CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek
Együnk annyit, amennyire szervezetünknek szüksége van!
Az energia (kcal) többlet elhízáshoz vezethet! A mennyiségek meghatározásához, íme, egy nagyszerű segédlet: OKOSTÁNYÉR ® Adagok
Táplálkozzunk okosan, változatosan! Étkezzünk 3-5 alkalommal naponta!
A változatosság kiterjed mind az alapanyagokra, mind az ételkészítési eljárásokra. Ahhoz, hogy étrendünk teljes legyen, tartalmazzon minden szükséges tápanyagot, fontos, hogy ne legyen olyan élelmiszercsoport, melyet kihagyunk a mindennapi étkezéseink tervezésekor.
Cöliákiásként sem szabad elfelejtenünk, hogy az egyoldalú táplálkozás hiányállapotokhoz vezethet!
Ha még nem tettük, ismerkedjünk meg például a gluténmentes gabonafélékkel, álgabonákkal, melyek igen jó beltartalmi értékükből és sokrétű felhasználásukból adódóan kiváló hozzávalói a diétának!
Csökkentsük a zsiradék, só, cukor mennyiségét!
Ügyeljünk arra, hogy a választott élelmiszerekben az előbb felsorolt összetevők a lehető legkisebb mennyiségben szerepeljenek. A különböző gluténmentes élelmiszerek, félkész-, késztermékek címkéjének összehasonlításakor válasszuk azt, amelyek cukor/só/zsiradéktartalma alacsonyabb. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósításához kerüljük a félkész, kész termékek gyakori fogyasztását, ezeket az étrendünk kiegészítéseképpen, ne pedig alapjául használjuk!
Igyunk elegendő folyadékot – szomjoltásra legjobb az ivóvíz!
Természetesen étrendünk kiegészítéseképpen fogyaszthatunk gyümölcs és zöldségleveket is, azonban ügyeljünk arra, hogy ezekből a 100%-os változatokat válasszuk.
Legyünk óvatosak – lehetséges diéta hiba forrás – a napjainkban divatos „lébárokkal”, mivel az ott kapható turmixok, smoothiek elképzelhető, hogy a gyümölcsön kívül gluténtartalmú összetevőt is tartalmaznak: pl. nem garantáltan gluténmentes zabpehely. Kerüljük a cukrozott üdítőitalokat, szörpöket, nektárokat! További érdekes és hasznos információkat olvashatnak az egészséges táplálkozásról szóló 2 részes cikksorozatunkban (1. rész, 2. rész)
Forrás: OKOSTÁNYÉR ® MDOSZ 2016.03.
Az összeállítást cöliákia szempontjából dietetikus szakértőnk készítette.
Szerkesztői megjegyzés
A cöliákia ma ismert egyetlen kezelési módja a szigorú, kompromisszummentes, élethosszig tartó gluténmentes diéta. Fontos azonban kiemelni, hogy korrekt cöliákia diagnózis felállítása előtt (szerológia + biopszia) TILOS a gluténmentes diéta, mert az a vizsgálatoknál téves diagnózishoz vezethet!
Frissen diagnosztizált cöliákiásoknak feltétlenül javasoljuk, hogy feltétlenül konzultáljon dietetikussal a szükséges diétával kapcsolatban!
Kelt:2016.08.08 / Utolsó módosítás: 2021.03.17A cikk több oldalas: 1 2
Kapcsolódó bejegyzések:
Hogyan étkezzünk fesztiválokon gluténérzékenyként? Mivel érdemes készülni?
Nyár a fesztiválok időszaka. Mire érdemes odafigyelnie a fesztivállátogatóknak? Mire figyeljen oda az aki gluténérzékeny? Tanácsok és tippek. Holnap kezdődik...
Gluténmentes termékekre vonatkozó jogszabály változás 2016
A „gluténmentes” és „nagyon alacsony gluténtartalmú” jelöléssel ellátott élelmiszerek szabályozásában 2016. 07. 20-tól változás történik!
Alakor, tönköly, bulgur és a kuszkusz is tilos a gluténmentes étrendben!
Számos téves információ kering egyes búzafajták és köretek gluténmentes étrendbe illeszthetőségéről.TILOS: alakor, kamut, tönköly, bulgur, kuszkusz, burizs, tritikálé. Nem szabad...
Hizlal-e a gluténmentes diéta? Mi okozza a súlyváltozást a diéta során?
Sok cöliákiásban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van szervezetére a gluténmentes diéta. Miért van az, hogy jelentős súlyváltozást...
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...