Gluténmentes-e a módosított keményítő?
Étkezési keményítő vs. módosított keményítő
A módosított keményítőket elsősorban az ipar használja fel, nem azonosak az étkezési keményítőkkel, amelyek között megtalálhatóak a gluténtartalmúak, (pl. búzakeményítő), természetesen gluténmentes (pl. kukoricakeményítő) illetve tisztítással gluténmentesített (pl. gluténmentes búzakeményítő) változatok. Ezeket következő cikkünkben ismertetjük.
Először ismerkedjünk meg a keményítő fogalmával.
A szervezet működéséhez alapvető tápanyagok az élelmi anyagokban lévő szénhidrátok.
Felosztásuk szerint lehetnek:
- Egyszerű szénhidrátok: cukrok, monoszacharidok (szőlőcukor, gyümölcscukor, galaktóz)
- Összetett szénhidrátok, ezen belül:
- kettős cukrok: diszacharidok: (répacukor, nádcukor, tejcukor (laktóz), malátacukor).
- poliszacharidok (keményítő, glikogén), nem emészthetők: cellulóz, hemicellulóz
A keményítő – az emészthető poliszacharidok (összetett szénhidrátok) csoportjába tartozik
Az élelmiszerek keményítőtartalma több száz egyszerű szénhidrát összekapcsolódásából (egység) áll. A keményítő az emésztés során először maltózra (malátacukor: diszacharid) bomlik, végül a maltózból tovább bomlik szőlőcukorra (glükóz) így hasznosul a szervezetben.
Nagyobb mennyiségben tartalmaz keményítőt
Kisebb mennyiségben tartalmazzák
- zöldség és főzelékfélék (5 – 10 %)
Megjegyzés: A zöldségek viszont nagy arányban tartalmaznak rostokat (pl. cellulóz) amik nagyon előnyösek a rostpótlásban.
Módosított keményítők
- Az élelmiszerekből kivont natív keményítőt (pl. kukorica, búza, burgonya, rizs) „átalakítják”, módosítják – fizikai, kémiai vagy enzimes kezeléssel. Keményítő gyártás menete ITT olvasható.
- A módosított keményítők egyszeri, vagy többszöri eljárással, átalakítással nyert termékek, illetve a szervezetre ártalmatlan, az élelmiszerekben felhasznált adalékanyagok.
Módosított keményítők szerepe az élelmiszerekben
- emulgeálószerként – biztosítja a más esetekben nem keveredő víz és olaj egyenletes és stabil elkeveredését, a későbbiekben sem válnak szét a margarinokban, süteményekben, pudingokban, stb.
- sűrítő anyagként – zselésítésre, besűrítésre használják, pl. húskészítményekben.
- hordozó anyagként – a többi adalékanyag elvegyülését segítik az élelmiszerekben, de nem változtatják meg az adalékanyagok eredeti szerepét, pl.: gyógyszerek esetében
- stabilizátor – az élelmiszer állagának megőrzésére használják
Gluténintoleranciában mire kell figyelni a módosított keményítőknél?
Cöliákiásoknak nem fogyasztható, nem használható fel ételkészítéshez a tiltott gabonákból előállított módosított keményítők, illetve az ezt tartalmazó élelmiszerek.
Ezek:
- búza és búzafajták
- árpa
- rozs
- a nem garantáltan gluténmentes zab
Módosított keményítő jelölése az élelmiszerek címkéjén
- Ha az élelmiszerekben az összetevők felsorolásában keményítő, vagy módosított keményítő is szerepel, és glutén tartalmú gabonából állították elő – glutént tartalmaz – az eredetet, mindig jelezni kell, pl. búzakeményítő.
- Ha nincs külön jelzés, akkor a módosított keményítő nem tartalmaz glutént, mert pl. burgonyából, kukoricából készült. Egyes gyártók ilyenkor is feltüntetik az eredetét, pl. kukoricakeményítő, de ez nem kötelező.
A diétahibák elkerülése érdekében mindig figyelmesen el kell olvasni az élelmiszerek jelölését, nem szabad rutinból vásárolni, ugyanis a gyártók bármikor megváltoztathatják az élelmiszerek összetételét.
Módosított keményítők – E-számok az élelmiszerekben
E-szám | Szerepe | Elnevezés |
E 1404 | emulgeálószer, sűrítő anyag, hordozó | oxidált keményítő |
E 1410 | stabilizátor, sűrítő anyag, hordozó | monokeményítő-foszfát |
E 1412 | stabilizátor, sűrítő anyag, hordozó | dikeményítő-foszfát |
E 1413 | stabilizátor, sűrítő anyag, hordozó | foszforilezett-dikeményítő-foszfát |
E 1414 | emulgeálószer, sűrítő anyag, hordozó | acetilezett-dikeményítő-foszfát |
E 1420 | stabilizátor, sűrítő anyag, hordozó | acetilezett-keményítő |
E 1422 | stabilizátor, sűrítő anyag, hordozó | acetilezett-dikeményítő-adipát |
E 1440 | emulgeálószer, sűrítő anyag, hordozó | hidroxi-propil –keményítő |
E 1442 | stabilizátor, sűrítő anyag, hordozó | hidroxi-propil -dikeményítő-foszfát |
E 1450 | stabilizátor, sűrítő anyag, emulgeálószer, hordozó | keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát |
E 1451 | stabilizátor, sűrítő anyag | acetilezett-oxidált-keményítő |
Nógrádi Katalin, dietetikus
Képek: Wikipedia
Kapcsolódó bejegyzések:
Van-e étkezési gluténmentes búzakeményítő – melyik fogyasztható cöliákiában?
A búza szó hallatán a cöliákiások azonnal a gluténtartalomra asszociálnak. Ez helyes, de nem árt tudni, hogy előállítanak gluténmentesített búza...
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...
Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!
Sokszor merül fel kérdés, hogy az E-számok közül van-e olyan amit glutén tartalmú adalékot jelöl. Lássuk!