Iri mama gluténmentes leveles tészta receptje – mint a Fornetti
Iri mama multifunkcionális gluténmentes leveles tészta receptje!
Ezzel a tésztával teljesen elégedett vagyok. Bíztam benne, hogy sikerülni fog. Olyan finom túrós „Fornettit” sütöttem belőle, mint az eredeti. Ezzel a gluténmentes leveles tésztával bármit készíthetünk, akár sósan vagy édesen. Nem zsírosodik el, másnap is ropogós marad.
Hozzávalók (26 darabhoz):
- 250 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 6 g só
- 125 g vaj
- 120 ml hideg víz
Rétegek közé:
- 50 g hideg vaj
Töltelék:
- 250 g túró
- 50 g cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 6 g vaníliás cukor
- 75 g tejföl
Tetejére:
- 1 db felvert tojás
A gluténmentes leveles tészta elkészítése:
- Késes aprítóban teszem a kimért lisztet, sót, a felkockázott vajat, pár fordulattal morzsásra keverem a tésztát.
- Ezután beleöntöm a hideg vizet, újra pár fordulat a gépben, és a tészta kész.
- Ezután a gyúrólapot vékonyan liszttel leszórom, majd a tésztát átgyúrom. Nagyon jó állagú, puha, rugalmas, mint a képen látható.
- Kinyújtom egy nagyobb téglalappá, reszelő nagyobb lyukán az 50 g hideg vaj egy részét ráreszelem.
- Fentről lefelé a közepéig hajtom a tésztát, majd lentről felfelé, ráhajtom.
- Újra reszelek rá vajat, balról jobbra a közepéig hajtom, majd jobbról balra a tetejére fedésben.
- Most kinyújtom egy téglalappá, vajat reszelek rá ismét, hajtom balról jobbra a közepéig, jobbról balra fedésben.
- Az így kapott állított téglalapot fentről lefelé a közepére hajtom, majd lentről felfelé fedésben rá. Így lett egy négyzet alakú tészta tömböm.
- Sütőpapírba csomagolva hűtőbe teszem 45 percre.
- Közben a tölteléket kikeverem. Sütőt előmelegítem 190 °C fokra, légkeverésre.
- Tésztámat az idő leteltével, vékonyan lisztezett gyúrólapon 30 x 35 cm – es téglalappá nyújtom, 5 mm vastagra. Itt szép egyenes oldalakat vágok, hogy egyformák legyenek a sütik.
- Majd 24 db négyzetet vágok a tésztából. Leeső részből még 2 db lett. (26 db összesen).
- Nekem van díszítő rácsom, ha nincs ilyen nektek,akkor késsel, a négyzetek egyik felét rácsozom, másik felére tölteléket teszek. Rácsozott részt ráhajtom a töltelékre.
- Sütőpapírral borított tepsibe teszem a kis “Fornettiket”. Mire elkészülök a sütő is felmelegszik.
- Tojással lekenem, 18 – 25 percig sütöm.
- Itt figyelni kell rá, mivel minden sütő más.
- Rácson hűtöm, persze rögtön megkóstolom, pedig nem szabad.
- Pont olyan lett, mint a pékségben anno az a ropogós, finom Fornetti. Bízom benne hogy elnyeri tetszésetek, és elkészítitek.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 135 – 140 perc
- Előkészítés, összeállítás: 5 perc
- Nyújtás: 3 x 15perc
- Pihentetés hűtőben: 45 perc
- Nyújtás, töltés: 20 perc
- Kenés, sütés: 18-25 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. leveles túrós gluténmentes “fornettiben” |
Energia | 12377 kJ / 2947 kcal | 475 kJ / 113 kcal |
Zsír | 178,8 g | 6,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 136,6 g | 5,3 g |
Szénhidrát | 274,2 g | 10,5 g |
amelyből cukrok | 80,2 g | 3,1 g |
Rost | 2,5 g | 0,1 g |
Fehérje | 39,0 g | 1,5 g |
Só | 7,07 g | 0,27g |
A gluténmentes leveles tészta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz leveles tészta lisztkeverék só sós sós aprósütemények túró túrós gluténmentes sütemények túróstáska vaj vendégváró