Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Spenótos táska – tökéletes GM péksütemény, egyenesen a saját műhelyünkből!

Ez az a recept, amit tényleg mindenkinek javasolhatunk kipróbálásra! Tökéletes a húsvéti asztalra, tízórainak-uzsonnára akár a kis lurkóknak az iskolai csomagba, vagy akár felnőtteknek a rohanó hétköznapokra. Hidegen, melegen egyaránt megállja a helyét ez a gluténmentes péksütemény!

Spenótos táska gluténmentes péksütemény receptHozzávalók 4 darab gluténmentes péksüteményhez:

Tésztához:

Töltelékhez:

  • 1 teáskanál napraforgó olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g friss spenót
  • 150 g zsírszegény * tehéntúró
  • 1 közepes méretű (M-es) tojás
  • 30 g camembert * sajt

Tetejére:

  • fél tojás, közepes méretű (M-es)
  • 5 g szezámmag

Elkészítés:

  • A diót késes robotgépben daráljuk le.
  • A száraz hozzávalókat mérjük ki (a barna rizslisztből 30 g-ot), majd keverjük össze.
  • Adjuk hozzá a felkockázott szoba-hőmérsékletű vajat, morzsoljuk el benne, majd üssük bele a megmosott tojást, valamint adjuk a vizet és keverjük jól össze.
  • Tegyük félre 20 percre, hagyjuk, hogy a száraz hozzávalók magukba szívják a nedvességet, közben néha forgassuk át egy kanállal. A tészta igen ragacsos lesz, ne lepődjünk meg.
  • Eközben készítsük el a tölteléket. Az olajat forrósítsuk fel és enyhén pirítsuk meg rajta a 2 gerezd fokhagymát. A spenótot tisztítsuk, mossuk meg, majd dobjuk a felmelegített olajra és fonnyasszuk meg néhány perc alatt, majd tegyük át egy tálba és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, keverjük hozzá a túrót, valamint a tojást. A sajtból vágjunk négy vékony szeletet.
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • A masszát válasszuk négy részre.
  • A maradék lisztből (kb. 25 g) vékonyan lisztezzük be a kezünket és a munkalapot, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 15×20 cm) a tésztát. (Gyorsan kell dolgoznunk, mert a tészta különben sok lisztet felvesz.) Töltsük meg az előzőleg elkészített masszával, vágjunk rá egy vékony szelet camembert sajtot, majd a hosszabb oldala mentén hajtsuk be mindkét szárnyát középre, két végét pedig nyomkodjuk össze. Így járjunk el a maradék tésztával. Összesen kb. 4 darabot tudunk ebből a mennyiségből készíteni.
  • Tetejét kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal.
  • Az előmelegített sütőbe téve 15 perc alatt süssük készre.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi szint: haladó

* Cöliákia és laktózintolerancia együttes fennállása esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is!

Tápanyagtartalom az egész adagra és egy adagra vonatkoztatva (4 esetében):

Tápanyagtartalom Egész adag Egy adag
Energia 1188,8 kcal / 4957,2 kJ 297,2 kcal /1239,3 kJ
Fehérje 58,1 g 14,5 g
Zsír 68,1 g 17 g
Szénhidrát 77,4 g 19,4 g
Élelmi rost 17,6 g 4,4 g

A gluténmentes péksütemény receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , , ,

Ad