Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 3. Amaránt

Amarant egy pszeudogabona azaz álgabona.

Amarant egy álgabonona, amely búza kiváltására alkalmas.

Ismerjük meg, az amarántot!

A “Pszeuodgabonák” cikksorozatunk harmadik részében az amarántot mutatjuk be, mint lehetséges gabona helyettesítőt, és rostforrást a gluténmentes diétában.

Az amaránt magas rosttartalmából adódóan szintén kiváló alapanyaga lehet a gluténmentes diétának.
Az amarántmag, a quinoához hasonlóan kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkezik, ennek ellenére használata még nem elterjedt hazánkban.

A Dél-Amerikából származó amaránt (Amaranthus), magyar nevén disznóparéj az aztékok fő tápláléka volt. A quinoával, és a hajdinával együtt a pszeudocereáliák közé tartozik, vagyis nem tartozik a gabonafélékhez, de felhasználási módja közel azonos azokkal.

Miért kedvező számunkra az amaránt fogyasztása?

  • Legfontosabb tulajdonsága, amiért az oldalunkon külön bejegyzést kapott, az az alapból való gluténmentessége.
  • Magasabb rosttartalom.
    A többi gluténmentes alapanyagnál (pl. rizs, kukorica) jóval magasabb rosttartalommal rendelkezik, amely segít a székrekedés megelőzésében.
    Magas élelmi rost mennyisége, kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését.
  • A quinoához hasonlóan magas fehérjetartalommal rendelkezik.
  • Kiemelhető mennyiségben tartalmazza a gabonafélék limitáló aminosavát, a lizint.
  • Vitaminok közül említésre méltó a B, C, E-vitamin tartalma.
  • Ásványi anyagok közül pedig a magnézium, vas, kalcium, kálium és a réztartalma átlagon felüli.
Amarant egy pszeudogabona, álgabona

Amarant növény

100g amaránt tápanyagtartalma

Energia 1558,2 kJ / 371 kcal
Fehérje 13,5 g
Zsír 6 g
Szénhidrát 65 g
Élelmi rost 6,7 g

Amaránt felhasználása

  • Az amarántból nagy keményítőtartalma és lisztes magja miatt liszt készíthető, azonban mivel sikérképző fehérjét nem tartalmaz, a belőle készült liszt kelt tészták készítéséhez önállóan nem alkalmas.
  • 30-40%-ban keverhetjük hozzá más lisztkeverékhez, így az étel tápanyagtartalma jóval kedvezőbb lesz, miközben a tészta még jól formázható marad.
    Ennél nagyobb arányban nem javasoljuk, mert a tészta morzsolódik, törik, alkalmatlanná válik nyújtásra formázásra de ugyanakkor egy egyszerű, pl.: kevert tészta készítéséhez azonban nagyobb arányban fel lehet haszálni (pl. gofri, muffin)
  • Köretnek, kásának ugyanúgy kell elkészíteni, mint a főtt rizst, azaz kétszeres mennyiségű vízben felforraljuk, majd alacsony lángon kb. 15-20 perc alatt készre főzzük.
  • Kis-étkezéshez és főétkezéshez egyaránt felhasználható.

Az amaránt fogyasztható

  • müzlibe keverve,
  • köretként, rizs helyett
  • kásaként, a tejberizshez hasonlóan
  • használhatjuk sütemények, pékáruk készítéséhez is.


Kapcsolódó receptek:

Amarántlisztes palacsinta – egyszerű kevert recept
Amarántlisztes palacsinta – egyszerű kevert recept

Ha van olyan étel, amit mindenki szeret, hát a palacsinta az. IR barát gluténmentes palacsinta recept. 10 perc + hűtési...

Teljes kiőrlésű, gluténmentes tortillatekercs - kalciumban és rostban gazdag
Teljes kiőrlésű, gluténmentes tortillatekercs – kalciumban és rostban gazdag

Mit együnk reggelire, vacsorára, ha nincs otthon éppen friss pékárunk? Különleges ízvilágú, kálciumban, élelmi rostban gazdag gluténmentes tortillatekercs amarántliszttel,

Amarántbundás csirkemell - gluténmentes rántott hús
Amarántbundás csirkemell – gluténmentes rántott hús

Gluténmentes rántott hús panírozási kísérletsorozatunk egyik kedvenc receptje ez a különleges, izgalmas ízvilágú rántott hús lett. Próbálják ki önök is!...

Magvas ropogtatnivaló - gluténmentesen
Magvas ropogtatnivaló – gluténmentesen

Receptünkben egy házilag is elkészíthető gluténmentes ropogtatnivalót hoztunk, amely kiválóan beilleszthető a mindennapi gluténmentes étrendbe, akár a tízórai vagy az...

Házi gluténmentes müzli-keverék – induljon jól a napunk!
Házi gluténmentes müzli-keverék – induljon jól a napunk!

Készítsünk GM müzlit házilag! A legtöbb készen kapható gluténmentes müzli-keverék csak speciális boltokban elérhető, általában igen magas áron, ezért úgy...

Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér
Judit kedvence az 5 lisztes gluténmentes kenyér

Egy kedves olvasónk, akinek a családjában négyen is érintettek gluténérzékenységgel, küldte be nekünk a család kedvenc gluténmentes kenyér receptjét. Avagy...

Dupla csokis muffin, amelyből nem lehet csak egyet enni
Dupla csokis muffin, amelyből nem lehet csak egyet enni

Számos összejövetel kedvelt süteményét elkészítettük egy kicsit másképpen. Legújabb receptünk különlegessége a kétféle gluténmentes lisztben, valamint a lágy tésztában rejlik....

Gluténmentes kókuszos barackgolyók
Gluténmentes kókuszos barackgolyók

Puffasztott amaránt felhasználásával készült édesség receptünk. Aszalt sárgabarack, kókuszreszelék kiváló alapot adnak egy finom gluténmentes desszertnek.

Élelmiszer-allergiások, étel-intoleranciások boltjában, bioboltokban, reformboltokban kapható puffasztott, pattogatott formában is.
Több ilyen üzletet gluténmentes térképünkön is megtalálhatnak!

A cöliákia kezelésének alapja a SZIGORÚ gluténmentes diéta, ezért soha nem árt az óvatosság, hiszen a lisztek, alapanyagok, ha nem kellő körültekintéssel és technológiával készülnek szennyeződhetnek más gabonákból származó  gluténnel, ezért fontos, hogy:

Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a termék nyomokban sem tartalmaz glutént!



Kapcsolódó bejegyzések:

Manióka és tápióka - ismerjük meg ezeket a gluténmentes alapanyagokat!
Manióka és tápióka – ismerjük meg ezeket a gluténmentes alapanyagokat!

Tápióka gyöngy, manióka liszt, manióka keményítő? Alternatív gluténmentes alapanyagok, amelyek szintén beépíthetőek a gluténmentes diétába!Ismerjük meg őket!

Gluténmentes akciós lista 2017 február
Gluténmentes akciós lista 2017 február

Februári gluténmentes akciós lista első bejelentése, rögtön egy nagy dobás. A Lidl számos gluténmentes termékkel kedveskedik a gluténérzékenyeknek! Pizza, sör,...

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina

A hajdina is egy álgabona, azaz pszeudocereália, egy lehetséges gabona alternatíva, amely az étrend rosttartalmának emelésében kiemelkedő szerepet kaphat....

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...

, , ,