Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes pizza – Mester házi kenyérlisztből

gm pizza

Főként a frissen diagnosztizált gluténérzékenyek számára jelentenek hasznos segítséget a készen kapható gluténmentes lisztkeverékek, amelyeket úgy állítanak össze a gyártók, hogy az egy adott típusú tésztához optimális legyen.
Pl. süteménylisztek a süteményekhez, kelt tésztalisztet értelemszerűen a kelt tésztákhoz és a gluténmentes kenyérlisztek a kenyerek, péksütemények és például a pizza készítéséhez a legalkalmasabbak.
A lisztkeverék használatával a diéta elején több sikerélmény érhető el konyhában, mert a gluténmentes gabonákból pont a “lényeg” a glutén azaz a sikér hiányzik és ezért a megszokott hagyományos lisztekhez képest nagyon eltérő módon működnek, ezért valamilyen sikérhelyettesítőre van szükség, amelyről egy korábbi cikkünkben írtunk bővebben. A lisztkeverékek már tartalmaznak valamilyen sikérhelyettesítőt így velük könnyebb a sütés.

pizza gluténmentesen gluténmentes pizza recept

Hozzávalók (8 szelethez):

  • 300 g Mester házi kenyérliszt gluténmentes lisztkeverék
  • 2 evőkanál étolaj
  • 300 ml víz
  • 2 mokkás kanál oregánó
  • 2 mokkás kanál só
  • 1,5 mokkás kanál gluténmentes sütőpor
  • Feltét (ízlés szerint):
    • 1 db közepes méretű tojás
    • 150 ml paradicsomszósz
    • 150 g kukorica
    • 75g  szeletelt szalámi

TIPP: reszelt sajttal is meg lehet szórni a tetejét.

Elkészítés:
  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
  • A száraz hozzávalókat összekeverjük majd hozzáadjuk a vizet és jó alaposan összedolgozzuk. Ha már összeállt a tészta a végén adjuk hozzá az olajat is.
  • A tésztát enyhén meglisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, és a széleit kissé feltekerjük. Különlegesebbé tehetjük a pizzát, ha vékony sajtcsíkokat is beletekerünk a szélébe.
  • Ezután kenjük meg paradicsomszósszal és ízlés szerint feltéttel gazdagítjuk, díszítjük.
  • 180 °C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: könnyű

Ezt gluténmentes pizzát Mona (Az Élet az ételallergiával blog szerzője) készítette el, aki rövid sütőkurzusai keretében gyakorlati tanácsokkal segíti a diétázókat. Egy korábbi közös sütés élménybeszámolóját és az aktuális közös sütések időpontjait ITT találja meg.

Tápanyagtartalom 8 szelet készítéskor 1 szelet tészta
alapban
1 szeletben,
feltéttel
Energia 607,6 kJ / 145,2 kcal 956,2 kJ / 229,3 kcal
Fehérje 0,2 g 3,4 g
Zsír 2,4 g 7,9 g
amelyből telített zsírsavak 0,3 g 2,5 g
Szénhidrát 29,9 g 34,6 g
amelyből cukrok 0,8 g 2,2 g
Rost 0,4 g 1,2 g

A gluténmentes pizza recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,