Gluténmentes bogyós gyümölcsös, hideg leves
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes bogyós gyümölcsös, hideg levessel bővült.
Itt van visszavonhatatlanul az igazi kánikula. Ilyen forróságban jólesik a hideg gyümölcsleves. Ha meg adunk még hozzá egy kis növényi tejszínhabalternatívát, és egy kis mentalevelet… Máris könnyebben elviselhetővé válik a nyári délután. Maradék gyümölcsökből készítettem most a levest. Jó hűtsük be tálalás előtt.
Hozzávalók (10 főre):
Gyümölcsök:
- 1000 g bogyós gyümölcs (most eper)
- 150 g fekete ribizli
- 150 g piros ribizli
- 160 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- két csipet só
- 2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 csomag eper ízű pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- fél citrom frissen facsart leve
Tetejére:
- tányéronként 1-2 friss mentalevél
- evőkanálnyi növényi tejszínhab alternatíva
A gluténmentes bogyós gyümölcsös, hideg leves elkészítés:
- Mossuk meg a gyümölcsöket.
- Tegyük bele egy nagyobb lábasba ezeket.
- Öntsünk bele kb. 3 liter vizet.
- Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot a sót.
- Szórjuk meg fahéjjal.
- Kezdjük el főzni a gyümölcsöket.
- Amikor már jól forr az egész, megpuhultak a gyümölcsök elkészítjük a pudingport.
- 2 zacskó pudingport elkeverünk 500 ml vízzel és a 5 evőkanál cukorral.
- Keverjük össze alaposan.
- Egy botmixer segítségével kezdjük el összeturmixolni.
- Öntsük bele a pudingot is.
- Ezzel is turmixoljuk még.
- Öntsük fel a maradék vízzel, és folyamatos kavargatás mellett forraljuk pár percig.
- Tegyük félre hűlni.
- Hagyjuk egy éjszakára is a hűtőszekrényben.
- Másnap facsarjunk hozzá friss citromlevelet.
- Tálaljuk!
- Nyomjunk rá növényi habalternatívát, tegyünk rá mentaleveleket.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes bogyós gyümölcsös, hideg leves tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes eper epres puding gyors gyümölcs őrölt fahéj ribizli só vaníliás cukor