Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Egy igazi borvacsora – gluténmentesen

Gluténmentes pizzák tesztelése után Vica letesztelte rovatunk szerzője Horváth Éva most romantikus borvacsorájának elkészítését osztotta meg velünk.

gm borvacsora

Sziasztok!

Az ünnepek végével, amikor ismét minden a megszokott ütemben megy, pörögnek a hétköznapok, nincs is jobb, mint egy igazi, hamisítatlan borvacsora. Legalábbis nekünk. Egy finom bor mellé épp hogy kívánunk valamit, ami ne legyen se túl nehéz, se túl erőteljes, mégis laktató és finom.

Pont ilyen a sült camembert diós – meggyes körettel. Könnyen és nagyon gyorsan el lehet készíteni.

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 2 karika (1 db 125 g) laktózmentes camembert (én a striegistaler zwerge laktózmentes camembertet választottam)
  • kakukkfű ízlés szerint
  • 5 evőkanál fehérbor
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 csapott evőkanál (40 g) kristálycukor
  • 140 g dió durvára vágva (díszítéssel együtt)
  • 5 evőkanál portói
  • 80 g aszalt meggy (díszítéssel együtt)

Elkészítés:

  • a sajtokat késsel bökdössük meg és a résekbe tömködjünk kakukkfüvet

    camambert sajt a fűszerezése

    kakukkfűvel tűzdeljük

  • a sajtokat ültessük egy akkora alufólia darabra, amelyből majd batyut tudunk készíteni és ezeket tegyük egy magas tepsibe
  • a sajtokat sózzuk, borsozzuk és löttyintsük rá a fehérbort
  • fogjuk össze felül a batyut és sütőben süssük 30 percig 200 °C – on

    camambert sajt a borvacsorához

    csomagoljuk be

  • amíg sülnek a camembertek, addig készítsük el a köretet
  • a kristálycukrot tegyük egy serpenyőbe és karamellizáljuk
  • szórjuk a karamellizált cukorra a durvára vágott diót, erre öntsünk egy nagyon kevés vizet és a portóit, majd adjuk hozzá a meggyet is (a díszítéshez tegyünk félre 4 – 6 szem diót, és aszalt meggyet).

    dió pirítás

    pirítsuk meg a diót

  • ezt így együtt kevergessük egy pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

A sajtot ezzel és egy kis friss salátával tálalhatjuk és kész is a nagyon finom vacsora.

gm borvacsora

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 50 perc

Tápanyagtartalom1 adagban 2 adag készítésekor 4 kis adag
(fél camembert és köret /fő) készítésekor
Energia 3828,6 kJ / 933,8 kcal 1911,8 kJ / 466,3 kcal
Fehérje 37,4 g 18,4 g
Zsír 56,9 g 28,4 g
   amelyből telített zsírsavak 14.8 g 7,4 g
Szénhidrát 61,3 g 30,6 g
   amelyből cukrok 52,1 g 26,1g
Élelmi rost 5,9 g 2,9 g

A borvacsora tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,