Gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal bővült.
Almát is már lehet újra vásárolni mindenhol. Így jutott eszembe az, hogy miért ne lehetne a hagyományos keksztekercs töltelékét lecserélni, valami igazán finom őszi ízre. Ez lett az alma, mellette került bele dió is.
Hozzávalók (24 szelet):
Tekercshez:
- 500 g Mester Család keksztekercspor (glutén-tej-tojásmentes)
- 25 g Liga – szobahőmérsékletű
- 250 g porcukor
- 200 ml növényi ital (most rizsital)
- csipet só
Almatöltelék:
- 250 g reszelt alma
- 100 g porcukor
- csipet só
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 púpos teáskanál agar-agar
- 50 g dió
Tetejére a máz:
- 80 g porcukor
- 70 g liga
- 2-3 evőkanál holland zsírtalan kakaópor
- 1,5 teáskanál növényi ital (most rizsital)
Dekoráció:
- 1 evőkanál liofilizált málnadarabok
- 20 g nagyobb szeműre darált pisztácia
A gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal elkészítése:
- A reszelt almát tegyük egy tányérra.
- Szórjuk meg cukorral, csipet sóval, fahéjjal.
- Mehet bele az agar-agar is.
- Ezt az egészet keverjük össze egy kanállal.
- Daráljuk le a diót, és azt is szórjuk az almára.
- Tegyük mikrohullámú sütőbe, maximális teljesítmény mellett pároljuk meg 4-5 perc alatt.
- Amikor készen van, tegyük azonnal hűtőszekrénybe hűlni.
- Egy nagyobb tálba szórjuk bele a keksztekercs port.
- Adjuk hozzá a porcukrot, sót, a kevés ligát.
- Kezdjük el összekeverni.
- Kisebb adagokban öntsük bele a növényi italt.
- Rugalmas tésztát kell kapnunk.
- Tegyük be ezt is a hűtőszekrénybe kicsit pihenni.
- Amikor a liga megszilárdult és a növényi italt is felszívta a keksztekercspor, vegyük ki a hűtőből.
- Egy sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát.
- Vegyük ki az almát, és kezünkkel morzsoljuk szét az összeállt tölteléket.
- Ezt kenjük el a keksz tészta alapon.
- Tekerjük fel.
- A végeit igazítsuk meg, kissé nyomjuk be a széleit.
- Tegyük be újra a hűtőszekrénybe a tekercset.
- Közben főzzük meg a csokoládémázat.
- Valamennyi összetevőt főzzük sűrűre.
- Vegyük ki a hűtőszekrényből a tekercset.
- A csokoládémázat öntsük rá, és simítsuk el óvatosan egy kanállal a tetején.
- A máz gyorsan fog megszilárdulni, mert a tekercs lehűlt pihentetés ideje alatt.
- Erre szórjuk rá a pisztáciát, és a liofilizált málnát.
- Tegyük be újra hűteni.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 25 perc + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes almás keksztekercs, csokoládémázzal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma dió kakaópor Mester Család gluténmentes keksztekercs por őrölt fahéj pisztácia porcukor rizsital só