Egy igazi borvacsora – gluténmentesen
Gluténmentes pizzák tesztelése után Vica letesztelte rovatunk szerzője Horváth Éva most romantikus borvacsorájának elkészítését osztotta meg velünk.
Sziasztok!
Az ünnepek végével, amikor ismét minden a megszokott ütemben megy, pörögnek a hétköznapok, nincs is jobb, mint egy igazi, hamisítatlan borvacsora. Legalábbis nekünk. Egy finom bor mellé épp hogy kívánunk valamit, ami ne legyen se túl nehéz, se túl erőteljes, mégis laktató és finom.
Pont ilyen a sült camembert diós – meggyes körettel. Könnyen és nagyon gyorsan el lehet készíteni.
Hozzávalók 2 fő részére:
- 2 karika (1 db 125 g) laktózmentes camembert (én a striegistaler zwerge laktózmentes camembertet választottam)
- kakukkfű ízlés szerint
- 5 evőkanál fehérbor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 csapott evőkanál (40 g) kristálycukor
- 140 g dió durvára vágva (díszítéssel együtt)
- 5 evőkanál portói
- 80 g aszalt meggy (díszítéssel együtt)
Elkészítés:
- a sajtokat késsel bökdössük meg és a résekbe tömködjünk kakukkfüvet
- a sajtokat ültessük egy akkora alufólia darabra, amelyből majd batyut tudunk készíteni és ezeket tegyük egy magas tepsibe
- a sajtokat sózzuk, borsozzuk és löttyintsük rá a fehérbort
- fogjuk össze felül a batyut és sütőben süssük 30 percig 200 °C – on
- amíg sülnek a camembertek, addig készítsük el a köretet
- a kristálycukrot tegyük egy serpenyőbe és karamellizáljuk
- szórjuk a karamellizált cukorra a durvára vágott diót, erre öntsünk egy nagyon kevés vizet és a portóit, majd adjuk hozzá a meggyet is (a díszítéshez tegyünk félre 4 – 6 szem diót, és aszalt meggyet).
- ezt így együtt kevergessük egy pár percig, hogy az ízek összeérjenek.
A sajtot ezzel és egy kis friss salátával tálalhatjuk és kész is a nagyon finom vacsora.
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: 50 perc
Tápanyagtartalom1 adagban | 2 adag készítésekor | 4 kis adag (fél camembert és köret /fő) készítésekor |
Energia | 3828,6 kJ / 933,8 kcal | 1911,8 kJ / 466,3 kcal |
Fehérje | 37,4 g | 18,4 g |
Zsír | 56,9 g | 28,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 14.8 g | 7,4 g |
Szénhidrát | 61,3 g | 30,6 g |
amelyből cukrok | 52,1 g | 26,1g |
Élelmi rost | 5,9 g | 2,9 g |
A borvacsora tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: camembert sajt cukor dió fehérbor kakukkfű meggy portói bor