Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Illatos citromos gluténmentes tortácska

Ezt a gluténmentes receptet Felcsiki Tünde a Mentes Pillanatok új gluténmentes receptkönyv szerzője bocsátotta a rendelkezésünkre.

A citromos gluténmentes tortácska recept a Mentes Pillanatok gluténmentes receptkönyvből.

Sokszor okozott fejtörést, milyen süteményt készítsek vendégeinknek. Mivel a citromot, narancsot szinte mindenki kedveli, hamar erre a receptre esett a választásom. Érdemes a gyerekeinket is bevonni az elkészítésébe, mert amellett, hogy minden együtt töltött pillanat ajándék, a siker is garantált. Aki szereti, befőttel, barackkal, meggyel, banánkarikákkal, esetleg mandulával is díszítheti. A citromot naranccsal is helyettesíthetjük. Különlegessé tehetjük, ha a tésztába egy kis friss bazsalikomot teszünk. Kuglófformában sütve emeli az ünnepi asztal hangulatát.

Hozzávalók

  • 25 dkg növényi margarin
  • 14 dkg barnarizs-liszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 3 dkg kölesliszt
  • 4 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 4 dl laktózmentes tejföl
  • 20 dkg nádcukor
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 2 közepes méretű (M-es) tojás
  • csipet só

Elkészítés

  • A sütőt előmelegítem 190 °C fokra.
  • Előveszek egy tálat, amiben összeszitálom a liszteket a sütőporral.
  • A növényi margarint a nádcukorral, sóval jól kikeverem.
  • Hozzáadom a lisztek keverékét, a két tojást, majd a tejfölt, a citromok levét és héját, és habosra keverem.
  • Mindenki ízlése szerint díszítheti kedvenc gyümölcseivel, de aki szereti a mazsolát, keverjen bátran a tésztájába.
  • Kapcsos tortaformába vagy muffinformákba öntöm a masszát, és 190 °C fokon 25-30 perc alatt készre sütöm, amíg túróillatot nem áraszt.
  • Amikor megsült, a forró muffinok vagy torta tetejére csokoládét is reszelhetünk.

TIPP: Aki szereti, készíthet a tetejére citromhabot:

Hozzávalók

  • 2 db tojásfehérje
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg nádcukor

Elkészítés

  • A tojásfehérjét a nádcukorral és a citrom kifacsart levével kézi habverővel kemény habbá verem.
  • A habot a kész sütemény tetejére teszem, és 200 °C fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt megsütöm.

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 60 perc

Tápanyagtartalom 1 adagban 20 db készítésekor 20 db citromhabbal 25 db készítésekor 25 db citromhabbal
Energia 682,7 kJ / 166,6 kcal 767,2 kJ / 186,7 kcal 543,3 kJ / 132,5 kcal 610,9kJ / 148,6kcal
Fehérje 5,2 g 5,2 g 4,1 g 4,1 g
Zsír 5,7 g 5,7 g 4,5 g 4,5 g
   amelyből telített zsírsavak 2,9 g 2,9 g 2,3 g 2,3 g
Szénhidrát 22,5 g 27,5 g 18,0 g 22,0 g
   amelyből cukrok 10,6 g 15,5 g 8,5 g 13,5 g
Élelmi rost 0,7 g 0,7 g 0,5 g 0,5 g

A gluténmentes tortácska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

A könyv weboldala: Felcsiki Tünde a Mentes Pillanatok

Kategória: ,