Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes epres babapiskótatorta

epres babapiskótatorta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epres babapiskótatortával bővült.

Roppant gyorsan elkészíthető, hihetetlenül dekoratív desszertet készítettem. Mivel már beköszöntött az igazán meleg nyár, olyan süteményt szerettem volna készíteni, amihez nem kell bekapcsolni a sütőt. Csak a krémet készítjük el, a többi már csak a hűtőszekrényén múlik.

Hozzávalók (10 szelet):

„Tészta”:

  • 3 csomag Lidl babapiskóta 300 g (a babapiskóta tojásos)
  • 100 ml meleg víz

Krém:

  • 600 g friss, érett eper
  • 100 ml víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • kettő csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
  • fél citrom reszelt héja
  • 400 g növényi túróalternatíva
  • Tetejére – dekorációként:
  • egy marék mandula forgács
  • 2-3 eperszem
  • 2-3 nagyobb mentalevél

A gluténmentes epres babapiskótatorta elkészítése:

  • Az epreket alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • Tegyük ezeket az epreket egy közepes nagyságú edénybe.
  • Öntsük bele a vizet.
  • Adjuk hozzá a cukrokat és a sót is.
  • Forraljuk fel.
  • Amikor már forr, és szétfőtt többé kevésbé az eper vegyük le a tűzről.
  • Szórjuk bele a pudingporokat.
  • Kézi botmixer segítségével pürésítsük össze az egészet.
  • Tegyük még vissza a tűzhelyre, forraljunk rajta egyet.
  • A lényeg, hogy jó sűrű legyen a krém.
  • Tegyük félre azonnal hűlni.
  • Egy kisebb, de magas falú tortaformát készítsünk elő.
  • Tortaforma alját érdemes kibélelni sütőpapírral.
  • Meleg, majdnem forró vízbe áztassuk bele a babapiskótákat.
  • Először is tegyük a tortaforma aljára a beáztatott piskótákat.
  • Majd erre tegyük állítva a többit.
  • Közben, ha már kihűlt az alapkrém reszeljünk bele reszelt citromhéjat.
  • Adjuk hozzá a növényi túró alapot.
  • Keverjük össze, habosítsuk, homogenizáljuk.
  • Bő adagnyit a krémből tegyünk a babapiskótás „torta” alapba, óvatosan, hogy nehogy összedőljön a torta fala.
  • Ha kb. a fele magasságig megtöltöttük krémmel, tegyünk rá ismét beáztatott babapiskótákat.
  • Erre pedig jöhet a krém maradéka.
  • A krém ne lógjon ki a babapiskóták magasságából.
  • A tetejét dekoráljuk mandula darabokkal, menta- vagy bazsalikomlevéllel és eperdarabokkal.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni.
  • Érdemes egy egész éjszakát ótt hagyni, hogy jól szeletelhető legyen a sütemény.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: nagyon kezdő

Elkészítési idő: 35 perc + egész éjszakás pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes epres babapiskótatorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes epres babapiskótatorta recept

gluténmentes epres babapiskótatorta recept

Kategória: , , ,