Kukorica allergia
Az élelmiszer-allergia és élelmiszer-intolerancia között lényeges különbség van, nem tévesztendő össze a kettő. Erről bővebben a laktózérzékeny.hu cikkében olvashatnak az érdeklődők.
A kukorica nem rendszertani besorolás alapján az egyéb zöldségfélék csoportjába tartozik, pl. a spárgával együtt.
Elnevezése a köznyelvben többféle
- tengeri
- törökbúza
- málé (nemcsak étel, főznivaló zsenge „málé” néven árulják a piacokon)
Kerülje el a diétahibákat!
Minden kukoricából készített termék vásárlása előtt ellenőrizni kell az élelmiszer címkéjét, meg kell győződni a garantált mentességről, hogy semmilyen módon, hozzáadva sem tartalmaz glutént, illetve a gyártás során nem szennyeződhetett glutén tartalmú élelmiszerrel. Pl. „kukoricás kenyér” azt jelenti, hogy tartalmaz kukoricát is, de más gabonafélét, búza-, esetleg más tiltott gabonalisztet is. „Kukoricakenyér” nem tartalmaz más gabonát. Minden esetben a címkén garantáltan gluténmentes termékekre értendők a leírtak.
Legismertebb fajtái a csemege és a pattogatni való kukorica. Magas az energia (131 kcal/100 g), a fehérje (4,7 g/100 g), és a szénhidráttartalma (23,6 g/100g). A kukorica fontos karotin, niacin, pantoténsav, kálium, és magnéziumforrás. A kukoricacsíra olaj kiemelkedően gazdag E-vitaminban.
A kukorica nem tartalmaz glutént
Éppen ezért kellemetlen a cöliákiások számára ha még kukorica allergiában is érintettek, mert a kukorica, illetve az abból készített garantáltan gluténmentes élelmiszerek (liszt, dara, pehely, stb.) a gluténintoleranciában szenvedők egyik alapvető élelmiszere. A kukorica változatosan használható fel ételek készítéséhez:
Kapcsolódó receptek:
Gluténmentes tortilla chips készítése házilag
Ki mondta, hogy csak a moziban lehet tortilla chips-et enni? Készítsünk otthon magunknak garantáltan gluténmentes tortilla chipset!
Nokedli gluténmentesen – gluténmentes nokedli recept
Nehéz a jóról lemondani, főleg, ha olyan klasszikusról van szó, mint a nokedli. Mi most ezt a problémát is...
Pirított máj karamellizált hagymával és citromos polentával – gluténmentes
Mai gluténmentes receptajánlatunk remek választás, ha ennénk valami finomat, és meleget de nincs sok időnk a konyhában tevékenykedni. Köretként a...
Kukorica allergia – nem azonos az intoleranciával
A kukoricát nem sorolják a fő allergének közé, mert nem gyakori az előfordulása, de mégis van, akit érint a kukorica allergia.
Az allergiára hajlamosaknál tüneteket okozhat:
-
önállóan okoz kukorica allergiát
kukoricát, illetve kukoricából készített termékeket tartalmazó élelmiszerek. Ebben az esetben nagy figyelmet kell fordítani az élelmiszerek kihagyására az étrendből.
Néhány kukorica, kukoricakeményítő tartalmú élelmiszer- pékáruk, édességek, sütemények,
- müzlik, rágcsálnivalók
- ízesített tejitalok
- gyümölcskonzervek
- lekvárok, dzsemek
- szirupok
- felvágottak
-
keresztreakció formában okoz kukorica allergiát
gyakori keresztreakció
- rozspollen – kukorica, kukorica alapú élelmiszerek
A kukoricaallergia – mint minden más allergia kialakulásáért – az immunrendszer a felelős.
A kukorica valamelyik összetevőjét „idegen anyagnak” tekinti a szervezet, és ellenanyagot (antigént) termel az arra érzékeny egyéneknél.
Kukorica allergiások
A kukorica tartalmú étel fogyasztása után
- pár perccel
- pár órával
- 24-48 órával
később jelentkező tünetek esetén táplálékallergiáról van szó.
Tulajdonképpen ezzel különíthető el az ételintoleranciától, az utóbbinál nem jelentkeznek ilyen gyorsan a tünetek.
A kukorica allergiát okozhatja
az úgynevezett glutelinek (jellegzetes növényi fehérjék, a magvakban fordulnak elő) csoportjába tartozó zeanin, szennyeződésként előforduló anyagok maradványai, és egyéb összetevők.
Ha valaki étrendjében több élelmiszer fogyasztásakor kukorica, illetve kukoricát tartalmazó étel is van, a tünetek már rövid idő múlva jelentkeznek, allergiára kell gondolni, illetve ki kell vizsgáltatni, mely élelmiszer, vagy élelmiszerek (több is lehet) okozták a tüneteket.
Kukorica allergia és keresztallergia leggyakoribb tünetei
- emésztőrendszeri tünetek (hasi görcsök, hasmenés,· hányinger, hányás, bélgázosság, puffadás)
- bőrtünetek (csalánkiütés, viszketés, ekcémás bőr)
- légzőszervi tünetek (allergiás nátha, orrfolyás, orrdugulás, köhögés)
- kötőhártya-gyulladás
- idegrendszeri tünetek
Kukorica allergia diagnózis
A kukorica allergia és keresztallergia diagnózisának felállítása táplálkozási anamnézis, laboratóriumi, és klinikai vizsgálatok alapján történik, valamint a kukoricával történő provokáció segítségével is megállapítható. Az allergia megállapítására kiindulási alap lehet a tünetek megjelenésének ideje.
Szerző: Nógrádi Katalin dietetikus – laktózérzékeny.hu
Ételintolerancia és táplálék allergia vizsgálatok:
Kelt:2015.10.08 / Utolsó módosítás: 2021.06.01Kapcsolódó bejegyzések:
Búzaallergia – nem azonos a cöliákiával
Mi az a pékasztma? Mi a különbség a cöliákia és a búzaallergia között? Mit fogyaszthat az aki búzaallergiás? Mi az...
Tojásallergia
Napjainkban a második leggyakoribb allergia gyermekkorban a tojásallergia (1 - 2 %). A gyermekek 6-10 éves korra kinövik, de van...
Szójaallergia
A szója ugyan nyugodtan fogyasztható a gluténmentes étrendben, de van akik allergiásak a szójára, szójababból készült élelmiszerekre. Ismerjük meg a...
Burgonya allergia
A burgonya gluténmentes alapanyag, így kiválóan beépíthető a gluténmentes diétába. Sajnos, ritkán ugyan, de előfordulhat a burgonya allergia is. Tudjon...
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...
Zaballergia, zabintolerancia és a cöliákia
Ha a zab garantáltan nem szennyezett gluténnal, a cöliákiásoknak nem tilos. De mi van akkor ha maga a zab okoz...
Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia
Az aki cöliákiás és mellé még rizsallergiás vagy rizs-intoleranciában szenved, annak az étrendi lehetőségei még jobban leszűkülnek. Ráadásul a legolcsóbb...