Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Pezsgő- és eperkrémes gluténmentes kocka

kocka recept gluténmentesen

KolosFreeFood receptválogatásunk egy érdekes gluténmentes süti recepttel bővült.

Most múlt a szilveszter, a pezsgőivás hagyományos időszaka. Pillanatok múlva itt lesz a farsangi szezon, ahol ismét érdemes pezsgőt fogyasztanunk. Ez a pezsgő a hosszas vízfürdő feletti habosítás következtében elveszíti az alkohol tartalmát. A pezsgő és az eper klasszikus, szinte kihagyhatatlan párosítás. Érdemes kipróbálnunk ezt a desszertet. 

Hozzávalók (21 kocka):

Piskóta:

  • 6 db L méretű tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • 7-8 evőkanál barna rizsliszt
  • 1 csomag gluténmentes sütőpor

Eperkrém:

  • 750 g fagyasztott eper
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 250 g Vegán mascarpone (Vegart)
  • 8 g Lucullus zselatinpor
  • 2 evőkanál víz

Pezsgőkrém:

  • 5 tojássárgája
  • 150 g kristálycukor
  • csipet só
  • 300 ml pezsgő
  • 250 g Vegán mascarpone (Vegart)

Tetejére:

  • ízlés szerint ehető gyöngyök (kihagyható)

A pezsgő- és eperkrémes gluténmentes kocka elkészítése:

Piskóta:

  • A tojásokat a cukorral, sóval most egyben robotgéppel felvertem.
  • A lisztet a sütőporral hozzászitáljuk a felvert habhoz. 
  • Majd óvatosan összekeverjük. (kicsit keményebb, tömörebb piskótát szeretnénk most kapni)
  • Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. (37 x 25 cm)
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Eperkrém:

  • Fagyasztott állapotban elkezdjük felforralni. 
  • Hozzáadjuk a sót, cukrot, reszelt citromhéjat. 
  • áztassuk be a zseléport a 2 evőkanál vízbe.
  • Ha már jól szétfőtt az eper, akkor a zseléporral még forralunk rajta egy kicsit. 
  • Pár percig pihentetjük. 
  • Majd hűtsük ki.
  • Ha teljesen kihűlt, keverjük habosra a növényi mascarpónával.

Pezsgőkrém:

  • A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a sóval. 
  • Vízfürdő felett elkezdjük habosítani. 
  • Vigyázzunk azzal, hogy az tál alja ne érjen a vízbe. 
  • A cukros sárgáját máris elkezdjük óvatosan kevereni habverővel. (Nagyon vigyázzunk, igencsak balesetveszélyes lehet a forró víz felett dolgozni!) 
  • Szép lassan csurgassuk hozzá a pezsgőt. 
  • Folyamatosan keverjük a habverővel, amíg nem lesz igazán habos. Kb. 10-15 perc. (Nagyon meg fog nőni a hab!)
  • Ha kész a hab, várjunk 10 percet, amíg kicsit kihűl. Ha ez megtörtént, akkor a vegán mascarponét keverjük el. 
  • Adjuk hozzá apránként a pezsgőkrémet. 
  • Amikor szépen elkevertük, könnyedén tudjuk majd rákenni a piskótára.

Összeállítás:

  • A piskótát kettévágjuk, hosszában. (próbáljunk kettő egyforma nagyságú szeletre vágni a piskótánkat)
  • Az alsó felére kenjük az eperkrémet.
  • Tegyük rá a tetejét a piskótának.
  • Erre jöjjön a pezsgőkrém.
  • A tetejére szórhatunk ehető díszgyöngyöket, amik a pezsgőben lévő buborékot szimbolizálják.
  • Fogyasztás előtt alaposan hűtsük le a desszertünket.
  • Lehűlés után szépen szeletelhetővé válik.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: közepesen bonyolult

Elkészítési idő: 2,5 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

 

gluténmentes kocka recept

gluténmentes süti

Kategória: , ,