Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kukorica allergia

Az élelmiszer-allergia és élelmiszer-intolerancia között lényeges különbség van, nem tévesztendő össze a kettő. Erről bővebben a laktózérzékeny.hu cikkében olvashatnak az érdeklődők.

Kukorica allergia különösen kellemetlen cöliákia esetén.

A kukorica allergia különösen kellemetlen cöliákia esetén.

A kukorica nem rendszertani besorolás alapján az egyéb zöldségfélék csoportjába tartozik, pl. a spárgával együtt.

Elnevezése a köznyelvben többféle

  • tengeri
  • törökbúza
  • málé (nemcsak étel, főznivaló zsenge „málé” néven árulják a piacokon)

Kerülje el a diétahibákat!

Minden kukoricából készített termék vásárlása előtt ellenőrizni kell az élelmiszer címkéjét, meg kell győződni a garantált mentességről, hogy semmilyen módon, hozzáadva sem tartalmaz glutént, illetve a gyártás során nem szennyeződhetett glutén tartalmú élelmiszerrel. Pl. „kukoricás kenyér” azt jelenti, hogy tartalmaz kukoricát is, de más gabonafélét, búza-, esetleg más tiltott gabonalisztet is. „Kukoricakenyér” nem tartalmaz más gabonát. Minden esetben a címkén garantáltan gluténmentes termékekre értendők a leírtak.

Legismertebb fajtái a csemege és a pattogatni való kukorica. Magas az energia (131 kcal/100 g), a fehérje (4,7 g/100 g), és a szénhidráttartalma (23,6 g/100g). A kukorica fontos karotin, niacin, pantoténsav, kálium, és magnéziumforrás. A kukoricacsíra olaj kiemelkedően gazdag E-vitaminban.

A kukorica nem tartalmaz glutént

Éppen ezért kellemetlen a cöliákiások számára ha még kukorica allergiában is érintettek, mert a kukorica, illetve az abból készített garantáltan gluténmentes élelmiszerek (liszt, dara, pehely, stb.) a gluténintoleranciában szenvedők egyik alapvető élelmiszere. A kukorica változatosan használható fel ételek készítéséhez:



Kapcsolódó receptek:

Gluténmentes tortilla chips készítése házilag
Gluténmentes tortilla chips készítése házilag

Ki mondta, hogy csak a moziban lehet tortilla chips-et enni? Készítsünk otthon magunknak garantáltan gluténmentes tortilla chipset!

Nokedli gluténmentesen - gluténmentes nokedli recept
Nokedli gluténmentesen – gluténmentes nokedli recept

Nehéz a jóról lemondani, főleg, ha olyan klasszikusról van szó, mint a nokedli. Mi most ezt a problémát is...

Pirított máj karamellizált hagymával és citromos polentával - gluténmentes
Pirított máj karamellizált hagymával és citromos polentával – gluténmentes

Mai gluténmentes receptajánlatunk remek választás, ha ennénk valami finomat, és meleget de nincs sok időnk a konyhában tevékenykedni. Köretként a...

Kukorica allergia – nem azonos az intoleranciával

A kukoricát nem sorolják a fő allergének közé, mert nem gyakori az előfordulása, de mégis van, akit érint a kukorica allergia.

Az allergiára hajlamosaknál tüneteket okozhat:

  1. önállóan okoz kukorica allergiát

    kukoricát, illetve kukoricából készített termékeket tartalmazó élelmiszerek. Ebben az esetben nagy figyelmet kell fordítani az élelmiszerek kihagyására az étrendből.
    Néhány kukorica, kukoricakeményítő tartalmú élelmiszer

    • pékáruk, édességek, sütemények,
    • müzlik, rágcsálnivalók
    • ízesített tejitalok
    • gyümölcskonzervek
    • lekvárok, dzsemek
    • szirupok
    • felvágottak
  1. keresztreakció formában okoz kukorica allergiát

    gyakori keresztreakció

    • rozspollen – kukorica, kukorica alapú élelmiszerek

A kukoricaallergia – mint minden más allergia kialakulásáért – az immunrendszer a felelős.

A kukorica valamelyik összetevőjét „idegen anyagnak” tekinti a szervezet, és ellenanyagot (antigént) termel az arra érzékeny egyéneknél.

Kukorica allergiások

A kukorica tartalmú étel fogyasztása után

  • pár perccel
  • pár órával
  • 24-48 órával

később jelentkező tünetek esetén táplálékallergiáról van szó.

Tulajdonképpen ezzel különíthető el az ételintoleranciától, az utóbbinál nem jelentkeznek ilyen gyorsan a tünetek.

A kukorica allergiát okozhatja

az úgynevezett glutelinek (jellegzetes növényi fehérjék, a magvakban fordulnak elő) csoportjába tartozó zeanin, szennyeződésként előforduló anyagok maradványai, és egyéb összetevők.

Ha valaki étrendjében több élelmiszer fogyasztásakor kukorica, illetve kukoricát tartalmazó étel is van, a tünetek már rövid idő múlva jelentkeznek, allergiára kell gondolni, illetve ki kell vizsgáltatni, mely élelmiszer, vagy élelmiszerek (több is lehet) okozták a tüneteket.

Kukorica allergia és keresztallergia leggyakoribb tünetei

  • emésztőrendszeri tünetek (hasi görcsök, hasmenés,· hányinger, hányás, bélgázosság, puffadás)
  • bőrtünetek (csalánkiütés, viszketés, ekcémás bőr)
  • légzőszervi tünetek (allergiás nátha, orrfolyás, orrdugulás, köhögés)
  • kötőhártya-gyulladás
  • idegrendszeri tünetek

Kukorica allergia diagnózis

A kukorica allergia és keresztallergia diagnózisának felállítása táplálkozási anamnézis, laboratóriumi, és klinikai vizsgálatok alapján történik, valamint a kukoricával történő provokáció segítségével is megállapítható. Az allergia megállapítására kiindulási alap lehet a tünetek megjelenésének ideje.

Szerző: Nógrádi Katalin dietetikus – laktózérzékeny.hu

Ételintolerancia és táplálék allergia vizsgálatok:

Clear


Kapcsolódó bejegyzések:

Búzaallergia – nem azonos a cöliákiával
Búzaallergia – nem azonos a cöliákiával

Mi az a pékasztma? Mi a különbség a cöliákia és a búzaallergia között? Mit fogyaszthat az aki búzaallergiás? Mi az...

Tojásallergia
Tojásallergia

Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...

Szójaallergia
Szójaallergia

A szója ugyan nyugodtan fogyasztható a gluténmentes étrendben, de van akik allergiásak a szójára, szójababból készült élelmiszerekre. Ismerjük meg a...

Burgonya allergia
Burgonya allergia

A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...

Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag

Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...

Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia

Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...

Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia
Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia

Az aki cöliákiás és mellé még rizsallergiás vagy rizs-intoleranciában szenved, annak az étrendi lehetőségei még jobban leszűkülnek. Ráadásul a legolcsóbb...

,