Sütés nélküli kakaós keksz – gluténmentes édesség
- 2 dl víz
- 20 dkg *vaj
- 15 dkg kristálycukor?
- 5 dkg cukrozatlan, gluténmentes kakaópor
- 25 dkg gluténmentes keksz darálva
- 25 dkg gluténmentes keksz összetörve
- rumaroma ízlés szerint
Elkészítés:
- A vajat megolvasztjuk egy nagyobb lábasban, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, a vizet, a kakaóport és a rumaromát és kevergetve addig főzzük, míg a kristálycukor teljesen el nem olvad.
- Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és kicsit hűlni hagyjuk.
- Közben a gluténmentes keksz egyik felét (25 dkg) ledaráljuk, míg a másik felét (25 dkg) kisebb darabokra tördeljük.
Kb. 15 perc elteltével beleszórjuk a darált kekszet a kakaós masszába, elkeverjük, majd belekeverjük a keksz darabokat is. - A masszát folpackkal kibélelt püspökkenyér formába öntjük, elegyengetjük és hűtőbe tesszük néhány órára – vagy inkább 1 éjszakára.
- Ha megdermedt, a folpackkal együtt kifordítjuk egy tálcára, lehúzzuk róla a folpackot és szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 40-50 perc + pihentetés
Nehézségi szint: kezdő
* Cöliákia mellé társult laktózérzékenység esetén laktózmentes vajjal is elkészíthető a recept.
- Recept címke: cukor gluténmentes keksz kakaópor rumaroma sütés nélkül vaj