Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes francia krémes – Iri mamától

Iri mama gm francia krémes receptje!gluténmentes receptek francia krémes

Párom kedvenc sütije. Egy jó ideje magam készítem, amit a családom is örömmel fogad. Olyan édes és krémes ahogy mi szeretjük. Aki elkészíti nem fog csalódni benne.

Hozzávalók 20 db francia krémeshez:

  • 2 csomag gluténmentes leveles tészta
  • 3 csomag Dr Oetker vaníliás puding
  • 12 evőkanál cukor
  • 1,2 liter tej (növényi eredetű is jó)
  • 4 darab M-es méretű tojás fehérje +3 evőkanál cukor
  • 4 dl Hulala (növényi alapú tejszín alternatíva)
  • 1 tábla gluténmentes csokoládé +1 evőkanál olaj

A gluténmentes francia krémes elkészítése:

  • Első lépés a tésztát kicsomagolom, elfelezem, majd rizsliszttel szórt lapon kinyújtom. 25-35 cm–re.
  • Villával megszúrkálom, papírral borított tepsibe teszem, 190 – 200 °C– ra előmelegített sütőben 12-14 percig sütöm.
  • Mind a kettő tésztát így készítem, 4 db sült leveles tészta lapom lesz. Addig kihűlnek, míg a krémet elkészítem.
  • Nagyobb méretű lábasba teszem a pudingot és a cukrot, egy kevés tejjel csomómentesre keverem, majd beleöntöm a többi tejet és sűrűre főzöm.
  • Most csak a tojás fehérjékre van szükség, amibe 3 evőkanál cukrot teszek, keményre, fényesre verem.
  • Újra alákapcsolok a krémnek, és kisebb adagokban lazán, körkörösen kézi habverővel beledolgozom a habot.
  • Egyet – kettőt rottyan és kész. Vigyázni kell, mert ha sokáig főzzük, túrós lesz a végeredmény. Többször átkeverem, hűtöm.
  • Hulalát felverem habbá, cukrot nem adok hozzá. Az egyik kisült, szép lapot, 20 db egyforma darabra (kockára) vágom. Csokit felolvasztom, adok hozzá 1evőkanál olajat, kikeverem.
  • Ezzel leöntöm a kockázott tésztát. Eddigre annyit hűlt minden, hogy lehet összeállítani.
  • Fogok egy nagy tálcát, ráteszem az egyik kisült lapot +a krém felét. Erre a következő lapot +krém másik felét. 3.-ik lap +felvert hab. Tetejére a csokival leöntött tészta kocka.
  • Azért jó előre felvágni, mert így könnyebb, szebb a szeletelés. Ha hagyjuk picit állni, a krémtől a lapok is felpuhulnak annyira hogy szép legyen, de még roppanós.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra +1-2 óra hűtés

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. francia krémesben
Energia 23260 kJ / 5538 kcal 1163 kJ / 277 kcal
Zsír 305,9 g 15,3 g
  amelyből telített zsírsavak 204,4 g 10,2 g
Szénhidrát 588,1 g 29,4 g
  amelyből cukrok 257,2 g 12,9 g
Rost 22,4 g 1,1 g
Fehérje 68,7 g 3,4 g
9,88 g 0,49 g

A gluténmentes francia krémes recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes francia krémes recept

gluténmentes francia krémes

Kategória: , , ,