Gluténmentes csokis keksz a hűvösebb napokra – 1 óra alatt
Hozzávaló kb.: 50 db gluténmentes csokis kekszhez:
- 150 g vaj vagy margarin
- 240 g kristálycukor (fele lehet barnacukor is)
- 2 db M-s tojás
- 200 g lisztkeverék
- 100 g kukoricaliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 50 g kölespehely
- 1 púpos teáskanál psyllium (útifűmaghéj)
- 1 csomag narancshéj reszelék vagy 1 db narancs lereszelt héja
- 50 g török mogyoró
- 50 g héj nélküli mandula
- 80 g gluténmentes étcsokoládé
- 80 g gluténmentes tejcsokoládé
Elkészítés:
- A vajat egy edényben megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéjat és egyesével hozzáadjuk a megmosott, egyesével feltört tojásokat, majd simára keverjük.
- A liszteket, a kölespelyhet és a psylliumot alaposan elkeverjük egy tálban, majd a vajas masszához adjuk.
- A sütőt előmelegítjük 160°C-ra
- A mogyorót és a mandulát konyhakés segítségével durvára aprítjuk, majd ugyanezt tesszük a kétféle csokoládéval is. A felaprított összetevőket a masszához adjuk.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd két kanál segítségével a masszából diónyi púpokat szedünk rá egymástól kb.: 3 ujjnyi távolságra. (Fontos, hogy ne terítsük szét a masszát! A golyók a sütés során szétterülnek majd.) Egy tálcára kb.: 25 db keksz fér rá, így két adagban tudjuk kisütni a kekszeket.
- Egy adag kekszet 13 percig sütünk légkeverésen 160°C-on, sütőben 180°C-on, majd hagyjuk kihűlni és tegyük jól záródó dobozba. Az így eltett kekszek akár több hétig is elállnak. (Persze ha marad belőlük!)
- Fogyaszthatjuk kávé, tea, kakaó mellé, csomagoljuk el uzsonnára, adjuk ajándékba vagy válasszuk akár ebéd utáni nassolnivalóként.
Együttes cöliákia – gluténintolerancia-, és laktózérzékenység esetén a recept elkészíthető laktózmentes alapanyagokkal egyaránt! (Laktózmentes margarin, étcsokoládé, tejcsokoládé felhasználásával.)
Elkészítési idő: 45 perc
- Előkészítés: 15 perc
- Sütés: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: cukor gluténmentes étcsokoládé gluténmentes tejcsokoládé karácsonyi GM receptek keksz köles pehely kukoricaliszt mandula mogyoró narancs psyllium rost (útifűmaghéj) tojás vaj