Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes hízókúra gondolatok a roboráló étrendről

A normál testsúly meghatározása leggyakrabban az úgynevezett BMI-vel (testtömegindex) történik. A BMI normál értéke 20-25 között van. Soványság, ha valakinek a testtömegindexe 20-18 közötti, a 18 alatti érték pedig a kórosan sovány kategóriát jelenti. A kórós soványság a BMI kiszámolása nélkül, már ránézésre is látható.

Egészséges embereknél, a „vékony” testalkat lehet genetikai adottság vagy alkati sajátosság miatt is. A soványságot (vékony testalkatot) minden esetben meg kell különböztetni az alultápláltságtól.

gluténmentes hízókúra roboráló diétaAz alultápláltság (malnutríció)

oka lehet minőségi és mennyiségi is, illetve egy időben mindkettő.

  • mennyiségi esetén kevesebb ételt, élelmiszert viszünk be a szervezetbe a napi szükséges energia és tápanyagszükségletnél.
  • minőségi „éhezés” oka lehet, pl. felszívódási zavar, ha minden tápanyagból megvan az optimális napi fogyasztás, de a tápanyagok nem emésztődnek meg, és/vagy nem szívódnak fel megfelelően.

Az alkotóelemeire lebontott, megemésztett tápanyagok – fehérjék, zsírok szénhidrátok – nagy részének felszívódását a vékonybél felső részén található bélbolyhok biztosítják. Szintén a vékonybélből szívódnak fel a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb egészségvédő vegyületek is.

A cöliákia és felszívódás

A gluténérzékenységnek számos, változatos tünete lehet, erről részletesen előző cikkünkben már írtunk. Sokan, sajnos a fogyás és egyéb kísérő tünetek (p. vashiány, fáradékonyság, fejfájás, hajhullás, más szervek autoimmun betegségei, stb.) ellenére sem gondolnak gluténérzékenységre. Nem mennek el a gluténérzékenység diagnózisának felállítására, vagy annak kizárására. Ha nem igazolódik a cöliákia, akkor további, más irányú vizsgálatokat kell végeztetni.

Amennyiben cöliakia vizsgálatára szolgáló diagnosztikus tesztek, és a gyomortükrözés (vékonybél biopszia) igazolja a gluténérzékenységet, akkor el kell kezdeni a „kezelést”, ami napjainkban a szigorú gluténmentes, élethosszig tartó diétát jelenti. Sokaknál társul a cöliákiához laktózérzékenység is. A glutén mellett a laktózt is ki kell hagyni az étrendből.

A későn diagnosztizált gluténérzékenyek általában alultápláltak

A „későn” diagnosztizált betegek jellemzően alultápláltak, szervezetük mennyiségileg, és minőségileg is „éhezik”. Kóros tápláltsági állapot alakulhat ki. A gluténmentes diétával az alapbetegséget (cöliákiát) kezeljük, „gyógyítjuk”, tünetmentessé tesszük.  A szigorúan betartott diéta leállítja az autoimmun folyamatot, a glutén (gliadin) elleni antitestek termelődését.

Az alultáplált betegek legtöbb esetben a diéta elkezdésekor, az első időszakban étvágytalanok, és gyomor-, bélrendszeri tüneteik vannak. Nem tudják elfogyasztani a naponta szükséges tápanyagokat. Az a kevés, amit be tudnak vinni a szervezetükbe, nem szívódik fel megfelelően.

Nem kell siettetni a testsúly növekedést, mert a tünetek a diéta betartása mellett előbb-utóbb (a bélbolyhok sorvadásától függően) ritkulnak, esetlegesen szakaszosan jelentkeznek, és erősségük is nagymértékben csökken.

A következő oldalon Nógrádi Katalin dietetikus szakértő javaslatai olvashatóak az alultáláltság megszűntetésére.Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes akciós lista 2021 június
Gluténmentes akciós lista 2021 június

Vásárlóbarát gluténmentes termékek máskor? Innen indulhat! FIGYELEM: Ha a vásárlóbarát gluténmentes termékek listája tartalmazhat olyan terméket, ami nem gluténmentes, kérjük...

Érdekes adatok a gluténérzékenységről - 2021.05 KSH
Érdekes adatok a gluténérzékenységről – 2021.05 KSH

Néhány érdekes statisztikai adat a gluténérzékenységgel kapcsolatban a ksh.hu alapján.

A gluténérzékeny személyek az alábbi kedvezményekre lehetnek jogosultak - 2021
A gluténérzékeny személyek az alábbi kedvezményekre lehetnek jogosultak – 2021

Milyen kedvezmények igénybevételére jogosult 2021-ben egy cöliákiás? Személyi adókedvezmény, emelt összegű családi pótlék, közétkeztetés stb.

Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?
Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?

Többféle módszer vizsgálati módszer létezik gluténérzékenység megállapítására. Mikor melyik gluténérzékenység vizgsálatot kell elvégezni? Mi a különbség?

CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ®  gluténérzékenyeknek
CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek

Táplálkozz okosan gluténérzékenyen is! Az MDOSZ legújabb táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR ® irányelvei alapján elkészítettük a gluténmentes változatot

Vékonybél-biopszia és Marsh-féle szövettani vizsgálat
Vékonybél-biopszia és Marsh-féle szövettani vizsgálat

Marsh-féle szövettani vizsgálat eredményeinek értelmezése. Bélbiopszia eredmény kiértékelése Marsh besorolás szerint

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

, , , ,