Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Gluténmentes csokis keksz a hűvösebb napokra – 1 óra alatt

gluténmentes csokis keksz receptHozzávaló kb.: 50 db gluténmentes csokis kekszhez:

  • 150 g vaj vagy margarin
  • 240 g kristálycukor (fele lehet barnacukor is)
  • 2 db M-s tojás
  • 200 g lisztkeverék
  • 1 púpos teáskanál psyllium (útifűmaghéj)
  • 1 csomag narancshéj reszelék vagy 1 db narancs lereszelt héja
  • 50 g török mogyoró
  • 50 g héj nélküli mandula
  • 80 g gluténmentes étcsokoládé
  • 80 g gluténmentes tejcsokoládé

Elkészítés:

  • A vajat egy edényben megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéjat és egyesével hozzáadjuk a megmosott, egyesével feltört tojásokat, majd simára keverjük.
  • A liszteket, a kölespelyhet és a psylliumot alaposan elkeverjük egy tálban, majd a vajas masszához adjuk.
  • A sütőt előmelegítjük 160°C-ra
  • A mogyorót és a mandulát konyhakés segítségével durvára aprítjuk, majd ugyanezt tesszük a kétféle csokoládéval is. A felaprított összetevőket a masszához adjuk.
  • Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd két kanál segítségével a masszából diónyi púpokat szedünk rá egymástól kb.: 3 ujjnyi távolságra. (Fontos, hogy ne terítsük szét a masszát! A golyók a sütés során szétterülnek majd.) Egy tálcára kb.: 25 db keksz fér rá, így két adagban tudjuk kisütni a kekszeket.
  • Egy adag kekszet 13 percig sütünk légkeverésen 160°C-on, sütőben 180°C-on, majd hagyjuk kihűlni és tegyük jól záródó dobozba. Az így eltett kekszek akár több hétig is elállnak. (Persze ha marad belőlük!)
  • Fogyaszthatjuk kávé, tea, kakaó mellé, csomagoljuk el uzsonnára, adjuk ajándékba vagy válasszuk akár ebéd utáni nassolnivalóként.

Együttes cöliákia – gluténintolerancia-, és laktózérzékenység esetén a recept elkészíthető laktózmentes alapanyagokkal egyaránt! (Laktózmentes margarin, étcsokoládé, tejcsokoládé felhasználásával.)

Elkészítési idő: 45 perc

  • Előkészítés: 15 perc
  • Sütés: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , ,

Ad