Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes galette – avagy rusztikus gyümölcspite

Dékei Zóra dietetikus ismét több diétába illeszthető finomságot készített. Legújabb receptje gluténmentes, laktózmentes, sőt finomított cukrot sem tartalmaz, így akár inzulinrezisztenciások, cukorbetegek számára is nagyszerű választás lehet.

IR barát gluténmentes galette receptHozzávalók:

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
  • A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze.
  • Adjuk hozzá a megmosott tojást, 0,5 dl vizet, és a szobahőmérsékletű vajat, majd dolgozzuk alaposan össze.
  • A kész tésztából gyúrjunk gombócot, majd tegyük félre, amíg a tölteléket elkészítjük.
  • A fagyasztott gyümölcsöket az eritrittel együtt tegyük egy lábosba, majd folyamatos keverés mellett főzzük fel. Legvégül keverjük hozzá a keményítőt is, és sűrítsük be vele, kb. puding sűrűségűre.
  • Egy sütőpapírt vegyünk elő, majd enyhén lisztezzük be a kezünket és a sütőpapírt is, majd tegyük rá a tésztagolyót és kezünkkel lapítsuk kör alakúra amennyire tudjuk, majd sodrófa segítségével nyújtsuk olyan vékonyra, amennyire tudjuk és még nem szakad a tészta (kb. 0,3-0,5 mm). Egy vékony fordítólapáttal helyenként nyúljunk alá, hogy ne tapadjon rá a sütőpapírra és könnyedén fel tudjuk hajtani majd a szélét.
  • A tölteléket kenjük a tészta közepére úgy, hogy egy 4-5 cm-es “keretet” hagyjunk meg a szélén, ahova csak vékonyan kenjünk a masszából, éppen hogy csak beszínezze, majd a tészta 4-5 cm-es szélét legyezőszerűen hajtsuk a közepe irányába. (Vigyázzunk arra, hogy ne szakadjon!)
  • Az előkészített süteményt gyors mozdulattal húzzuk rá a sütőlemezre, majd a sütőbe téve 20 perc alatt süssük készre.
  • Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg kevés szeletelt mandulával és friss áfonyával, és már tálalhatjuk is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagban és egy adagban 6 darab készítésekor

Energia 1119,5 kcal /4668,3 kJ 186,5 kcal / 777,7 kJ
Fehérje 24 g 4 g
Zsír 56,9 g 9,5 g
Szénhidrát 120 g 20 g
Élelmi rost 37,6 g 6,3 g

A gluténmentes galette receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , , , ,

Ad