Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Cirok – gluténmentes kenyérsütés, popcirok

gluténmentes kenyér 5 lisztből készítve

Gluténmentes kenyér cirokkal

Prokisch József egyetemi docens vezetésével a Debreceni Egyetem kutatói speciális élelmiszereket fejlesztettek ki, amelyek nagyban hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez vagy akár különféle betegségek megelőzéséhez.

A cirok jó alap a gluténmentes kenyérsütéshez, valamint ebből készül a popcirok is.

Legutóbbi újításuk a gluténmentes táplálkozás legnagyobb problémáját, a kenyérkészítést oldja meg. Sikerült kideríteni, hogy az itthon is megtermeszthető cirokliszt kiváló alapanyag lehet gluténmentes termékek előállításához.

A cikroból készült gluténmentes kenyerek gluténtartalma hátérérték alatti volt a tesztek alapján

cirok magok

cirok

Prokisch Lilla egyetemi hallgató kifejtette, a gluténmentes termékeket be kell vizsgáltatni, mivel maximum 20 mg/kilogramm lehet a glutén mennyisége egy termékben ahhoz, hogy gluténmentesnek számítson. A bevizsgáltatott termékek tökéletes eredményeket értek el, szinte mindegyik 5 mg/kg érték alatt szerepelt a teszteken.

A cirok nem csak gluténmentes kenyérsütéshez jó alapanyag.

Prokisch József hozzátette, a cirok szemtermésének felhasználásával első termékük a puffasztott cirok, avagy popcirok volt, ami olyan, mint a popcorn, csak sokkal kisebb, nem szívja meg magát annyira nedvességgel, rosttartalma sokkal magasabb, mint a nagyon megtisztított gabonáké.

A rost nagyon fontos része táplálkozásunknak, hiányában megnő a vastagbéldaganatok előfordulásának aránya.

Forrás: hirado.hu

A cirok egy kevésbé ismert gluténmentes gabona.

A cirok (sorghum) Afrikából származik. Nevezik még cilnek, cirkölesnek is, étkezési célra is javasolható, sőt sört is készítenek belőle, de sok helyen még inkább a mezőgazdaságban alkalmazzák, pedig nem csak a mezőgazdaságban használható a cirok! Bővebb információkat korábbi cikkünkben is olvashat a cirokról.

Cirokliszttel kitűnő palacsinta, kenyér is készíthető.Kapcsolódó receptek:

Nagyon mogyorós gluténmentes keksz – Ünnepi vendégváró keksz
Nagyon mogyorós gluténmentes keksz – Ünnepi vendégváró keksz

Vendégvárónak, vagy ajándékba is tökéletes ez a gluténmentes finomság! Újabb bizonyíték, hogy a cirokból nem csak seprűt lehet készíteni. Gasztroajándék...

Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér

Egy kedves olvasónk, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a család kedvenc gluténmentes kenyér receptjét. Avagy...

Lime-os barackos sütemény gluténmentes cirokliszttel
Lime-os barackos sütemény gluténmentes cirokliszttel

A cirok gluténmentességéből és kedvező táplálkozás élettani tulajdonságaiból adódóan értékes alapanyaga lehet a gluténmentes diétának. Mai gluténmentes receptünk cirokliszttel készült....

Gluténmentes édes palacsinta – alaprecept
Gluténmentes édes palacsinta – alaprecept

Gluténmentes palacsinta alaprecept - Kollár Anita: Gluténmentes és finom hiánypótló szakácskönyvéből. Sokféle gluténmentes palacsinta recept létezik, édes, sós, de ez...Kapcsolódó bejegyzések:

Manióka és tápióka - ismerjük meg ezeket a gluténmentes alapanyagokat!
Manióka és tápióka – ismerjük meg ezeket a gluténmentes alapanyagokat!

Tápióka gyöngy, manióka liszt, manióka keményítő? Alternatív gluténmentes alapanyagok, amelyek szintén beépíthetőek a gluténmentes diétába!Ismerjük meg őket!

A vastagbélrák és a gluténérzékenység
A vastagbélrák és a gluténérzékenység

Csökkenthető a cöliákiások vastagbélrák kockázata helyes gluténmentes étrend kialakításával. A rostszegény étrend növeli a vastagbélrák kockázatát. Mi a megoldás?

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 3. A cirok.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 3. A cirok.

Nem csak a mezőgazdaságban használható a cirok! Gluténmentes gabonaféle, így jól illeszthető be a cöliákiások gluténmentes étrendjébe.

Rostpótlás és a gluténérzékenység
Rostpótlás és a gluténérzékenység

Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...

, , ,