Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Narancsos gluténmentes muffin – finomított cukor nélkül

narancsos gluténmentes muffin receptHozzávalók 8 db gluténmentes muffinhoz:

  • 25 g vaj
  • 1 db narancs (kb. 150g)
  • 100 g darált mandula
  • 4 evőkanál méz (80 g, ízlés szerint lehet egy kanállal több is)
  • 100 ml 30%-os habtejszín

Elkészítés:

  • A muffinformákat béleljük ki muffin papírokkal, a sütőt pedig melegítsük elő 180 °C fokra.
  • A narancsot mossuk meg, majd egészben héjastul tegyük fel főni bő vízben. Forrástól számítva 10 percig főzzük. Ha megpuhult, vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
  • Ha nem kapunk darált mandulát, vagy hámozott mandulát, akkor a mandula héját könnyen eltávolíthatjuk úgy, hogy néhány másodpercre forrásban lévő vízbe helyezzük a mandulaszemeket, majd a vízből kivéve ujjaink összecsippentésével levesszük róla a megpuhult héjat.
  • Megszárítjuk, majd ledaráljuk. A finomra darált mandulát a száraz összetevőkhöz adjuk.
  • A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a mézet és keverjük simára.
  • A kihűlt narancsot vágjuk fel kockákra, majd az aprítógépben aprítsuk le héjastul amennyire tudjuk.
  • Az előkészített alapanyagokat keverjük össze egy masszaként, majd adagoljuk a 8 db. muffinformába.
  • Helyezzük a sütőbe, és süssük addig, míg a muffinok teteje enyhén pirulni nem kezd. Kb. 15 perc.
  • Díszítéshez a jól behűtött habtejszínt verjük fel habbá. (A tartósabb állag eléréséhez adhatunk hozzá egy kevés gluténmentes habfixálót!) Ízlés szerint beleszórhatunk még kevés por alakú édesítőszert, és reszelt narancshéjat is.
  • Ha elkészült, helyezzük tortarácsra, hagyjuk kihűlni, majd díszítsük ízlés szerint frissen felvert tejszínhabbal, narancsreszelékkel.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy adagra vonatkoztatva:

Energia 180,3 kcal / 753,6 kJ
Fehérje 3,9 g
Zsír 12,8 g
Szénhidrát 11,9 g
Élelmi rost 1,6 g

A gluténmentes muffin receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , , ,

Ad