Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás azaz NCGS

NCGS – (Non-Celiac Gluten Sensitivity) azaz a nem cöliákiás gluténérzékenység

Első leírása eredetileg az 1980-as évekre datálható, mondhatjuk, hogy az elmúlt pár évben egy “újra felfedezett” kórkép. A klasszikus cöliákia sokkal könnyebben diagnosztizálható, mint a nem cöliákiás gluténszenzitivitásnak (NCGS) nevezett új entitás (létezése).

Dr. Juhász Márk információi alapján megtudtuk, hogy a nem cöliákiás gluténszenzitivitást ugyanazok a panaszok jellemzik, mint a cöliákiás gluténérzékenységet:

 • emésztési panaszok

  puffadás, hasgörcs, hasmenés – NCGS is okozhatja

  hasfájás

 • puffadás
 • hasmenés
 • ritkábban előfordulhat
  • bőrgyógyászati
  • ideggyógyászati
  • nőgyógyászati/vetélés, meddőség
  • jelentkezhet potenciazavar
  • alvászavar
  • ízületi probléma
  • vagy akár úgynevezett „agyköd” (”a külvilágot egy homályos szűrön keresztüli észlelés”)
  • depresszió is.

Amit tudni lehet, ki kell vizsgálni a tünetek alapján!

Érdemes kivizsgáltatni, hogy a gluténnal összefüggésbe hozható betegségek (Gluten Related Disorders / gluténnel kapcsolatos tünetek) közül pontosan melyikben szenved a beteg.

Az autoimmun eredetű cöliákiában kimutatható a vékonybél károsodás, és a legtöbb esetben (kivétel pl. látens gluténintolerancia) társuló betegségek is jelentkezhetnek (pl. pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség stb.).

Lényeges különbség: a nem cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) esetében nem károsodik a vékonybél, nincsenek társbetegségek

Becslések szerint a felnőtt lakosság 6-10 százalékát, több százezer embert érinti ez a kórkép, jóval nagyobb csoport, mint az autoimmun eredetű cöliákiásoké.

Nem cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) jellemzői:

 • jellemzően felnőttkorban jelenik meg
 • közvetlenül a szövettani, és a szerológiai vizsgálatok sem mutatják ki
 • nincs vékonybél károsodás
 • nem jelentkeznek társbetegségek
 • szövődmények nem ismertek
 • családi halmozódás nem ismert
 • nincsenek társuló autoimmun betegségek
 • a panaszok a glutén fogyasztásához köthetőek
 • ki kell zárni a cöliákiát és a búza allergiát

NCGS diagnosztizálása

Az NCGS-nél is hasonló a helyzet, mint a cöliákiánál, felismerése évekig tarthat, a változatos tünetetek miatt.

De az NCGS-nél van egy lényeges megfigyelés, hogy adott esetekben a gluténtartalmú élelmiszer elfogyasztása után már akár 20 perccel nagyon markáns hasi tünetek jelentkezhetnek, ami nem annyira jellemző a klasszikus változatra – nyilatkozta dr. Juhász Márk.

Ne próbálkozzunk öndiagnózissal! Mire kell nagyon odafigyelni?

 1. akinél a már említett általános tünetek (puffadás, hasi görcsök, hasmenés, stb.), jelentkeznek nem szabad átállni a gluténmentes étrendre (ne kezdjen diétázni)
 2. tapasztalat, hogy sokan nem csináltatnak vizsgálatokat, gluténmentes étrendet fogyasztanak, nem esznek búzát, árpát, rozst, a tüneteik enyhülnek. Ez nagy probléma, mert így nem derül ki, hogy van-e bélkárosodásuk, számíthatnak-e társuló betegségekre vagy esetleg a gyerekeik is hajlamosak-e a betegségre.
 3. sokan a tüneteik alapján tévesen gondolják magukat gluténérzékenynek (internetes navigálás, vagy ismerősök ajánlása alapján), mert a tünetek hasonlóak lehetnek más betegségekre jellemző tünetekre is.
 4. az öndiagnózis és a kereskedelmi forgalomban kapható úgynevezett lisztérzékenységi gyorstesztek helyett alapos orvosi kivizsgálásra van szükség.
 5. a legfontosabb, hogy mindenképpen végeztessék el a hagyományos és szükséges diagnosztikát (fontos a cöliákia kizárása)
 6. a vizsgálatokhoz a szakember szerint követni lehet a hagyományos betegutakat, a háziorvos be tudja utalni az érintettet a gasztroenteorológiai szakrendelésre
 7. szakmán belül pedig ismerik, hogy ezzel a betegségcsoporttal mely centrumokban foglalkoznak kitüntetetten.

A szakorvostól származó információ, hogy a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikáján 2014 ősztől a betegeket egy anonim kérdőív kitöltésére kérik, ezzel is szeretnének többet megtudni a gluténnel összefüggésbe hozható betegségek természetéről.

Tudományosan nem alátámasztott, további vizsgálatok, kutatások szükségesek:

Idegen nyelvű irodalomban olvasható hogy egyes tudósok feltételezése szerint:

 • Az irritábilis bélszindrómában szenvedő (IBS) betegek egy része összefüggésbe hozható a NCGS betegséggel, vagyis glutén kihagyása az étrendből, csökkentheti, vagy megszűnteheti az IBS tüneteit.
 • Összefüggésbe hozzák még neuropszichiátriai betegségekkel is (pl. autizmus, skizofrénia) is.
Felhasznált irodalom, források:


Kapcsolódó bejegyzések:

Az NCGS-es betegeknek csak a harmada a gluténra érzékeny valójában?
Az NCGS-es betegeknek csak a harmada a gluténra érzékeny valójában?

Randomizált klinikai tanulmány: glutén által ismételten előidézett tünetek a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) klinikai kritériumaiba beleillő betegek csupán egy kis...

Prága ICDS-2015 - International Coeliac Disease Symposium
Prága ICDS-2015 – International Coeliac Disease Symposium

A 2015-ös Prágában megrendezett ICDS (International Coeliac Disease Symposium) egyik témája is az NCGS (nem-coeliakiás gluténszenzitivitás) volt.

3 könyv, ami nem hiányozhat a gluténérzékenyek könyvespolcáról
3 könyv, ami nem hiányozhat a gluténérzékenyek könyvespolcáról

Gluténérzékenység esetén egyetlen hatékony gyógymód a gluténmentes diéta. Hogy kezdjük el? Három könyv gluténérzékenyeknek ami nem hiányozhat a könyvtárukból. Ön...

FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata
FELHÍVÁS Nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) kérdőíves vizsgálata

Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinikájának Endoszkópos laborjában és a járóbeteg gasztroenterológiai szakrendelésén kérdőíves vizsgálatot kezdtek. Vegyen részt Ön is az...

Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység
Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység

Milyen különbségek vannak a paleolit táplálkozás és a cöliákiások gluténmentes étrendje között? Mik a paleo étrend veszélyei a gluténérzékenyeknek számára?...

Cöliákia protokoll javaslat Németországban
Cöliákia protokoll javaslat Németországban

Több szakértő közreműködésével készült el Németországban egy útmutató a cöliákiáról, tüneteiről, diagnosztizálásáról, kezeléséről. A cöliákia protokoll felállítása más országok számára...

Cöliákia, mint gluténérzékenység típusai
Cöliákia, mint gluténérzékenység típusai

A világ népességének körülbelül 1%-át érintő betegség a cöliákia. Tudta, hogy a cöliákiának többféle típusa is létezik? Nézzük mit jelentenek...

Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés
Lisztérzékenység? Felejtse el! Gluténérzékenység vagy gabonaallergia a helyes kifejezés

Cöliákia, gluténérzékenység, glutén-intolerancia, gabona allergia, Duhring-betegség. Hasonlítsuk össze őket. Sokféle betegséget okozhat a búza vagy más glutén tartalmú gabonaféle.

, , ,