Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sütés nélküli kakaós keksz – gluténmentes édesség

keksz-szalami egy igazán ötletes gluténmentes édesség receptHozzávalók:

  • 2 dl víz
  • 20 dkg *vaj
  • 15 dkg kristálycukor?
  • 5 dkg cukrozatlan, gluténmentes kakaópor
  • 25 dkg gluténmentes keksz darálva
  • 25 dkg gluténmentes keksz összetörve
  • rumaroma ízlés szerint

Elkészítés:

  • A vajat megolvasztjuk egy nagyobb lábasban, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, a vizet, a kakaóport és a rumaromát és kevergetve addig főzzük, míg a kristálycukor teljesen el nem olvad.
  • Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és kicsit hűlni hagyjuk.
  • Közben a gluténmentes keksz egyik felét (25 dkg) ledaráljuk, míg a másik felét (25 dkg) kisebb darabokra tördeljük.
    Kb. 15 perc elteltével beleszórjuk a darált kekszet a kakaós masszába, elkeverjük, majd belekeverjük a keksz darabokat is.
  • A masszát folpackkal kibélelt püspökkenyér formába öntjük, elegyengetjük és hűtőbe tesszük néhány órára – vagy inkább 1 éjszakára.
  • Ha megdermedt, a folpackkal együtt kifordítjuk egy tálcára, lehúzzuk róla a folpackot és szeletelve tálaljuk.

Elkészítési idő: 40-50 perc + pihentetés

Nehézségi szint: kezdő

* Cöliákia mellé társult laktózérzékenység esetén laktózmentes vajjal  is elkészíthető a recept.

Kategória: , ,