Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

új gluténmentes lisztkeverék – Zellei Tündi

Számos cikkünkben hívtuk már fel olvasóink figyelmét a gluténérzékenyek számára szükséges rostpótlásra. Szerencsére a modern gluténmentes lisztek tervezésekor már figyelnek erre a gyártók. Ilyen a most bemutatott Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék is.

Adalékanyag és lisztkezelőszer mentes, gluténmentes, élelmi rostokban gazdag lisztkeverék.

Tápiókalisztből, köleslisztből, kókuszlisztből, hajdinalisztből, szezámmaglisztből és útifűmaghéjlisztből álló lisztkeverék.
Gluténmentes sütemények, kenyerek, kelt tészták készítéséhez is alkalmas.

A termék garantáltan  gluténmentes, vizsgálati jegyzőkönyve itt le is tölthető Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék gluténmentes igazolása (PDF)

Összetevők: tápiókaliszt, kölesliszt, kókuszliszt, hajdinaliszt, szezámmagliszt és útifű maghéjliszt.

Elkészítési javaslat:

Gluténmentes kenyér Zelleitündi módra

Hozzávalók:

  • 20 dkg Zellei Tündi gluténmentes lisztkeverék
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 fél teáskanál só
  • 1 kávéskanál fruktóz
  • 1 evőkanál olaj
  • 240 g langyos víz

Zelleitündi féle gluténmentes kenyér elkészítse:

A lisztkeveréket kimérjük, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, vagyis a szárított élesztőt a sütőport a fruktózt a sót, és összekeverjük. A langyos vízet az olajjal elkeverjük és a száraz hozzávalókhoz adjuk, néhány keveréssel, nokedliszerű tésztát kapunk, amit kézzel tovább gyúrunk, kb. egy percig, majd letakarva langyos helyen 30 percet pihentetünk. Ha megkelt akkor enyhén lisztezett felületen óvatosan kenyér alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 10 percet pihentetjük. Bevágjuk késsel a kenyeret és 210 C fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd 190 °C fokon további 15-20 percet sütjük. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy átsült-e, akkor tűpróbával ellenőrizzük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.

100g termék átlagos tápértéke:

Energiatartalom 1435 kJ/340kcal
Zsír 5,2g
amelyből telített zsírsavak 3,3g
Szénhidrát 58g
amelyből cukrok 2,14g
Rost 11g
Fehérje 9,9g
0,02g

Mi már kipróbáltuk!



Kapcsolódó receptek:

Gluténmentes hamburgerzsemle
Gluténmentes hamburgerzsemle

Ugye milyen jó dolog a barátokkal otthon közösen összeállítani a saját hamburgerünket? Még jobb, ha mi készítjük el a gluténmentes...

Gluténmentes lekváros fánk recept
Gluténmentes lekváros fánk recept

Tej- és gluténmentes fánk lekvárral, édesítőszerrel.

Mini gluténmentes fánkok - tejmentesen édesítőszerrel
Mini gluténmentes fánkok – tejmentesen édesítőszerrel

Gluténmentes fánk fröcsögő olaj nélkül? Ráadásul sok kicsi fánk készíthető egyszerre? Használjunk fánksütőt mini gluténmentes fánk sütéshez!

Diós csiga édesítőszerrel, tej- és gluténmentes recept
Diós csiga édesítőszerrel, tej- és gluténmentes recept

Egy újabb klasszikust készítettünk el: gluténmentes diós csiga recept. Hozzáadott cukrot és tejet sem tartalmaz. Reggelinek tízórainak tökéletes választás.

Gluténmentes kifli
Gluténmentes kifli

A gluténmentes kifli elkészítése igen könnyű, így egy kezdő, a gluténmentes diétával most ismerkedő gluténérzékeny is könnyen el tudja...

Az gluténmentes liszt kapható:

Keresse a kedvenc gluténmentes szaküzletében

Villám játék!

Nyertesek: Ilona Feketéné,Balaicza Erika dr,Zsolt Fricz,Ágnes Serfőzőné Pákozdi,Krisztina Csendes



Kapcsolódó bejegyzések:

Érdekességek a lisztérzékenységről Dr. Arató Andrástól SOTE egyetemi tanárától
Érdekességek a lisztérzékenységről Dr. Arató Andrástól SOTE egyetemi tanárától

A cöliákia (lisztérzékenység) kialakulására való hajlam, okai. A túl korai glutén bevezetésének kockázatai. A cöliákia felismerése, társbetegségei, kezelése.

CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ®  gluténérzékenyeknek
CÖLITÁNYÉR azaz OKOSTÁNYÉR ® gluténérzékenyeknek

Táplálkozz okosan gluténérzékenyen is! Az MDOSZ legújabb táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR ® irányelvei alapján elkészítettük a gluténmentes változatot

Rostpótlás és a gluténérzékenység
Rostpótlás és a gluténérzékenység

Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében, ezért a rostfogyasztás, rostpótlás fontos az egészséges táplálkozásban, Gluténérzékenység...

, ,