Gluténmentes ebéd ötlet: lecsós csülökpörkölt
Kiadós gluténmentes ebéd Kolostól:
Ha valóban egy kiadós, de annál finomabb ételre vágysz, ezt a lecsós csülökpörköltet neked találtam ki. A pörkölt húsossága-zsírossága és a lecsó savassága fantasztikusan harmonizál egymással. Most tésztával fogyasztottuk, de másnap párolt burgonyával ettük, ami talán még jobban illik ehhez a pörkölthez.
Hozzávalók (8 adag):
- 750 g csontozott csülök (füstöletlen)
- 2 nagy fej lilahagyma
- 4 cikk fokhagyma
- 30 g szalonna
- 2 evőkanál sertészsír
- 400 g lecsó (most házi eltevésű, esetleg üveges bolti, ha nincs otthoni)
- 2 kocka Knorr pörköltízesítésű kocka
- 2 evőkanál édesnemes pirospaprika
- 2 evőkanál só
- ízlés szerint őrölt bors
- folyamatosan adagolt víz, hogy a csülök megpuhuljon, kezdésnek 4 dl
Elkészítés:
- A szalonnát vágjuk fel apró kockákra, és a sertészsíron pirítsuk meg.
- Közben vágjuk fel kockára a megpucolt hagymát és a fokhagymát.
- Adjuk hozzá a kisült szalonnához és a zsírhoz.
- Pároljuk üvegesre.
- Közben apróbb kockára vágjuk fel a csontnélküli, füstöletlen csülköt.
- Kissé pirítsuk meg a felkockázott csülköt a hagymás alapon.
- Adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és öntsük fel vízzel.
- Adjuk hozzá a pörköltkockákat, sót, borsot.
- Gyakori kevergetés mellett, és folyamatos kevés vízutánpótlásra főzzük puhára a csülköt.
- Amikor már puha a csülök, adjuk hozzá a lecsót.
- A lecsó mivel kész volt, (esetleg üveges, ha nincs otthoni) már csak pár percet kell főzni a hússal.
- Ha kevéssé érezzük az ízeket, érdemes picit után sózni.
- Most egy kevés adag főtt tésztával tálaltam.
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
Elkészítési idő: 1 óra
Jó étvágyat kívánok!
A recept tápérték számítása folyamatban
A mai gluténmentes ebéd recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors ételízesítő főétel fokhagyma lecsó lila hagyma paprika pörkölt sertés csülök só szalonna víz zsír