Hamis aranygaluska – gluténmentes recept
- 25 dkg mandulaliszt
- 1 dl * tej
- 4 dkg cukor
- 3,5 dkg olvasztott * vaj
- 1 db tojás
- 7 dkg kókuszliszt
A diós keverékhez:
- 8 dkg darált dió
- 8 dkg porcukor
- 2-4 dkg * vaj
A vaníliasodóhoz:
- 2,5 dl * tej
- 1 db tojás
- 2 evőkanál cukor
- néhány csepp vaníliakivonat
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és összegyúrjuk.
- A darált diót elkeverjük a porcukorral, a 2-4 dkg vajat megolvasztjuk.
- Előkészítünk egy jénai edényt (vagy más, magasabb falú sütőtálat) és a tészta masszájából kis, kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk. Egymás mellé sorakoztatjuk őket a sütőtálban, majd alaposan megszórjuk a diós keverékkel és meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
- Ha maradt még masszánk, akkor újabb sor tészta következik, rá ismét cukros dió és olvasztott vaj.
- Ha kész, 180 °C fokos sütőben sütjük kb. 25-30 percig, majd hűlni hagyjuk.
- A vaníliasodóhoz a tejet feltesszük forrni, a tojást kikeverjük a cukorral.
- Ha felforrt a tej, hozzáöntjük a cukorral kikevert tojást és a vaníliakivonatot és néhány perc alatt besűrítjük.
- A hamis aranygaluskát a vaníliasodóval meglocsolva tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
A gluténmentes aranygaluska recept színesítheti diétás étrendjét!
* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használjon laktózmentes tejet és vajat!
- Recept címke: aranygaluska cukor dió kókuszliszt mandulaliszt tej tojás vaj vanília