Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Cöliákiában is étkezzünk helyesen!

Fontos a kiegyensúlyozott, rostokban és tápanyagban gazdag táplálkozás!

Fontos a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag táplálkozás!

Jobb esetben sokak számára a cöliákia – gluténérzékenység megjelenése önmagában már elegendő, hogy azt mondják, életmódot változtatnak, és mostantól mindenre odafigyelnek. A rengeteg plusz figyelem, alapos átböngészése a termékeknek, azonban sajnos nagyon sok időt elvesz, de csak eleinte! Így, amíg a betanulási időszak van, addig elsősorban az ételek glutén mentessége áll a figyelem központjában.

A probléma csak az, hogy ha a cöliákiás nem lép tovább, és választ valóban gluténmentes és(!) számára egészséges ételeket. Ilyenkor a tápanyag arányok eltolódhatnak.

Ebből aztán különféle szövődmények, társbetegségek alakulhatnak ki:

Ezért fontos, hogy a gluténmentesség mellett más, az adott cöliákiás igényeire is figyelő alapanyagokat is vegyünk figyelembe étrendünk összeállításakor. Ha a gluténérzékeny laktózintoleranciás is, vagy ételallergiás is, akkor bizony erre is tekintettel kell lenni!

Fontos a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend!

A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag gluténmentes étrenddel és életmóddal erősíthetjük szervezetünk védekezőképességét és késleltethetjük vagy akár megakadályozhatjuk egyes táplálkozással befolyásolható betegség kialakulását.

Az alábbiakra figyeljünk, a gluténmentesség mellett:

Kalcium:

  • A kalcium szerepe a szervezetben igen sokrétű. Szerepe van többek között a csontszövet alakulásában, az ideg-ingerületvezetésben valamint az izom összehúzódásokban is. Enyhébb kalcium hiány esetén a körmök töredezése, a bőr hámlása figyelhető meg. Súlyosabb esetben fiatal korban csontfejlődési rendellenesség (rachitis), felnőtt korban pedig a csontok ásványi anyag tartalmának csökkenése jellemzi, amely csontlágyuláshoz (osteomalacia) vagy csontritkuláshoz (osteoporosis) vezethet.
  • Mivel a cöliákiások a csontritkulás tekintetében magasabb rizikójú csoportba tartoznak, különösen figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő kalcium bevitelére, különösképpen akkor, ha a gluténérzékenység mellé tejfehérje allergia is társul. Kalciumpótlás szükségességéről itt olvashatnak bővebben.
  • A kalcium mellett meghatározó szerepe van a D-vitaminnak, amely segíti a kalcium felszívódását, valamint beépülését a csontokba.
    A kalcium hasznosulását

    • elősegíti még a laktóztartalmú és a savas közeg valamint a fizikai aktivitás is.
    • gátolja azonban a túlzott mértékű fehérjefogyasztás, foszforbevitel, zsiradékfogyasztás, a kevés D-vitamin, kevés mozgás valamint a dohányzás.

A jól felszívódó, és valóban be is épülő kalciumot ezek tartalmazzák

  • Tej, tejtermékek, sajtok: lehetőség szerint minden nap fogyasszuk őket, a laktózmenteset is!
    Sokan nem tudják, de a hosszan érlelt, kemény sajtok laktózmentesek!

Vas:

  • A vas szabályozása a vékonybélben történik, ezért a felszívódási zavarokkal járó betegségeknél, mint a cöliákiánál, könnyen felléphet vashiány, amely vérszegénységhez, anaemiához vezethet. A vashiány jellemző tünetei többek között a fáradékonyság, aluszékonyság, teljesítőképesség, koncentrálóképesség csökkenése.
  • Ha megfelelő a vas ellátottságunk, a vas funkcióját teljes mértékben be tudja tölteni, azonban pótlásáról folyamatosan gondoskodnunk kell, mivel szervezetünk nem képes előállítani.
  • A növényekből származó vasnak csak 3-8%-a tud felszívódni jó vasellátottság mellett is, míg az állati eredetű termékekből a vas felszívódása 40%-os!
    Jó vasforrások:

    • a húsok
    • a máj és egyéb belsőségek
    • valamint a tejet, tejtermékeket és a tojást tartjuk.

Élelmi rostok: az emésztőrendszer megfelelő működéséért

  • Bizonyára sokan hallottak már róla, hogy a helytelenül összeállított gluténmentes diéta rosttartalma alacsony, mivel a legtöbb félkész, kész gluténmentes termék finomított gluténmentes lisztek felhasználásával készülnek. Ezért fontos, hogy a kisétkezések, főétkezések élelmi rost tartalmát dúsítsuk.
  • Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében.
    Fontos azonban, hogy az élelmi rostok bevitele mellett különösen figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztására. Így érhetjük el, hogy az élelmi rostok kedvező hatásaikat kiváltsák, és ne ellenkezőképpen működjenek.
    Élelmi rostok szerepéről korábbi cikkünkben itt olvashatnak még.

Ötletek a rostokkal való dúsításhoz:

  • Zöldségek, gyümölcsök:
    Minden étkezés tartalmazzon gyümölcsöt vagy zöldséget!

    • reggeli, vacsora: gyümölcsjoghurt (natúr joghurt+friss gyümölcs), gyümölcsös müzlik, friss zöldségek a szendvicshez (uborka, paradicsom, paprika, stb.)
    • ebéd: zöldség alapú levesek, köretek, főzelékek, zöldségpüré, zöldségekkel tűzdelt/rakott húsok, saláták, gyümölcsös édességek, stb.
    • kisétkezés: friss gyümölcs/zöldség, zöldségekkel gazdagított szendvicsek, stb.
  • Étkezési keményítő, burgonyapehely helyett:
  • Kukoricaliszt, rizsliszt helyett:
  • Puffasztott rizs helyett:
  • Köretként: barna rizs, quinoa, köles

Fogyasszuk ezeket a termékeket rendszeresen!

Néhány kapcsolódó gluténmentes recept:



Kapcsolódó receptek:

Francia különlegesség gluténmentesen, avagy egy villámgyors gluténmentes joghurtos pite
Francia különlegesség gluténmentesen, avagy egy villámgyors gluténmentes joghurtos pite

A clafoutis Franciaország egyik legkedveltebb édessége, amely eredetileg kimagozatlan cseresznyével és sűrű tejszínnel készül, ma már azonban bármilyen gyümölccsel megállja...

Gluténmentes palacsinta köles – hajdina - kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel
Gluténmentes palacsinta köles – hajdina – kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel

Sok gluténmentes palacsintareceptet találni, mi azonban szeretnénk bemutatni egy újabb változatot. A recept fejlesztésének célja, az újonnan bemutatott gluténmentes alapanyagok...

Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel
Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel

Sikérhelyettesítőkkel való első kísérletezésünk eredménye ez a fantasztikus kakaós csiga lett, mely különleges összetevőinek köszönhetően nem csak érzékszerveinknek kedvez, hanem...

Quinoa saláta - gluténmentes recept
Quinoa saláta – gluténmentes recept

A gluténmentes quinoa saláta receptet a TESCO sajtótájékoztató résztvevői részére készítette a Büfé Budapest. A hozzávalók elérhetők a Tesco üzletekben...

Konzultáljon személyesen dietetikussal

A megfelelően összeállított, változatos étrend kialakításában kérje dietetikus segítségét. A dietetikus segít felderíteni az esetleges táplálkozási hiányosságokat, valamint ötleteket, javaslatokat tesz az Ön számára megfelelő étrendhez.

Weboldalunkon is feltehet kérdéseket dietetikus vagy gasztroenterológus szakértőnknek, aki néhány munkanapon belül válaszol Önnek. A korában feltett kérdésekre adott válaszokat is érdemes böngészni.

Kiegészítésképpen olvassák el korábban megírt két cikkünket, amelyben az egészséges táplálkozás 12 pontját fejtettük ki bővebben, gluténintoleranciások számára.



Kapcsolódó bejegyzések:

Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? - Gyümölcsök
Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök

Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. Élelmi rostok pótlásának legfinomabb lehetősége a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Új cikksorozatunkban bemutatjuk...

Gluténintoleranciában is egészségesen! 2.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 2.

Egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos 12 pontos ajánlásból 7-12 javaslat. Az egészség a legnagyobb érték, pénzért nem megvásárolható, de sokat...

Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.

Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...

, , ,