Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal

almás keksztekercs recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal bővült.

Almát is már lehet újra vásárolni mindenhol. Így jutott eszembe az, hogy miért ne lehetne a hagyományos keksztekercs töltelékét lecserélni, valami igazán finom őszi ízre. Ez lett az alma, mellette került bele dió is.

Hozzávalók (24 szelet):

Tekercshez:

  • 500 g Mester Család keksztekercspor (glutén-tej-tojásmentes)
  • 25 g Liga – szobahőmérsékletű
  • 250 g porcukor
  • 200 ml növényi ital (most rizsital)
  • csipet só

Almatöltelék:

  • 250 g reszelt alma
  • 100 g porcukor
  • csipet só
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 púpos teáskanál agar-agar
  • 50 g dió

Tetejére a máz:

  • 80 g porcukor
  • 70 g liga
  • 2-3 evőkanál holland zsírtalan kakaópor
  • 1,5 teáskanál növényi ital (most rizsital)

Dekoráció:

  • 1 evőkanál liofilizált málnadarabok
  • 20 g nagyobb szeműre darált pisztácia

A gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal elkészítése:

  • A reszelt almát tegyük egy tányérra.
  • Szórjuk meg cukorral, csipet sóval, fahéjjal.
  • Mehet bele az agar-agar is.
  • Ezt az egészet keverjük össze egy kanállal.
  • Daráljuk le a diót, és azt is szórjuk az almára.
  • Tegyük mikrohullámú sütőbe, maximális teljesítmény mellett pároljuk meg 4-5 perc alatt.
  • Amikor készen van, tegyük azonnal hűtőszekrénybe hűlni.
  • Egy nagyobb tálba szórjuk bele a keksztekercs port.
  • Adjuk hozzá a porcukrot, sót, a kevés ligát.
  • Kezdjük el összekeverni.
  • Kisebb adagokban öntsük bele a növényi italt.
  • Rugalmas tésztát kell kapnunk.
  • Tegyük be ezt is a hűtőszekrénybe kicsit pihenni.
  • Amikor a liga megszilárdult és a növényi italt is felszívta a keksztekercspor, vegyük ki a hűtőből.
  • Egy sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát.
  • Vegyük ki az almát, és kezünkkel morzsoljuk szét az összeállt tölteléket.
  • Ezt kenjük el a keksz tészta alapon.
  • Tekerjük fel.
  • A végeit igazítsuk meg, kissé nyomjuk be a széleit.
  • Tegyük be újra a hűtőszekrénybe a tekercset.
  • Közben főzzük meg a csokoládémázat.
  • Valamennyi összetevőt főzzük sűrűre.
  • Vegyük ki a hűtőszekrényből a tekercset.
  • A csokoládémázat öntsük rá, és simítsuk el óvatosan egy kanállal a tetején.
  • A máz gyorsan fog megszilárdulni, mert a tekercs lehűlt pihentetés ideje alatt.
  • Erre szórjuk rá a pisztáciát, és a liofilizált málnát.
  • Tegyük be újra hűteni.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 25 perc + pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes almás keksztekercs recept

gluténmentes almás keksztekercs recept

Kategória: , , ,