Gluténmentes pizza – Mester házi kenyérlisztből

Főként a frissen diagnosztizált gluténérzékenyek számára jelentenek hasznos segítséget a készen kapható gluténmentes lisztkeverékek, amelyeket úgy állítanak össze a gyártók, hogy az egy adott típusú tésztához optimális legyen.
Pl. süteménylisztek a süteményekhez, kelt tésztalisztet értelemszerűen a kelt tésztákhoz és a gluténmentes kenyérlisztek a kenyerek, péksütemények és például a pizza készítéséhez a legalkalmasabbak.
A lisztkeverék használatával a diéta elején több sikerélmény érhető el konyhában, mert a gluténmentes gabonákból pont a “lényeg” a glutén azaz a sikér hiányzik és ezért a megszokott hagyományos lisztekhez képest nagyon eltérő módon működnek, ezért valamilyen sikérhelyettesítőre van szükség, amelyről egy korábbi cikkünkben írtunk bővebben. A lisztkeverékek már tartalmaznak valamilyen sikérhelyettesítőt így velük könnyebb a sütés.

Hozzávalók (8 szelethez):
- 300 g Mester házi kenyérliszt gluténmentes lisztkeverék
 - 2 evőkanál étolaj
 - 300 ml víz
 - 2 mokkás kanál oregánó
 - 2 mokkás kanál só
 - 1,5 mokkás kanál gluténmentes sütőpor
 - Feltét (ízlés szerint):
- 1 db közepes méretű tojás
 - 150 ml paradicsomszósz
 - 150 g kukorica
 - 75g szeletelt szalámi
 
 
TIPP: reszelt sajttal is meg lehet szórni a tetejét.
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
 - A száraz hozzávalókat összekeverjük majd hozzáadjuk a vizet és jó alaposan összedolgozzuk. Ha már összeállt a tészta a végén adjuk hozzá az olajat is.
 - A tésztát enyhén meglisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, és a széleit kissé feltekerjük. Különlegesebbé tehetjük a pizzát, ha vékony sajtcsíkokat is beletekerünk a szélébe.
 - Ezután kenjük meg paradicsomszósszal és ízlés szerint feltéttel gazdagítjuk, díszítjük.
 - 180 °C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük
 
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: könnyű
Ezt gluténmentes pizzát Mona (Az Élet az ételallergiával blog szerzője) készítette el, aki rövid sütőkurzusai keretében gyakorlati tanácsokkal segíti a diétázókat. Egy korábbi közös sütés élménybeszámolóját és az aktuális közös sütések időpontjait ITT találja meg.
| Tápanyagtartalom 8 szelet készítéskor | 1 szelet tészta alapban  | 
1 szeletben, feltéttel  | 
| Energia | 607,6 kJ / 145,2 kcal | 956,2 kJ / 229,3 kcal | 
| Fehérje | 0,2 g | 3,4 g | 
| Zsír | 2,4 g | 7,9 g | 
| amelyből telített zsírsavak | 0,3 g | 2,5 g | 
| Szénhidrát | 29,9 g | 34,6 g | 
| amelyből cukrok | 0,8 g | 2,2 g | 
| Rost | 0,4 g | 1,2 g | 
A gluténmentes pizza recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: étolaj glutén és tejmentes Mester Család gluténmentes kenyérliszt Mester lisztkeverékek oregánó pizza sütőpor
 




		
		
		
		








            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			 
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			 
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			 
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

