Gluténmentes csokis kakaós kalács
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes csokis kakaós kaláccsal bővült.
Álom puha, illatos, szaftos lett ez a kalács. Reggelire, tízóraira is kiváló egy pohár tejjel, kakaóval, kávéval. Ünnepi asztalon is megállja a helyét. Próbáljátok ki Ti is.
Hozzávalók (2 rúd /24 szelet):
- 450g Schar mix B lisztkeverék
- 1db M-es tojás
- 10g útifűmaghéj
- 4g só
- 50g cukor
- 4g vaníliás cukor
- 25g friss élesztő
- 340g langyos laktózmentes
- 100g tejszín
- 50g margarin
Töltelék:
- 80g puha margarin
- 40g cukor
- 20g kakaópor
- Tetejére:
- 10g laktózmentes tej
- 20g apróra tört csokoládé vagy csoki csepp
A gluténmentes csokis kakaós kalács elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Hozzáadom a tojást, tejszínt, langyos tejet, belemorzsolom az élesztőt, géppel összeállítom a tésztát.
- Végül puha margarinnal lágy tésztát készítek. 15 percig pihentetem.
- Addig elkészítem a tölteléket, amihez mikróban megpuhítom a margarint.
- Ne legyen folyós! Beleteszem a cukrot, kakaóport, simára keverem.
- Gyúrólapon lazán átgyúrom, elfelezem a tésztát.
- Egyik gombócot téglalappá nyújtom, krém felével lekenem.
- Feltekerem mint a bejglit, középen ketté vágom, de a végén nem vágom át.
- Vágás mentén felfelé fordítom,fonom. Kicsit ügyeskedni kell.
- Sütőpapírral bélelt formában emelem.
- Másik tészta gombócot is így készítettem.
- Miután elkészültek a fonatok, tetején tejjel lekenem, csoki darabokkal szórom.
- Így kelesztem duplájára.
- 200 fokon 25 percig sütöm, kiemelem rácsra, 180 fokon még 10 percig tovább sütöm.
- Sütő függő‼ Rácson hűtöm, majd szeletelem.
- Lehet fagyasztani, de napokig el áll, puha, marad, nem morzsálódik.
- Nagyon finom lett.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 120-130 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes csokis kakaós kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aszalt paradicsom cukor élesztő kakaópor margarin psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B tej tejszín tojás vaníliás cukor