Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Tökéletes répás, diós, hajdinás bagett – IR barát, gluténmentes pékáru

Hihetetlenül finom, laktató mini gluténmentes bagett, mely mindenkinek a kedvence lesz, garantáljuk. Még ma próbálják ki. Másnapra is friss marad.
Inzulinrezisztenciásoknak magas rost, és alacsony zsiradéktartalma miatt különösen ajánlott az étrendbe tervezése.

hajdinás gluténmentes bagett receptHozzávalók:

Elkészítés:

  • A tejet melegítsük meg kb. kéz hőmérsékletűre, majd tegyük bele a szárított élesztőt, jól keverjük el és tegyük félre kissé míg az élesztő nem kezd el futni, azaz a felső réteg el nem kezd habosodni.
  • A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük jól össze. Reszeljük hozzá a sárgarépát, valamint morzsoljuk bele a diót is.
  • A felfutott élesztőt adjuk hozzá, majd kezdjük el dagasztani. Folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet is. Akkor jó a masszánk, ha kezd összeállni, de még ragacsos. Ha túl száraz lenne, akkor a gluténmentes bagett is kiszáradna a végén. Kézzel gyúrjuk kissé tovább, míg kevésbé lesz ragacsos, majd tegyük egy tálba, fedjük le és meleg helyen kelesszük kb. 30 percig, míg látszólag meg nem nő. Ekkor vegyük ki, formázzunk hosszú henger alakúra, majd osszuk el 3 egyenlő részre. Az így kapott rudakat enyhén formázzuk meg kezünkkel, majd tegyük sütőpapírral bélelt bagett formára. Tetejét enyhén kenjük meg olajjal, szórjuk meg kevés lenmaggal, vágjuk be ízlés szerint, majd letakarva kelesszük további 30 percig meleg helyen. Ezalatt a sütőt melegítsük elő 200-220 °C fokra. Tegyünk a sütőbe egy kevés folyadékot (kb. 1-2 dl), hogy mire a bagetteket betesszük, párás legyen a sütőtér.
  • A bagetteket a sütőbe téve 20 perc alatt süssük készre. Hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagban és egy darabban 3 db készítésekor,  feltét nélkül:

Tápanyag Egész adagban 1 darabban, 3 darab készítésekor
Energia 611,4 kcal / 2549,5 kJ 203,8 kcal / 849,8 kJ
Fehérje 21,5 g 7,2 g
Zsír 24 g 8 g
Szénhidrát 73,2 g 24,4 g
Élelmi rost 24,7 g 8,2 g

Az IR barát gluténmentes bagett receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , , ,

Ad