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Egy nagy palacsintasütőben a hagyományos módon egyesével kisütjük a palacsintákat.
Ügyeljük rá, hogy a tésztát gyakran felkeverjük, mert ezek a lisztek hajlamosak arra, hogy leülepedjenek az edény alján.

A recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom című szakácskönyvéből való.
Fotó: Gallai Beatrix

További gluténmentes receptek: www.glutenno.hu

Gluténmentes receptjeinket nem csak gluténérzékenyek fogyaszthatják!

Kategória: ,