Hogyan készítsünk gluténmentes leveles tésztát?
Iri mama gluténmentes leveles tésztákkal kísérletezik!
Nagyon szeretem a leveles tésztát. Különböző módon készíthető, én sok mindent sütöttem már vele. A baj hogy nem mindig kapható, ezért utána kutakodtam, hogy lehetne házilag gluténmentes leveles tésztát elkészíteni. Mutatok különböző recepteket, és hogy mit készítettem belőle.
Hozzávalók (7 db gluténmentes kiflihez és 11 db sajtos leveles rúdhoz):
- 250 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 6 g só
- 250 g vaj
- 1,5 dl hideg víz
Töltelék:
- 20 g Nutella (7 db kiflihez)
- 30 g reszelt sajt (11 db rúdhoz)
Tetejére:
- 1 db közepes méretű M-es tojás
A gluténmentes leveles tészta elkészítése:
Rengeteg receptet néztem meg, szinte mindegyik ugyan az.
Persze, egyik sem gluténmentes volt. Ennél a receptnél, csak a lisztet cseréltem le, mégis a végeredmény egy nagyon finom roppanós, leveles tészta lett, frissen. Másnap, kicsit tömör, a vajtól zsírosabb, de leveles. Harmadik nap, mivel zsírosabb a tészta, más lett, de élvezhető, puha. Összességében, finom, leveles, ropogós, de zsíros.
Tudtam hogy ezen változtatni fogok.
Ahogy készítettem a gluténmentes leveles tésztát:
- Nekem nagyméretű késes aprítóm van, belefért egyszerre az egész hozzávaló.
- Előbb a gluténmentes lisztet, rá a sót, a hideg kockákra vágott vajat tettem, párszor magas fokozaton megjárattam a gépet, szép morzsásra keverte.

- Ezután belemérem a hideg vizet, újra pár másodpercig járatom, és kész is a tészta. Ha azt mondom hogy 2 percig tartott az összeállítás, lehet hogy sokat mondtam.
- Ezt követően, liszttel szórt gyúrólapon átgyúrom a tésztát, éppen csak annyit szórtam alá hogy ne ragadjon le. Nagyon jó állagú, jól kezelhető tészta lett.


- Egy nagy méretű téglalappá nyújtom, majd balról jobbra a közepéig hajtom, majd jobbról balra a tetejére, majd félbe.




Lett egy négyzet alakú tészta tömböm.

- Sütőpapírba csomagolva hűtőbe teszem 30 percre.

- Ezután megismétlem a hajtogatást, újra csomagolva hűtőbe teszem 30 percre. Harmadikat ugyan így készítem, csak a végén nem félbe, hanem 3-ba hajtom. Újra hűtöm 30percig.
- Ezután fél cm vastagra nyújtom, keresztbe elvágom.
- Egyik felét háromszög alakúra vágom, 7 db fért ki, betöltöm Nutellával.

- Kifli alakúra feltekerem.

- Másik felét, lekenem felvert tojással, leszórom reszelt sajttal, 11 db-ra vágom.
- Bármi készíthető belőle. A kifliket is lekenem.
- Sütőt előmelegítem 190 °C fokra, légkeverésre 15-20 percig sütöm.
- Frissen gyönyörű leveles, ropogós, nagyon finom. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
- Pihentetés, hűtés: 1óra 30perc
- Sütés: 15-20 perc
- Összeállítás, formázás: 10-15 perc
Nehézségi szint: haladó
A receptek tápérték számítása a következő oldalon található:
A cikk több oldalas: 1 2
- Recept címke: glutén- és élesztőmentes ivóvíz leveles tészta lisztkeverék nutella reszelt sajt Schär Mix B só tojás vaj
Kategória: Gluténmentes édességek, Gluténmentes reggelik, Iri mama konyhája, Klasszikusok gluténmentesen
A cikk több oldalas: 1 2





















Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

