Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes karamelles birsalmás torta

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karamelles birsalmás tortával bővült.

Lassan beköszönt a tél, javában benne vagyunk a birsalma szezonban. Idén szerencsére szüleimnek nagyon sok birsalmájuk termett. A birsalma kissé fanyarkás ízéhez kifejezetten jól illik a karamell erős, kifejező íze. Ez a sütemény le fogja nyűgözni a barátainkat is, ha elkészítjük nekik.

Hozzávalók (10 személyre):

Tortához (tortám pici, 16 cm átmérőjű):

  • 5 db tojás
  • 2,5 evőkanál negyedannyi édesítő
  • 5 evőkanál It’s us NATURBIT Barna rizsliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipet só

Krém:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl növényi ital (most rizstej)
  • 1 evőkanál negyedannyi édesítő

Karamellhez:

  • 200 g cukor
  • 60 g Vénusz margarin
  • 200 ml Alpro Rizs vagy Kókuszkrém főzéshez
  • 2 teáskanál útifűmaghéj őrlemény
  • fél teáskanál só

Birsalma réteg:

  • 500 g pucolt birsalma
  • 1 dl víz
  • 2 kávéskanál agar-agar
  • 1 teáskanál negyedannyi édesítő
  • csipet só

Birsalma félgömb (elhagyható elem):

  • Az elkészült birsalma rétegből kanalazzunk ki kis szilikon félgömbökbe, majd tegyük hűtőszekrénybe

Tetejére:

  • 10 g darált pisztácia
  • 3-4 evőkanál félretett karamell

A gluténmentes karamelles birsalmás torta elkészítése:

  • A piskótához a tojásokat alaposan habosítsuk fel az édesítővel, és a csipet sóval.
  • 5 evőkanál it’s us Naturbit Barna rizsliszttet az 1 kávéskanál sütőporral szitáljuk bele a felvert habhoz.
  • A kis tortaformát (20 cm átmérőjű) kenjük ki ligamargarinnal, egy kevés rizsliszttel szórjuk meg.
  • Előmelegített 160 °C fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
  • Amikor kész a piskóta, a tortaformában hagyjuk kihűlni.
  • Jöhet a krém.
  • A vaníliás pudingot jó sűrűre főzzük meg, ahogy szoktuk, először a cukrot kevés növényi tejjel és a pudingporral elkeverjük, majd a maradék forró növényi tejhez adjuk.
  • A lényeg az, hogy sűrű legyen.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Elkészítjük a karamellt.
  • A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanállal, csak óvatosan forgassuk a lábast.
  • Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
  • Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
  • Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!).
  • Olvasszuk fel teljesen a megkaramellizálódott cukrot.
  • Adjuk a végén hozzá az útifűmaghéjat.
  • Azt szeretnénk, hogy a karamell most szilárdabb legyen, mint amilyen szokott lenni.
  • Ha kész a karamell, tegyük hűtőszerkénybe.
  • A birsalma réteghez és a félgömbhöz a birsalmákat hámozzuk meg, magozzuk ki, és főzzük meg a vízzel, jó sűrűre.
  • Adjuk hozzá az agar-agart.
  • Az a lényeg, hogy forrjon fel az agar- agar, akkor lesz hatékony.
  • Ha nem találjuk elég homogénnek a megfőtt, sűrű birsalmát, botmixerrel segítsünk rajta.
  • 16 cm-es tortaforma aljába öntsünk egy jó adagot ebből. 
  • Annyit hagyjunk meg, amennyit szeretnénk félre tenni a félgömbökbe.
  • Kanalazzuk bele 6-8 db 2,5 cm átmérőjű szilikon formába, hagyjuk megdermedni a hűtőszekrényben.
  • Tegyük félre picit hűlni a félgömböket.
  • Amikor már kihűlt és kissé szilárd lett a karamell és a puding is, keverjük össze ezeket.
  • Ne felejtsünk el félretenni kevés karamellt a torta tetejére, dekorációnak.
  • Érdemes habverővel segíteni az összekeverést, hogy szép, krémes állagú legyen.
  • Jöhet a torta összeállítása.
  • Vax papírral borítsuk körbe a torta karinkánkat, mert a torta magasabb lesz, mint a karika magassága.
  • A piskótát kettévágjuk.
  • Az alsó felére kenjük a pudingos-karamelles krém harmadát.
  • Erre helyezzük a birsalma réteget. (16 cm átmérőjű)
  • Erre kenjük a pudingos-karamelles krém második harmada.
  • Tegyük rá a piskóta karikát.
  • Hideg helyen hagyjuk hűlni a tortát kb. 20 percre.
  • Vegyük ki a hűtőből, és kenjük le a tetejét, oldalát a maradék krémmel.
  • Szórjuk le a torta felső részét darált pisztáciával.
  • A félretett karamellt óvatosan melegítsünk fel.
  • Kanál segítségével a torta szélére csurgassuk a karamellt, úgy, hogy a karamell vékonyan csuroghasson le az oldalán.
  • Tegyük rá a kész birsalma félgömböket.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 3 óra, hűtéssel együtt

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes karamelles birsalmás torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

Gluténmentes karamelles birsalmás torta

Kategória: , , ,