Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Fókuszban a rostpótlás, a déli gyümölcsök bemutatása 2. rész

A déli gyümölcsök jelentősége

Az élelmi rost napi szükségletének kiegészítésére, szinte mindegyik kiválóan alkalmas. Szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, és egészségvédő vegyületeket eltérő mennyiségben tartalmaznak, de összehasonlítva a hazai gyümölcsökkel a szállítás és az út során történő érlelés ellenére is kiemelkedő a jelentőségük étrendünkben.

Cikksorozatunk előző részében bemutattuk a déli gyümölcsök közel felét, most a többi van soron:

Grapefruit, déli gyümölcs. rostpótlásGrapefruit (Citrus paradisi)

Savanykás, kesernyés ízű gyümölcs, melynek rózsaszínű változata édesebb, édesítés nélkül fogyasztható, fehér húsú változatának leve ízesítésre alkalmasabb. C-vitamintartalma magas, jellemző vitaminjai még a B1-, B2-, folsav.

déli gyümölcsök a rostpótlásban, star fruit - carambola, csillaggyümölcsKarambola (Averrhoa carambola)

Más néven csillaggyümölcs. Alacsony energiatartalmú, éretten savanykás-édes ízű, birsillatú termés. Friss fogyasztása mellett üdítőital és gyümölcssaláta is készíthető belőle.

Kivi (Actinidia sinensis)

déli gyümölcs, rostpótlás kivi

A legmagasabb C-vitamintartalmú kiemelkedően értékes déli gyümölcs. Legjellemzőbb ásványi anyaga a kálium, kisebb mennyiségben foszfor, kalcium és magnéziumforrás is. Legjobb nyersen fogyasztani. Szörpöt is készítenek belőle.

Kókuszdió (Coco nucifera)

déli gyümölcs, rostpótlás kókuszdió

A kókuszdióban eleinte éretlen magfehérje van, ez egy tejszerű édes folyadék. Később ez megkeményedik és kb. 5 cm vastag húsos, mogyoró ízű réteggé alakul. A legbelső üreges részben található a frissítő hatású tápláló folyadék, a kókuszvíz. A megszárított húsos rész neve az úgynevezett kopra. A kókuszzsírt (olajat) sajtolással nyerik a koprából. A kókusz étolajban a rövidebb szénláncú telített és a telítetlen olajsav mellett sok, 100 mg/100 g E-vitamin van. A kókuszreszeléket az édes-, cukrásziparban, és a háztartásokban ízesítésre, díszítésre használják. A kókusztejből növényi italokat, és erjesztéssel szeszes-italt állítanak elő.

déli gyümölcs, mandarin, rostpótlásMandarin (Citrus nobilis)

A citrusfélék között legmagasabb a szénhidráttartalma. C-vitaminból kb. annyit tartalmaz, mint a citrom. B1-, B2-, vitaminforrás. Felhasználása megegyező a narancséval.

Mangó (Mangifera indica)

rostpótlás déli gyümölcs mangó

Hámozható, édes, az őszibarackra hasonlító ízű gyümölcs. Kb. lúdtojás nagyságú, zöld, vagy sárgásvörös színű. Ki kell emelni karotin tartalmát, 3 mg/100 g, C-vitaminból a többi citrusféléhez hasonló mennyiségű.

Mazsola (Vitis sp.)

mazsola, déli gyümölcs, rostpótlás

Elsősorban Kaliforniában, Törökországban, Görögországban, Ausztráliában és Iránban termesztik az aszalásra legalkalmasabb szőlőfajtákat. A magvatlan szőlőfajták közül a Szultánia nevűből készül a legjobb minőségű, nagy szemű mazsola. A szőlőszemeket legnagyobb részben napon szárítják, kisebb mennyiség készül szárító üzemekben és aszaló berendezésekkel. Magas a szénhidráttartalma, ezen kívül értékes káliumforrás, kisebb mennyiségben tartalmaz még foszfort, kalciumot és magnéziumot. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. Sütemények, tészták, töltelékek ízesítésére használják.

déli gyümölcs narancsNarancs (Citrus sinensis)

Sokféle fajtája van, keserű és édes változat is. A keserűkből lekvárt készítenek, nyersen nem élvezhetők. C-vitamintartalma magas, több mint a citromé. B1-, B2-vitamin és káliumforrás. Szénhidráttartalma kevés. Legjobb nyersen fogyasztani, készítenek belőle dzsemet, cukrozott narancsot, szörpöt, üdítőitalt. Héja illóolajokban gazdag, különösen a Citrus bergamia nevű keserű narancs fajé, ebből sajtolják a bergamott olajat.

Tápanyagtartalom 100 g (10 dkg) mennyiségben

Energia Szénhidrát C- vitamin Kalcium Kálium Élelmi rost
Grapefruit 151 kJ / 36 kcal 7,2 g 40 mg 18,0 mg 180,0 mg 1,2 g
Karambola 128 kJ / 31 kcal 6,7 g 34,4 mg 3 mg 133 mg 2,8 g
Kivi 218 kJ / 52 kcal 11,3 g 80 – 92,7 mg 39 mg 310 mg 2,4 – 3,0 g
Kókuszdió
(nyers hús része)
1481 kJ / 354 kcal 15,3 g 3,3 mg 14 mg 356 mg 9,3 g
Mandarin 189 kJ / 45 kcal 9,8 g 32 – 42 mg 16 mg 200 mg 2,2 g
Mangó 245 kJ / 58 kcal 12,5 g 33 mg 10 mg 167 mg 1,7 g
Mazsola 1242 kJ / 292 kcal 68 g 1,0 mg 75 – 110 mg 800 mg 5,2 g
Narancs 172 kJ / 41 kcal 8,5 g 50 mg 43 mg 255 mg 1,6 g
Tápanyagtartalom források:

Összeállította Nógrádi Katalin dietetikus.



Kapcsolódó receptek:

Kivis banánturmix - egyszerű vitaminpótlás
Kivis banánturmix – egyszerű vitaminpótlás

Gyors tízórai vagy uzsonnaötlet, amelyet a kisgyermekektől a felnőttekig mindenki szeretni fog! 5 perc alatt elkészíthető a kivis banánturmix receptünk....

Narancsos csokoládétorta – ínycsiklandozó gluténmentes torta!
Narancsos csokoládétorta – ínycsiklandozó gluténmentes torta!

Csokoládé és narancslekvár a tökéletes téli gluténmentes tortánk alapja, mely egy óra alatt elkészíthető! Próbálják ki, nem fog csalódást okozni!...

Narancsos gluténmentes muffin – finomított cukor nélkül
Narancsos gluténmentes muffin – finomított cukor nélkül

Csökkentsük a hozzáadott cukor használatát! Gluténmentes muffin 40 perc alatt. Nem csak gluténérzékenyeknek ajánljuk!

Epres kókuszkrém desszert
Epres kókuszkrém desszert

Kókusz, eper és bazsalikom - három íz, amitől friss és üde tavaszi desszertet kapunk, amely kókusz főzőkrém felhasználásával készült.

Mazsolás gluténmentes lepény
Mazsolás gluténmentes lepény

Egy igazi gluténmentes süti a mazsolás lepény. Nem tartalmaz glutént, mert gesztenyeliszttel készül. Próbálja ki Ön is!

Téli gyümölcsturmix
Téli gyümölcsturmix

Kivi, banán, ananász, joghurt és egy botmixer - kész is van a turmix. Gluténmentes receptjeinket nem csak cöliákia miatt diétázók...

Gluténmentes profiteroles csokoládé krémmel
Gluténmentes profiteroles csokoládé krémmel

Gluténmentes profiteles recept. Nem kell lemondania az ínyencségekről még akkor sem ha gluténérzékenységben szenved!



Kapcsolódó bejegyzések:

Mit tehetünk a banán héjjával?
Mit tehetünk a banán héjjával?

Mire jó a banánhéj? Kár kidobni. Lássuk milyen banánhéjat tudunk hasznosítani. Számos módon felhasználható.

Fókuszban a rostpótlás, a déli gyümölcsök bemutatása 1. rész
Fókuszban a rostpótlás, a déli gyümölcsök bemutatása 1. rész

Korábban már volt szó a rostpótlás fontosságáról a gluténérzékenység esetén. Korábbi sorozatunkat a gyümölcsök bemutatásáról a déli gyümölcsökkel folytatjuk. 1....

Zöldségek a napi rutin részeként - cöliákiások rostpótlása 2.
Zöldségek a napi rutin részeként – cöliákiások rostpótlása 2.

A cöliákia diétájának alapjának a mediterrán diétához hasonlóan a zöldség és gyümölcsfogyasztásnak kellene lennie, nem a feldolgozott, készen vásárolható gluténmentes...

Rostpótlás és a gluténérzékenység
Rostpótlás és a gluténérzékenység

Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...