Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Szeretne tökéletes gluténmentes ételeket készíteni?

Dékei Zóra dietetikus már az indulás óta erősíti a gluténérzékeny.hu csapatát és számos recepttel ajándékozta már meg olvasóinkat. Örömhír, hogy 2016 szeptemberétől Ő is tart tanfolyamokat a Mandulaliget főzőiskolában

Mandulaliget gluténmentes streetfood tanfolyam

Street food otthon, gluténmentesen – Jelentkezem!

Mandulaliget gluténmentes sós kisétkezés tanfolyam

Gluténmentes sós falatok, kisétkezésre – Jelentkezem!

Néhány kérdést tettünk fel Zórának a hivatásáról, a gluténmentes főzésről és a tanfolyamokról. Válaszait itt olvashatják:

Jelent-e számodra lemondást a gluténérzékenység?

Dékei Zóra gluténmentes főzőtanfolyam

Dékei Zóra – “Nekem a konyhám az igazi játszótér”

Szerencsére sosem éreztem azt, hogy a betegségem miatt kimaradnék valamiből.Kiskoromban Édesanyukám gondosan ügyelt arra, hogy – a megfelelő szabályok betartása mellett – mindig legyen asztalunkon gluténtartalmú és gluténmentes étel egyaránt, így már korán megtanultam, hogy nem minden étel fogyasztható számomra, mégsem lemondásként éltem meg.

Sőt!

Azáltal, hogy a különböző események, ünnepségek alkalmával mindig volt valamilyen számomra ehető – általában mennyei finom – étel, sokszor inkább engem irigyeltek a többiek. Szerintem nem a lemondás része a nehéz, hanem inkább az, hogy elhitessem a körülöttem lévőkkel, hogy ne érezzék rosszul magukat azért, mert ők ehetik az adott ételt, én pedig nem.

Miért választottad a dietetikus hivatást?

Mivel a cöliákiához való hozzáállásom mindig pozitív volt, úgy gondoltam ezt a szemléletmódot kellene átadnom az újonnan diagnosztizáltaknak is és mivel mind a konyhában eltöltött időt, mind az emberekkel való kommunikációt élveztem, ez a szakma állt legközelebb az elképzeléseimhez.

Úgy gondoltam, személyes tapasztalataim még hitelesebbé, elfogadhatóbbá és ezáltal megvalósíthatóbbá teszik a gluténmentes életet mindazoknak, akik frissen néznek szembe a betegséggel és annak minden nehézségével.

Mióta készítesz recepteket?

A konyhában való sertepertélés mindig is az életem része volt. Amikor engem diagnosztizáltak, nem volt még ilyen széles választék az élelmiszerboltokban, így Édesanyukámnak jutott a feladat, hogy az akkor kapható alapanyagokból ehető és tápláló ételeket készítsen számomra. Idővel vele együtt, majd később már önállóan folytattam a kísérletezgetést.

A konkrét receptkészítést még a tanulmányaim alatt kezdtem és azóta is folyamatosan csinálom. Szeretek kísérletezni a különböző gluténmentes alapanyagokkal az elkészült ételeket pedig előszeretettel fotózom, ezáltal maga az ételkészítés több órás folyamattá is válik sokszor.

Nekem a konyhám az igazi játszótér.

Milyen szempontok alapján készülnek a receptjeid?

Cöliákiásként nem kóstolhatok mindenfélét, ebből is következik: minden általam készített recept gluténmentes. Mivel a cöliákiások étrendjében szereplő ételek úgy gondolom – és ezt egy általam végzett kutatás is alátámasztja – sok esetben nem egyeznek az egészséges táplálkozás alapelveivel (egyhangúság, magas keményítőtartalom, alacsony élelmi rosttartalom, jelentős mennyiségű hozzáadott cukor), arra törekszem, hogy receptjeimmel alternatívát nyújtsak ezen ételek egészségesebb variációihoz és inspirációt adjak mindenkinek az otthoni kísérletezéshez.

Annyi recept kering az Interneten, a gluténérzékeny.hu-n is számos recept megtalálható, miért érdemes részt venni a tanfolyamokon?

Az interneten, szakácskönyvekben nagyszerű receptek találhatóak, azonban a receptleírások sokszor túl bonyolultnak bizonyulnak és egy-egy receptet pont azért nem készítünk el, mert azt gondoljuk ez nekünk nem fog menni.

Én pont azt szeretném bemutatni és erősíteni, hogy bárki képes különleges ételeket készíteni, csupán néhány praktikát kell ismerni hozzá, erre pedig a személyes élmény a legjobb, mert így tényleg a saját érzékszerveinkkel tapasztaljuk meg az eredményeket.

Milyen ételek várhatóak a tanfolyamok során?

A Mandulaliget egy olyan egészséges főzőiskola, ahol bemutatjuk, hogy az elméletben megtanult szempontok, hogyan illeszthetőek be a gyakorlatba.

A tanfolyamomon készülő receptek:

  • gluténmentesek
  • teljes kiőrlésűek
  • finomított cukor

mentesek lesznek, ezáltal bátran beépíthetőek:

  • cöliákia
  • inzulinrezisztencia
  • PCOS
  • diabetes

étrendjébe, de akár:

  • életmódváltóknak
  • fogyni vágyóknak

is ajánlhatóak.

Mindemellett bízom benne, hogy maga a receptkészítés is jó hangulatban telik majd, így a kész ételek fotózása, majd kóstolása már csak tetőzni tudja az eseményt! 🙂

Én már nagyon kíváncsian várom!

Néhány recept Zóra gluténmentes receptjei közül:



Kapcsolódó receptek:

Tökéletes répás, diós, hajdinás bagett – IR barát, gluténmentes pékáru
Tökéletes répás, diós, hajdinás bagett – IR barát, gluténmentes pékáru

Finom, laktató gluténmentes bagett. Másnapra is friss marad Inzulinrezisztenciásoknak különösen ajánlott az étrendbe tervezése.

Gluténmentes galette – avagy rusztikus gyümölcspite
Gluténmentes galette – avagy rusztikus gyümölcspite

Többféle diéta követelményeinek is megfelel a 40 perces gluténmentes galette receptünk. Laktózmentes, finomított cukrot sem tartalmaz. IR barát GM recept....

Spenótos táska – tökéletes GM péksütemény, egyenesen a saját műhelyünkből!
Spenótos táska – tökéletes GM péksütemény, egyenesen a saját műhelyünkből!

Ez az a recept, amit tényleg mindenkinek javasolhatunk kipróbálásra! Tökéletes a húsvéti asztalra, tízórainak-uzsonnára akár a kis lurkóknak az iskolai...

Kakaós gluténmentes gofri – csökkentett szénhidrát tartalmú tápláló reggeli
Kakaós gluténmentes gofri – csökkentett szénhidrát tartalmú tápláló reggeli

Megmutatjuk, hogyan lehet ízletes, laktató édes reggelit készíteni finomított cukor nélkül! Készítsék el reggelire, és nyűgözzék le az éhes családtagokat!...

Rostdús gluténmentes zsemle, pillanatok alatt
Rostdús gluténmentes zsemle, pillanatok alatt

Nem kell mindig bonyolult receptekre gondolnunk, ha gluténmentes egészséges pékáru készítésére adnánk a fejünket! Ez a rohanó hétköznapokban is könnyedén...

Még több

Mandulaliget gluténmentes főzőiskola:

További tanfolyamok a Mandulaligetben:



Kapcsolódó bejegyzések:

Mindenmentes főzőtanfolyam - reggelitől a vacsoráig, glutén-, tej- és cukormentesen
Mindenmentes főzőtanfolyam – reggelitől a vacsoráig, glutén-, tej- és cukormentesen

Szeretné elsajátítani a mindenmentes sütés főzés praktikáit? Ne csak mentes legyen az étel, hanem egészséges és finom is? Mindenmentes...

CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ®  gluténérzékenyeknek
CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek

Táplálkozz okosan gluténérzékenyen is! Az MDOSZ legújabb táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR ® irányelvei alapján elkészítettük a gluténmentes változatot

Gluténérzékenység és inzulinrezisztencia? Van megoldás!
Gluténérzékenység és inzulinrezisztencia? Van megoldás!

160 g szénhidrát? Glikémiás index? Növényi rostok? Lassan felszívódó szénhidrátok? Nézzük át, mire kell figyelni, ha mindkét betegségben érintettek vagyunk....

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!
Segítség! Gluténérzékeny lettem! 5 +1 tipp az első időszakhoz!

Mik a teendők a friss cöliákia (gluténérzékenység) diagnózissal a kezünkben? Hova induljunk el először? Mivel kezdjük a gluténmentes életünket?

Sikérhelyettesítők - gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei
Sikérhelyettesítők – gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei

A búza sikértartalma megszabja a belőle készített tészta minőségét. A cöliákiásoknak azzal kell megküzdeniük, hogy az egyébként sikért nem tartalmazó,...

, ,