Fókuszban a rostpótlás, a déli gyümölcsök bemutatása 2. rész
A déli gyümölcsök jelentősége
Az élelmi rost napi szükségletének kiegészítésére, szinte mindegyik kiválóan alkalmas. Szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, és egészségvédő vegyületeket eltérő mennyiségben tartalmaznak, de összehasonlítva a hazai gyümölcsökkel a szállítás és az út során történő érlelés ellenére is kiemelkedő a jelentőségük étrendünkben.
Cikksorozatunk előző részében bemutattuk a déli gyümölcsök közel felét, most a többi van soron:
Grapefruit (Citrus paradisi)
Savanykás, kesernyés ízű gyümölcs, melynek rózsaszínű változata édesebb, édesítés nélkül fogyasztható, fehér húsú változatának leve ízesítésre alkalmasabb. C-vitamintartalma magas, jellemző vitaminjai még a B1-, B2-, folsav.
Karambola (Averrhoa carambola)
Más néven csillaggyümölcs. Alacsony energiatartalmú, éretten savanykás-édes ízű, birsillatú termés. Friss fogyasztása mellett üdítőital és gyümölcssaláta is készíthető belőle.
Kivi (Actinidia sinensis)
A legmagasabb C-vitamintartalmú kiemelkedően értékes déli gyümölcs. Legjellemzőbb ásványi anyaga a kálium, kisebb mennyiségben foszfor, kalcium és magnéziumforrás is. Legjobb nyersen fogyasztani. Szörpöt is készítenek belőle.
Kókuszdió (Coco nucifera)
A kókuszdióban eleinte éretlen magfehérje van, ez egy tejszerű édes folyadék. Később ez megkeményedik és kb. 5 cm vastag húsos, mogyoró ízű réteggé alakul. A legbelső üreges részben található a frissítő hatású tápláló folyadék, a kókuszvíz. A megszárított húsos rész neve az úgynevezett kopra. A kókuszzsírt (olajat) sajtolással nyerik a koprából. A kókusz étolajban a rövidebb szénláncú telített és a telítetlen olajsav mellett sok, 100 mg/100 g E-vitamin van. A kókuszreszeléket az édes-, cukrásziparban, és a háztartásokban ízesítésre, díszítésre használják. A kókusztejből növényi italokat, és erjesztéssel szeszes-italt állítanak elő.
Mandarin (Citrus nobilis)
A citrusfélék között legmagasabb a szénhidráttartalma. C-vitaminból kb. annyit tartalmaz, mint a citrom. B1-, B2-, vitaminforrás. Felhasználása megegyező a narancséval.
Mangó (Mangifera indica)
Hámozható, édes, az őszibarackra hasonlító ízű gyümölcs. Kb. lúdtojás nagyságú, zöld, vagy sárgásvörös színű. Ki kell emelni karotin tartalmát, 3 mg/100 g, C-vitaminból a többi citrusféléhez hasonló mennyiségű.
Mazsola (Vitis sp.)
Elsősorban Kaliforniában, Törökországban, Görögországban, Ausztráliában és Iránban termesztik az aszalásra legalkalmasabb szőlőfajtákat. A magvatlan szőlőfajták közül a Szultánia nevűből készül a legjobb minőségű, nagy szemű mazsola. A szőlőszemeket legnagyobb részben napon szárítják, kisebb mennyiség készül szárító üzemekben és aszaló berendezésekkel. Magas a szénhidráttartalma, ezen kívül értékes káliumforrás, kisebb mennyiségben tartalmaz még foszfort, kalciumot és magnéziumot. Cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. Sütemények, tészták, töltelékek ízesítésére használják.
Narancs (Citrus sinensis)
Sokféle fajtája van, keserű és édes változat is. A keserűkből lekvárt készítenek, nyersen nem élvezhetők. C-vitamintartalma magas, több mint a citromé. B1-, B2-vitamin és káliumforrás. Szénhidráttartalma kevés. Legjobb nyersen fogyasztani, készítenek belőle dzsemet, cukrozott narancsot, szörpöt, üdítőitalt. Héja illóolajokban gazdag, különösen a Citrus bergamia nevű keserű narancs fajé, ebből sajtolják a bergamott olajat.
Tápanyagtartalom 100 g (10 dkg) mennyiségben
Energia | Szénhidrát | C- vitamin | Kalcium | Kálium | Élelmi rost | |
Grapefruit | 151 kJ / 36 kcal | 7,2 g | 40 mg | 18,0 mg | 180,0 mg | 1,2 g |
Karambola | 128 kJ / 31 kcal | 6,7 g | 34,4 mg | 3 mg | 133 mg | 2,8 g |
Kivi | 218 kJ / 52 kcal | 11,3 g | 80 – 92,7 mg | 39 mg | 310 mg | 2,4 – 3,0 g |
Kókuszdió (nyers hús része) |
1481 kJ / 354 kcal | 15,3 g | 3,3 mg | 14 mg | 356 mg | 9,3 g |
Mandarin | 189 kJ / 45 kcal | 9,8 g | 32 – 42 mg | 16 mg | 200 mg | 2,2 g |
Mangó | 245 kJ / 58 kcal | 12,5 g | 33 mg | 10 mg | 167 mg | 1,7 g |
Mazsola | 1242 kJ / 292 kcal | 68 g | 1,0 mg | 75 – 110 mg | 800 mg | 5,2 g |
Narancs | 172 kJ / 41 kcal | 8,5 g | 50 mg | 43 mg | 255 mg | 1,6 g |
Tápanyagtartalom források:
-
Rodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat Medicina Könyvkiadó Zrt. Bp. 2008
-
USDA.gov
-
DEBRECENI EGYETEM OEC
Összeállította Nógrádi Katalin dietetikus.
Kapcsolódó receptek:
Kivis banánturmix – egyszerű vitaminpótlás
Gyors tízórai vagy uzsonnaötlet, amelyet a kisgyermekektől a felnőttekig mindenki szeretni fog! 5 perc alatt elkészíthető a kivis banánturmix receptünk....
Narancsos csokoládétorta – ínycsiklandozó gluténmentes torta!
Csokoládé és narancslekvár a tökéletes téli gluténmentes tortánk alapja, mely egy óra alatt elkészíthető! Próbálják ki, nem fog csalódást okozni!...
Narancsos gluténmentes muffin – finomított cukor nélkül
Csökkentsük a hozzáadott cukor használatát! Gluténmentes muffin 40 perc alatt. Nem csak gluténérzékenyeknek ajánljuk!
Epres kókuszkrém desszert
Kókusz, eper és bazsalikom - három íz, amitől friss és üde tavaszi desszertet kapunk, amely kókusz főzőkrém felhasználásával készült.
Mazsolás gluténmentes lepény
Egy igazi gluténmentes süti a mazsolás lepény. Nem tartalmaz glutént, mert gesztenyeliszttel készül. Próbálja ki Ön is!
Téli gyümölcsturmix
Kivi, banán, ananász, joghurt és egy botmixer - kész is van a turmix. Gluténmentes receptjeinket nem csak cöliákia miatt diétázók...
Gluténmentes profiteroles csokoládé krémmel
Gluténmentes profiteles recept. Nem kell lemondania az ínyencségekről még akkor sem ha gluténérzékenységben szenved!
Kapcsolódó bejegyzések:
Mit tehetünk a banán héjjával?
Mire jó a banánhéj? Kár kidobni. Lássuk milyen banánhéjat tudunk hasznosítani. Számos módon felhasználható.
Fókuszban a rostpótlás, a déli gyümölcsök bemutatása 1. rész
Korábban már volt szó a rostpótlás fontosságáról a gluténérzékenység esetén. Korábbi sorozatunkat a gyümölcsök bemutatásáról a déli gyümölcsökkel folytatjuk. 1....
Zöldségek a napi rutin részeként – cöliákiások rostpótlása 2.
A cöliákia diétájának alapjának a mediterrán diétához hasonlóan a zöldség és gyümölcsfogyasztásnak kellene lennie, nem a feldolgozott, készen vásárolható gluténmentes...
Rostpótlás és a gluténérzékenység
Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...