Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős.
A már ismert 12 ponton alapuló egészséges táplálkozással-, életmóddal összefüggő ajánlást gluténérzékenyekre is megírtuk!
Ennek betartásával, számos civilizációs betegség (például elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek) megelőzhetővé válhat.
Az egészséges táplálkozás 12 pontjából 6:
- Kiindulópont
- Az egészséges táplálkozás egyik kulcsa, hogy nem épül tiltásokra, hanem a változatosságon, a rendszerességen és a mértékletességen van a hangsúly.
- A változatosság kiterjed mind az élelmiszerekre, mind az alapanyagokra.
- Merjük kipróbálni az újabb gluténmentes alapanyagokat, kísérletezzünk velük!
- Ne sajnáljuk az időt és energiát az alapanyagok megismerése, tesztelése mellett, a különféle konyhatechnológiák elsajátítására sem, később már egyszerűbben fog menni!
- Milyen zsiradékokat válasszunk?
- Válasszuk a zsírszegényebb ételkészítési technológiákat, mint a sütőzacskóban, cserépedényben, alufóliában sütést, teflonedényt, kerámia edényeket.
- Alapvetően a natúr tejipari termékek és a színhúsok szabadon fogyaszthatók cöliákiában, azonban bevásárláskor válasszuk a zsírszegényebb, soványabb húsrészeket (pl.: mell, comb, karaj), felvágottakat (pl.: sonka), halakat, tejtermékeket (pl.: 1,5%-os tej, 10%-os tejföl),
- Ha nem vagyunk laktótérzékenyek, akkor nyugodtan használhatunk kevés vajat (laktózintolernaciások jó ha tudják, van laktózmentes vaj is!).
Egyéb olajokat változatosan használjuk, ne ragadjunk le egyfélénél (szőlőmag-, repce-, dió-, olíva-, tökmag-, napraforgómag-,lenmagolaj és ezek keverékei) - Ha mindezekre odafigyelünk, zsírbevitelünk nem lépi túl az ajánlott napi energiabevitel 20-30%-át, és az ételeink zsírsavösszetétele is kedvező lesz.
- STOP só!
- Ételeinket kevés sóval készítsük, inkább az asztalnál sózzunk, ha valóban szükséges!
- Figyeljünk arra, hogy a gluténmentes késztermékek, felvágottak, húskészítmények só (NaCl) tartalma, lehetőség szerint alacsony legyen
- Ételkészítés során pedig használjuk a friss zöldfűszerek széles választékát (petrezselyem, zeller, kapor, bazsalikom, kakukkfű, kapor stb…), melyekkel ízletes ételeket tudunk készíteni.
- Mérsékeljük a cukorfogyasztást!
- A legújabb WHO ajánlás szerint a napi energiabevitelünknek mindössze 5%-a tartalmazhatna hozzáadott cukrot!és bizony ebben a mennyiségben benne vannak az édességek, cukorkák, szörpök, lekvárok is!
- Ahhoz, hogy cukorfogyasztásunk ne lépje túl az ajánlott mennyiséget, hetente legfeljebb egyszer-kétszer együnk gluténmentes édességet, akkor is befejező fogásként, vagy uzsonnára.
- Célszerű ilyenkor gyümölcs vagy tejtermék alapú (ha nem vagyunk tejfehérje allergiásak, és/vagy laktózintoleránsak) desszerteket készíteni (gyümölcsrizs, gyümölcsös piskóta, gyümölcsfagyi), mert ezeknek már önmagukban édesebb ízük van, kevesebb cukrot kell felhasználnunk a készítésükkor. Tehát a hétvégi családi ebéd után nyugodtan fogyasszunk el egy szelet házi készítésű süteményt, azonban ez ne ismétlődjön meg minden nap. Ha édes ízre vágyunk, vagy nassolni szeretnénk, válasszuk a friss gyümölcsöket, vagy a gyümölcs és tej felhasználásával készült turmixokat.
- Napi fél liter tej, a megfelelő kalciumbevitelért!
- Szerencsére a natúr tej, tejtermékek, gluténmentességükből adódóan beépíthetőek a cöliakia diétájába, azonban az ízesített termékek tartalmazhatnak glutént, ezért vásárláskor mindig győződjünk meg az adott termék gluténmentességéről. A megszokott terméket is ellenőrizzük, mert előfordulhat hogy a termék összetevőiben változtatást végeztek.
- Minden nap tartalmazzon az étrendünk tejet, vagy tejterméket, mivel kitűnő fehérjeforrások, és bevitelükkel a napi kalciumszükségletünk nagy részét fedezni tudjuk.
- Akinek gluténérzékenysége mellé laktózintolerancia is társul, válassza a laktózmentes natúr termékeket, valamint a kalciummal dúsított növényi készítményeket
- Tejtermékek közül részesítsük előnyben a fermentált, savanyított termékeket, mivel az egészséges bélflóra fenntartásában is kiemelkedő szerepük van (például natúr joghurt).
- Az ajánlott mennyiség ízletesen belopható a reggeli mellé ivott 3 dl tej alapú italba – kakaó, vaníliás tej -, szendvicsbe tett sajttal, vagy akár egy pohár natúr joghurttal, amelybe ízlés szerint tehetünk friss gyümölcsöt, vagy gluténmentes, rostdús finomságokat (puffasztott kölest, amarántot, kukoricapelyhet).
- Naponta többször együnk zöldséget, gyümölcsöt!
Cöliákiások táplálkozásában, a gyümölcsöknek, zöldségeknek kiemelkedő szerepük van.- A belőlük származó rostok segítik szénhidrát-, és zsíranyagcsere egyensúlyának fenntartását.
- Továbbá magas vitamin (B, C, K, E, folsav) és ásványi anyag (kálium, magnézium) tartalmuknak köszönhetően jelentős szerepük van az egészség megőrzésében.
- Állítsuk össze úgy étrendünket, hogy minden étkezés tartalmazzon zöldséget, vagy gyümölcsöt!
Folytatás 7-12 pontok – lapozok!
Az MDOSZ táplálkozási ajánlása cöliákiás szemszögből:
Kelt:2014.06.10 / Utolsó módosítás: 2017.03.31Kapcsolódó bejegyzések:
CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek
Táplálkozz okosan gluténérzékenyen is! Az MDOSZ legújabb táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR ® irányelvei alapján elkészítettük a gluténmentes változatot
Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök
Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. Élelmi rostok pótlásának legfinomabb lehetősége a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Új cikksorozatunkban bemutatjuk...
Cöliákiában is étkezzünk helyesen!
A cöliákiás, gluténérzékenyek számára kiemelten fontos a helyes, kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag étkezés a hiánybetegségek megelőzése miatt. Nem mindegy, hogy...
Gluténintoleranciában is egészségesen! 2.
Egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos 12 pontos ajánlásból 7-12 javaslat. Az egészség a legnagyobb érték, pénzért nem megvásárolható, de sokat...
Rostpótlás és a gluténérzékenység
Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...
Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!
A gluténérzékenység nem gyógyítható. Egyetlen kezelési mód az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amit a betegnek be kell tartania a...