Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gondolatok a gluténmentes lisztkeverékekről, mire figyeljünk oda?

gluténmentes lisztkeverékek előnyei és hátrányai

Kezdő diétázóknak célszerű gm lisztkeverékkel kezdeniük!

Gluténmentes lisztekről szóló cikksorozatunk részeként mai téma a gluténmentes lisztkeverékek, melyek ma már szerencsére egyre több boltban kaphatóak, ezzel segítve a diétázók mindennapjait.

  • Mit érdemes tudni a gluténmentes lisztkeverékekről?
  • Használjuk-e ezeket a lisztkeverékeket minden esetben?
  • Mikor könnyebb velük az ételkészítés?
  • Milyen lisztkeverékek kaphatóak?
  • Melyeket válasszuk?

Mit érdemes tudni a gyárilag előállított gluténmentes lisztkeverékekről?

Összetevőik között többféle alapanyagot találhatunk, de a legjellemzőbbek a következők:

  • Keményítők: kukoricakeményítő, burgonyakeményítő
  • Lisztek, pelyhek: kukoricaliszt, rizsliszt, burgonyapehely
  • Emulgeálószerek, stabilizátorok, sűrítő anyagok: zsírsavak mono és digliceridjei (E 471), szentjánoskenyérmagliszt (E 410), hidroxipropil-metilcellúlóz (E 464), guargumi (guármagliszt= E 412), xanthan (E 415)
    Akit részletesebben érdekelnek az E-számok, olvassa el a korábbi cikkünket az E-számokról.
  • Rostok: burgonyarost, almarost
  • Ízesítő, tartósító anyagok: cukor, só, aszkorbinsav (E 300)

Ahogy a felsorolásból is látható, a lisztkeverékek fő összetevői a kukoricából, a rizsből, vagy a burgonyából előállított lisztek, keményítők, melyek könnyen elérhetőek és jól felhasználhatóak, azonban önmagukban nem elegendőek a búzaliszt helyettesítésére, ezért valamely egyéb összetevőt, sűrítő anyagokat tesznek a lisztekbe, hogy a kapott gluténmentes lisztkeverék sütési-főzési tulajdonságai közel megegyezőek legyenek a búzalisztével.

Ezen kívül a legtöbb lisztkeverék összetevőinek jelentős hányadát a keményítő teszi ki, amely összetett szénhidrát révén jelentős energiát tud szolgáltatni a szervezetnek, rost hiányában azonban gyorsan szívódik fel, ezáltal nem eredményez hosszan tartó jóllakottság érzetet és egyenletes vércukorszintet.

A gluténmentes lisztkeverékek előnyei:

  • könnyen felhasználhatóak
  • közel hasonló tulajdonságúak, mint a búzaliszt
  • hajtogatást, kelesztést, nyújtást igénylő tésztákhoz kiválóan alkalmazhatóak

A gluténmentes lisztkeverékek hátrányai:

  • magas keményítőtartalom
  • alacsony rosttartalom
  • magas ár

A GM lisztkeverékek fajtái

  • Alap lisztkeverékek sütéshez, főzéshez (pl. Mantler, Schär, Glutenix Allfa Mix, Mester család, Barbara, stb.)
  • Speciális lisztkeverékek: muffinpor, palacsintapor, pizzapor, kenyérpor, galuskapor, süteménypor stb.

Ha gluténmentes lisztkeveréket vásárolunk, érdemes olyat választani, melynek élelmi rost tartalma magasabb a többinél, tehát összetevői között például almarost vagy psyllium (útifű maghéj) van, mivel ezek a lisztkeverékek azon kívül, hogy könnyen használhatóak a búzaliszt helyettesítésére, még egészségünkre is jótékonyabb hatásúak.

Cikkünkben direkt nem szeretnénk egyik gyártó termékét sem kiemelni, többek között azért sem, hogy ösztönözzük az olvasókat a tápanyagtartalmak alapos vizsgálatára, az egészségtudatosságra törekvésre.

A következő oldalon olvasható javaslatunk, hogy mikor használjunk gluténmentes lisztkeveréket! Recept ötletek!



Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós terméklista 2017 június második fele
Gluténmentes akciós terméklista 2017 június második fele

Gluténmentes akciós terméklista 2017 június második fele. Több akciós újságban szereplő gluténmentes élelmiszerek egy akciós listában!

3 gyakori kérdés és válasz a gluténmentes lisztekről!
3 gyakori kérdés és válasz a gluténmentes lisztekről!

Ne dobjunk ki ételeket, mert rossz lisztet választottunk! Ismerjük meg melyik lisztet mire érdemes használni! Gluténmentes lisztek sorozatunkban a 3...

Alap lisztek a gluténmentes diétában - mit mire használjunk?
Alap lisztek a gluténmentes diétában – mit mire használjunk?

Íme egy újabb hiánypótló cikksorozat, amelyet elsősorban a frissen diagnosztizált cöliákiásoknak javaslunk, de kíváló segítség lehet régebb óta diétázóknak is....

Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!
Mik azok az E-számok? Nem csak gluténintoleranciásoknak!

Sokszor merül fel kérdés, hogy az E-számok közül van-e olyan amit glutén tartalmú adalékot jelöl. Lássuk!

Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel - gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban
Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban

Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a...

Rostpótlás és a gluténérzékenység
Rostpótlás és a gluténérzékenység

Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...

, , , ,