Gluténmentes karamelles birsalmás torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karamelles birsalmás tortával bővült.
Lassan beköszönt a tél, javában benne vagyunk a birsalma szezonban. Idén szerencsére szüleimnek nagyon sok birsalmájuk termett. A birsalma kissé fanyarkás ízéhez kifejezetten jól illik a karamell erős, kifejező íze. Ez a sütemény le fogja nyűgözni a barátainkat is, ha elkészítjük nekik.
Hozzávalók (10 személyre):
Tortához (tortám pici, 16 cm átmérőjű):
- 5 db tojás
- 2,5 evőkanál negyedannyi édesítő
- 5 evőkanál It’s us NATURBIT Barna rizsliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- csipet só
Krém:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2,5 dl növényi ital (most rizstej)
- 1 evőkanál negyedannyi édesítő
Karamellhez:
- 200 g cukor
- 60 g Vénusz margarin
- 200 ml Alpro Rizs vagy Kókuszkrém főzéshez
- 2 teáskanál útifűmaghéj őrlemény
- fél teáskanál só
Birsalma réteg:
- 500 g pucolt birsalma
- 1 dl víz
- 2 kávéskanál agar-agar
- 1 teáskanál negyedannyi édesítő
- csipet só
Birsalma félgömb (elhagyható elem):
- Az elkészült birsalma rétegből kanalazzunk ki kis szilikon félgömbökbe, majd tegyük hűtőszekrénybe
Tetejére:
- 10 g darált pisztácia
- 3-4 evőkanál félretett karamell
A gluténmentes karamelles birsalmás torta elkészítése:
- A piskótához a tojásokat alaposan habosítsuk fel az édesítővel, és a csipet sóval.
- 5 evőkanál it’s us Naturbit Barna rizsliszttet az 1 kávéskanál sütőporral szitáljuk bele a felvert habhoz.
- A kis tortaformát (20 cm átmérőjű) kenjük ki ligamargarinnal, egy kevés rizsliszttel szórjuk meg.
- Előmelegített 160 °C fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Amikor kész a piskóta, a tortaformában hagyjuk kihűlni.
- Jöhet a krém.
- A vaníliás pudingot jó sűrűre főzzük meg, ahogy szoktuk, először a cukrot kevés növényi tejjel és a pudingporral elkeverjük, majd a maradék forró növényi tejhez adjuk.
- A lényeg az, hogy sűrű legyen.
- Tegyük félre hűlni.
- Elkészítjük a karamellt.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanállal, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!).
- Olvasszuk fel teljesen a megkaramellizálódott cukrot.
- Adjuk a végén hozzá az útifűmaghéjat.
- Azt szeretnénk, hogy a karamell most szilárdabb legyen, mint amilyen szokott lenni.
- Ha kész a karamell, tegyük hűtőszerkénybe.
- A birsalma réteghez és a félgömbhöz a birsalmákat hámozzuk meg, magozzuk ki, és főzzük meg a vízzel, jó sűrűre.
- Adjuk hozzá az agar-agart.
- Az a lényeg, hogy forrjon fel az agar- agar, akkor lesz hatékony.
- Ha nem találjuk elég homogénnek a megfőtt, sűrű birsalmát, botmixerrel segítsünk rajta.
- 16 cm-es tortaforma aljába öntsünk egy jó adagot ebből.
- Annyit hagyjunk meg, amennyit szeretnénk félre tenni a félgömbökbe.
- Kanalazzuk bele 6-8 db 2,5 cm átmérőjű szilikon formába, hagyjuk megdermedni a hűtőszekrényben.
- Tegyük félre picit hűlni a félgömböket.
- Amikor már kihűlt és kissé szilárd lett a karamell és a puding is, keverjük össze ezeket.
- Ne felejtsünk el félretenni kevés karamellt a torta tetejére, dekorációnak.
- Érdemes habverővel segíteni az összekeverést, hogy szép, krémes állagú legyen.
- Jöhet a torta összeállítása.
- Vax papírral borítsuk körbe a torta karinkánkat, mert a torta magasabb lesz, mint a karika magassága.
- A piskótát kettévágjuk.
- Az alsó felére kenjük a pudingos-karamelles krém harmadát.
- Erre helyezzük a birsalma réteget. (16 cm átmérőjű)
- Erre kenjük a pudingos-karamelles krém második harmada.
- Tegyük rá a piskóta karikát.
- Hideg helyen hagyjuk hűlni a tortát kb. 20 percre.
- Vegyük ki a hűtőből, és kenjük le a tetejét, oldalát a maradék krémmel.
- Szórjuk le a torta felső részét darált pisztáciával.
- A félretett karamellt óvatosan melegítsünk fel.
- Kanál segítségével a torta szélére csurgassuk a karamellt, úgy, hogy a karamell vékonyan csuroghasson le az oldalán.
- Tegyük rá a kész birsalma félgömböket.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 3 óra, hűtéssel együtt
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes karamelles birsalmás torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar alma barna rizsliszt cukor édes édesítőszer ivóvíz kókuszkrém margarin pisztácia psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só sütőpor tej tojás uzsonna és tízórai vanília puding vendégváró