Gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal bővült.
Almát is már lehet újra vásárolni mindenhol. Így jutott eszembe az, hogy miért ne lehetne a hagyományos keksztekercs töltelékét lecserélni, valami igazán finom őszi ízre. Ez lett az alma, mellette került bele dió is.
Hozzávalók (24 szelet):
Tekercshez:
- 500 g Mester Család keksztekercspor (glutén-tej-tojásmentes)
 - 25 g Liga – szobahőmérsékletű
 - 250 g porcukor
 - 200 ml növényi ital (most rizsital)
 - csipet só
 
Almatöltelék:
- 250 g reszelt alma
 - 100 g porcukor
 - csipet só
 - 2 teáskanál őrölt fahéj
 - 1 púpos teáskanál agar-agar
 - 50 g dió
 
Tetejére a máz:
- 80 g porcukor
 - 70 g liga
 - 2-3 evőkanál holland zsírtalan kakaópor
 - 1,5 teáskanál növényi ital (most rizsital)
 
Dekoráció:
- 1 evőkanál liofilizált málnadarabok
 - 20 g nagyobb szeműre darált pisztácia
 
A gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal elkészítése:
- A reszelt almát tegyük egy tányérra.
 - Szórjuk meg cukorral, csipet sóval, fahéjjal.
 - Mehet bele az agar-agar is.
 - Ezt az egészet keverjük össze egy kanállal.
 - Daráljuk le a diót, és azt is szórjuk az almára.
 - Tegyük mikrohullámú sütőbe, maximális teljesítmény mellett pároljuk meg 4-5 perc alatt.
 - Amikor készen van, tegyük azonnal hűtőszekrénybe hűlni.
 - Egy nagyobb tálba szórjuk bele a keksztekercs port.
 - Adjuk hozzá a porcukrot, sót, a kevés ligát.
 - Kezdjük el összekeverni.
 - Kisebb adagokban öntsük bele a növényi italt.
 - Rugalmas tésztát kell kapnunk.
 - Tegyük be ezt is a hűtőszekrénybe kicsit pihenni.
 - Amikor a liga megszilárdult és a növényi italt is felszívta a keksztekercspor, vegyük ki a hűtőből.
 - Egy sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát.
 - Vegyük ki az almát, és kezünkkel morzsoljuk szét az összeállt tölteléket.
 - Ezt kenjük el a keksz tészta alapon.
 - Tekerjük fel.
 - A végeit igazítsuk meg, kissé nyomjuk be a széleit.
 - Tegyük be újra a hűtőszekrénybe a tekercset.
 - Közben főzzük meg a csokoládémázat.
 - Valamennyi összetevőt főzzük sűrűre.
 - Vegyük ki a hűtőszekrényből a tekercset.
 - A csokoládémázat öntsük rá, és simítsuk el óvatosan egy kanállal a tetején.
 - A máz gyorsan fog megszilárdulni, mert a tekercs lehűlt pihentetés ideje alatt.
 - Erre szórjuk rá a pisztáciát, és a liofilizált málnát.
 - Tegyük be újra hűteni.
 - Szeletelve tálaljuk.
 
Jó étvágyat!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 25 perc + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma dió kakaópor Mester Család gluténmentes keksztekercs por őrölt fahéj pisztácia porcukor rizsital só
 


		
		
		
		








            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			 
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			 
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			 
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

