Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Burgonyás növényi sajtos, hajtogatott gluténmentes pogácsa

tejmentes burgonyás gluténmentes pogácsa receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb tejmentes gluténmentes pogácsa recepttel bővült.

Kétszer hajtott pogácsát készítettem újra, de most burgonyával, növényi sajttal és a Rama margarin Vegan vajas ízű margarinjával. Nagyon finomra sikerült, és másnap is puha maradt ez a gluténmentes pogácsa.

Hozzávalók (24 db egyforma pogácsa):

„Sajtos” töltelék:

  • 60 g reszelt növényi sajt
  • 4 evőkanál gluténmentes sörélesztőpehely
  • 20 g Rama vegán margarin (túl sok vega margarinnal a tészta nagyon omlós lesz!)

A pogácsa tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • 20 g reszelt növényi sajt

Nyújtásokhoz:

Burgonyás tejmentes hajtogatott gluténmentes pogácsa elkészítése:

  • A vegán tejfölt picit megmelegítjük a cukorral, és belemorzsoljuk a friss élesztőt.
  • Hagyjuk, hogy felfusson.
  • A burgonyát alaposan elmorzsoljuk a liszttel.
  • A liszthez keverjük a sót, és az útifűmaghéjat is.
  • Adjuk hozzá az 1 db egész tojást, majd a felfuttatott élesztővel alaposan dagasszuk össze a tészta hozzávalóit.
  • Amikor a tészta összeállt, rizslisztezett felületen nyújtsuk ki.
  • Vágjunk rá hideg 10 g Rama vegán margarint, szórjunk rá 30 g reszelt növényi sajtot, és 2 evőkanál gluténmentes sörélesztőpelyhet.
  • Ezután a tésztát hajtogassuk össze.
  • Hosszabbik harmadát hajtsuk középre, majd a maradék egyharmad részt is hajtsuk ezekre rá.
  • Ezután egyik harmadát a tészta aljára, másik harmadát a tetejére hajtsuk rá.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 20-30 percig pihenni.
  • Érdemes az egészet egy sütőpapíron nyújtani, és hajtogatni is.
  • Pihentetési idő után szórjunk kevés rizslisztet a tésztára, majd úrja nyújtsuk ki.
  • Szórjunk a Rama margarinra ismét reszelt sajtot, s sörélesztőpelyhet.
  • Hajtogassuk újra ugyan így, mint az első lépésnél.
  • Tegyük ismét hűtőszekrénybe pihenni.
  • Majd kb. 30 perc múlva vegyük ki a tésztát.
  • Két ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki, vagdossuk be a tetejüket óvatosan.
  • Szaggassuk ki, tegyük azokat sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Kenjük le a felvert tojássárgájával, és szórjuk meg reszelt növényi sajttal.
  • Előmelegített 190 °C-os sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó közepesen bonyolult

Elkészítési idő: 1,5 óra – sütéssel együtt

A recept tápérték számítása folyamatban.

A gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

A krumplis pogácsa receptünk tejmentes így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes diétás étrendjükbe.

burgonyás tejmentes gluténmentes pogácsa recept

glutén- és tejmentes krumplis pogácsa

Kategória: ,