Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Étkezzünk helyesen – gluténmentesen az iskolában is! Ötletek az étkezések megfelelő összeállításához!

gluténmentes tízórai készítés szempontjai

A tízórainak több feltételnek is meg kell felelnie.

Nagy fejtörést tud okozni a szülőknek, hogy milyen tápláló és egyben ízletes ételt állítsanak össze gyermeküknek az iskolába, ezért ehhez ad néhány ötletet weboldalunk dietetikusa.

Kezdődik az iskola – milyen gluténmentes tízórait csomagoljuk?

Lassan véget ér a nyár, kezdődik az iskola és a nyári táborok lezajlása után újabb problémákkal találjuk szembe magunkat. Iskoláskorú cöliákiás gyermekünk étkezésének megoldása ugyanis nem kis feladat, mert amellett, hogy garantáltan gluténmentes étkezést kell neki biztosítani, gondoskodni kell arról is, hogy a testük fejlődéséhez szükséges napi energiát megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokkal biztosítsuk.

A helyes táplálkozási szokások kialakítása nagyrészt a szülő feladata,

aminek egyik hatékony eszköze lehet a tudatos és egyben változatos tízórai- és uzsonnakészítés. Korábbi cikkünkben a gluténmentes életre neveléshez adtunk néhány gyakorlati tippet.

Mivel különösen a fejlődésben lévő gyermekek esetében minden étkezésnek fontos és meghatározó szerepe van, kihagyni a tízórait és az uzsonnát nem célszerű, ezért gondoskodjunk mi magunk gyermekünk étkezéseiről és ne hagyjuk gyermekünkre ezt a feladatot, még ha az iskola mellett lévő bolt, vagy éppen a büfé mindig tartalmaz gluténmentes opciót is.

Az ott vásárolható és a diétába beilleszthető termékek sokszor üres kalóriákat tartalmaznak (pl. csokoládék, chipsek, üdítőitalok), így nem támogatják gyermekünk fejlődését, sőt akár nem kívánt elhízáshoz is vezethetnek. Az otthonról összeállított csomag nagy valószínűséggel sokkal egészségesebb, jobban támogatja gyermekünk fejlődését és egészségét.

Mire figyeljünk az iskolai csomagok összeállításakor?

 1. Gluténmentesség
 • Ahhoz, hogy maximálisan nyugodtak legyünk gyermekünk iskolában tartózkodása alatt, gondoskodjunk mi magunk a mennyiségileg és minőségileg megfelelő étkezésekről, így megelőzhetjük azt, hogy gyermekünk az iskolai büfében vásároljon, vagy éppen a padtárs tízóraijából kérjen néhány falatot, amely nagy valószínűséggel glutént tartalmaz.
 1. Változatosság
 • Válogassunk az alapanyagok széles kínálatából! A natúr tejtermékek, friss zöldségek, gyümölcsök mind gluténmentesek, így bátran beépíthetőek a diétába! A felvágottak közül válasszuk az előre csomagolt (így megelőzhető a húspultban történő keresztszennyeződés), lehetőleg zsírszegény, gluténmentes és szükség szerint laktózmentes változatokat.
 • Állítsuk össze a tízórai csomagot lehetőleg minden nap különböző élelmiszerekből, hogy biztosítani tudjuk a szervezet számára szükséges makro és mikrotápanyagokat!
 • Gyermekeknél sokszor előfordul, hogy bizonyos ideig csupán egyféle ételt hajlandóak elfogyasztani. Ne essünk kétségbe, ezek az időszakok nem tartanak örökké!
 1. Rendszeresség
 • Alakítsuk ki gyermekünk rendszeres életmódját! Ügyeljünk a napi többszöri (ötszöri) – nassolást nélkülöző – étkezési ritmus kialakítására. Így érhetjük el az emésztőrendszer egyenletes terhelését, a tápanyagok kedvező felszívódását, és ezzel párhuzamosan az iskolai teljesítmény optimalizálását.
 1. Idényszerűség
 • A gyümölcsök és a zöldségek fantasztikusan beépíthetőek a kisétkezésekbe, válogassunk belőlük minden nap! Manapság már gyakorlatilag minden alapanyag elérhető az év során, mégis azt javasoljuk, állítsuk össze úgy gyermekünk étrendjét, hogy az idényszerű alapanyagokból álljon! A gyümölcsök és zöldségek kiváló rostforrások is, amelyek előnyösen hatnak az emésztésre.
 1. Ízlés
 • Nem elhanyagolható pont gyermekünk ízlése, elvégre az ő étkezéséről van szó. Konzultáljunk, egyezkedjünk velük együtt, készítsünk olyan ételeket, amiket biztosan el fog fogyasztani. Beszéljük meg velük előző este, állítsuk össze esetleg velük együtt az iskolai ételcsomagokat!
 1. Mennyiség
 • Az ételek mennyiségénél vegyük figyelembe a gyermekünk életkorát, igényeit. Túl kevés étel csomagolása esetén sajnos az iskolai büfé felé fogja venni az utat, túl sok esetében pedig értékes falatok landolhatnak a szemetesládában az esti táskapakolás során. Figyeljük gyermekünk jelzéseit, csomagoljunk annyi ételt, amennyi a fejlődéséhez szükséges!

Következő cikkünkben néhány hétköznapi tanácsot és gluténmentes receptet szedtük csokorba annak érdekében, hogy a gyermekek étkezése amellett, hogy minőségileg és mennyiségileg is megfelelő legyen szervezetük gyors fejlődéséhez.Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes étkezések az iskolában is! Tippek és receptötletek az iskolakezdéshez.
Gluténmentes étkezések az iskolában is! Tippek és receptötletek az iskolakezdéshez.

Sokszor nagyon nehéz ízletes és tápláló ételeket kitalálni nap mint nap gyermekünk számára, mégis arra szeretnénk buzdítani minden szülőt, hogy...

Cöliákiás a gyermekem! - segítség a szülőknek a mindennapokhoz és a gluténmentes életre neveléshez!
Cöliákiás a gyermekem! – segítség a szülőknek a mindennapokhoz és a gluténmentes életre neveléshez!

Sok szülő először kétségbe esik a diagnózistól. Most mi lesz? Nem kell megijedni, nem tragédia a cöliákia, de fontos a...

Ingyenes étkezés cöliákiás gyermekeknek!
Ingyenes étkezés cöliákiás gyermekeknek!

A parlament elfogadta azt a törvényt, ami lehetővé teszi a cöliákiás gyermekek és testvéreik számára az ingyenes étkezést az bölcsődében...

Csak januárban lesz hatályos a menza rendelet - sajnos
Csak januárban lesz hatályos a menza rendelet – sajnos

Sajnos az iskolakezdésre nem sikerült mindenkinek felkészülnie a menza rendelet előírásainak betartására. Januárra csúszik a hatályba lépése.

Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.

Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...

Rostpótlás és a gluténérzékenység
Rostpótlás és a gluténérzékenység

Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...

, ,