Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténérzékeny gyermekek és az epilepszia

Gluténmentes étrend az epilepsziás rohamok ellen?

epilepszia és cöliákia

Biopsziával igazolt gluténérzékeny gyermekeknél fokozottabb a kockázata az epilepszia kialakulásának

Epilepszia esetén érdemes lehet legalább kipróbálni a gluténmentes étrendet. Ennek oka, hogy a gluténérzékenység tünetei nemcsak az emésztőrendszerben vagy a bőrön jelenhetnek meg. A cöliákia bizonyos idegrendszeri megbetegedésekkel is összefüggésbe hozható.

Beate Fessler írása, Köln

A gluténérzékenységgel kapcsolatban az embernek általában különféle gyomor-bélrendszeri panaszok jutnak az eszébe.

A bőrbetegségeket is gyakran a gluténérzékenységre vezetik vissza. Azonban az idegrendszeri összefüggésekről gyakran megfeledkezünk.

A cöliákia klinikai tünetei mindenekelőtt a gyomor-bélrendszert és a bőrt érintik, de kiterjedhetnek az idegrendszerre is – akár anélkül, hogy gasztrointesztinális panaszokat tapasztalnánk

magyarázta Klaus-Peter Zimmer, a gießeni egyetemi klinika professzora az idei kölni gyermek- és ifjúsági gyógyászati kongresszuson.

A gyermekeknél a cöliákia

gyomor-bélrendszert nem érintő, neurológiai tünetei közé tartozik például az epilepszia vagy a fejfájás. De oda kell figyelni a fehérállomány elváltozásaira is. A felnőttek esetében összefüggés állhat fenn továbbá a cerebelláris ataxiával és a perifériás neuropátiával is.

Zimmer azt is elmondta, hogy noha felnőttkorban hangsúlyosabb a cöliákia és az epilepszia közötti összefüggés, de elegendő adat utal arra, hogy ez az összefüggés valószínűleg már gyermekkorban fennáll.

A gyermekgyógyász itt egy svéd vizsgálatra utalt, amelyben 28.885 olyan páciens vett részt, akiknél a cöliákiát szövettani vizsgálattal igazolták.

A vizsgálatban:

  • Résztvevők életkorának mediánja 30 év volt.
  • A kontrollcsoporthoz viszonyítva, amely 143.166 személyből állt,
  • A cöliákiás betegek esélye arra, hogy a jövőben epilepszia alakuljon ki náluk, jelentősen magasabb volt (HR – Hazard Ratio: 1,42).
  • Az abszolút rizikófaktor 92/100 000 személy volt évente. Ez a növekedés az összes korcsoportban megjelent.
  • A gyermekek és fiatalok esetében (20 évesnél fiatalabbak) a Hazard Ratio 1,58; vagyis erősen szignifikáns (0,001) volt
  • A CD-vel rendelkező egyéneknél az epilepszia mérsékelten megnövekedett kockázata látható. (Neurology 2012, 78(18): 1401-1407).

Mindez lehet érv amellett, hogy epilepszia fennállásakor esetleg kipróbáljuk a gluténmentes étrendet.

Mindez tehát erősebb érv annál, mint hogy az epilepszia esetén csupán kipróbáljuk a gluténmentes étrendet.

A gluténmentes étrend gyógyító hatását Zimmer egy hét éves kislány példáján keresztül mutatta be, aki két éven keresztül fejfájással, refrakter rohamokkal és roham utáni hemiparézissel és afáziával küzdött.

A gluténmentes étrend bevezetése után két évvel azonban a kislány rohamai megszűntek, és az MR-felvételeken látható elváltozások pedig eltűntek.

A morfológiai elváltozások is javulnak

tette hozzá a gyermekgyógyász. Azonban a hemiparézis továbbra is fennáll, és a kislány nehezen találja a szavakat.

Azonban a gyermekkori fejfájás esetén is érdemes gondolni a cöliákiára. Egy másik tanulmány, amely 354 cöliákiás gyermeket vizsgált, kimutatta, hogy míg a cöliákiás gyermekek mintegy negyede (25%)  küzdött fejfájással, addig a 200 fős kontrollcsoport csupán 8 százaléka.

Továbbá a gluténmentes étrend bevezetésével ebben a tanulmányban is sikerült megszüntetni a fejfájást. Végül de nem utolsósorban Zimmer a cöliákia és a depresszió közötti összefüggést is hangsúlyozta. A gluténmentes táplálkozás bevezetése ebben az esetben is pozitív irányba befolyásolja a páciensek hangulatát.

A kontrollcsoporthoz képest a gluténérzékeny páciensek esetében az epilepszia kialakulásának kockázata 42%-kal magasabb volt.

Forrás: neurology.org

FONTOS: Az epilepsziában szenvedő gyermekeknél érdemes elvégeztetni a vizsgálatokat gluténérzékenység irányában is. A különböző idegrendszeri problémák kapcsolatban állhatnak a gluténérzékenységgel, de soha állítsunk fel öndiagnózist, és ne kezdjük el a szigorú gluténmentes diétát korrekt diagnózis nélkül!

Hol végeznek gluténérzékenység vizsgálatot?

Forduljon háziorvosához a gasztroenterológiára, vagy magán úton térítés ellenében, viszont sorban állás nélkül is végeznek cöliákia vizsgálatot:Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2017 október második fele
Gluténmentes akciós lista 2017 október második fele

Akciós gluténmentes termékek 2017. október második felében. Vásároljon olcsóbban! Folyamatosan frissülő lista, ahova Ön is bejelenthet akciókat!

A lisztérzékenység és a máj
A lisztérzékenység és a máj

Milyen hatással van a gluténmentes étrend az autoimmun hepatitis betegségre? Összefügghet-e a cöliákia májbetegségekkel? Egy rövid tanulmány összefoglalója....

Ahova még gluténérzékenyként betérhetünk
Ahova még gluténérzékenyként betérhetünk

Budapest elég nagy ahhoz, hogy nekünk, lisztérzékenyeknek elég helyet kínáljon, ahová bármikor bátran betérhetünk azzal a szándékkal, hogy együnk egy...

Egy enzim változtathatja meg a gluténérzékenységgel élő emberek életét
Egy enzim változtathatja meg a gluténérzékenységgel élő emberek életét

Időről időre fel-felröppennek hírek olyan gyógyszerekről, készítményekről amelyek az étkezés során elfogyasztott glutén mennyiségét csökkentik. Vigyázzunk ezekkel!

, , , , ,