Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Fókuszban a rostpótlás, a csonthéjas gyümölcsök bemutatása

rostpótlás és a csonthéjas gyümölcsök

meggy, cseresznye – csonthéjas gyümölcsök

Az almatermésű gyümölcsök bemutatása után a csonthéjas gyümölcsökkel folytatjuk sorozatunkat melyben az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen elemeit, a rostban, vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcsöket mutatjuk be!

Gyümölcsök csoportosítása:

Csonthéjas gyümölcsök

csonthéjas gyülölcsök és a rostpótlás

cöliákia esetén fontos a rostpótlás

A csonthéjas termésű gyümölcsök közé tartozik a

  • meggy
  • cseresznye
  • szilva
  • őszibarack
  • kajszibarack.

A nyári időszak kedvenc csemegéiként tartjuk számon ezeket a friss, színes, lédús, ízletes gyümölcsöket, melyeknek közös jellemzőjük, hogy gyorsan romlanak, emiatt igen rövid ideig fogyaszthatóak, viszont fagyasztva, aszalva, kompót, befőtt, lekvár formában elérhetőek az egész év folyamán.

Csonthéjas gyümölcsök táplálkozásélettani jelentősége

Az almatermésű gyümölcsökhöz képest magasabb szénhidrát (10-15%), azon belül legfőképp fruktóz tartalmúak, ezáltal édesebb ízűek is. Magasabb cukortartalmukból adódóan cukor hozzáadása nélkül is tartósíthatóak. Fehérjetartalmuk az almatermésű gyümölcsökhöz hasonlóan kevesebb mint 1g/100g (nem tekinthetőek teljes értékű fehérjeforrásnak), zsiradéktartalmuk pedig elhanyagolható.
Intenzív színük karotin tartalmukból adódik (minél élénkebb a gyümölcs színe, annál többet tartalmaz), amely összetevő antioxidáns hatásából adódóan számos betegség megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Meggy Cseresznye Őszibarack Kajszibarack Szilva
Energia 52 kcal /218 kJ 63 kcal/265 kJ 41kcal /172 kJ 48 kcal/ 202kJ 58 kcal /244 kJ
Szénhidrát 11 g 14 g 9 g 10,2 g 13,1 g
Fehérje 0,8 g 0,8 g 0,7 g 0,9 g 0,7 g
Élelmi rost 4,2 g 2 g 3,2 g 3,6 g 5,7 g
C-vitamin 10 mg 8 mg 7 mg 10 mg 6 mg
Kálium 186 mg 174 mg 183 mg 226 mg 240 mg
Kálcium 31,3 mg 16,3 mg 5,7 mg 13,8 mg 16 mg

Források: Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat 2005., Rodler Imre: Kalória- és tápanyagtáblázat 2008., USDA

Meggy

Jelentős mennyiségben tartalmaz szerves savakat, mint citromsavat, almasavat, amelyektől íze is savanykásabb, fanyarabb a többi csonthéjas gyümölcshöz képest. Legismertebb fajtái a Pándi üvegmeggy és a Cigánymeggy. Legtöbbször szezonálisan sütemények, levesek , gyümölcssaláták alapanyagaként fogyasztjuk, míg a téli időszakban gyakran fogyasztjuk befőtt, lekvár formájában.

Cseresznye

Érett gyümölcse édesebb a meggynél, emiatt sokan jobban kedvelik is. Számtalan fajtája ismert, hazánkban a Germersdorfi óriás és a Badacsonyi cseresznye a két közkedvelt fajtája. Mindkét piros gyümölcsről elmondható, hogy hűtőszekrényben körülbelül 1 hétig tárolhatóak, majd fel kell használni vagy el kell fogyasztani őket, hogy ne vesszenek kárba.

Kajszibarack

Közismertebb nevén sárgabarack, de hívják még majombaracknak és tengeri baracknak is. Szintén sok fajtájából a Magyar kajszi és a Rózsa kajszi a hazánkban is előszeretettel fogyasztott változata. Az érett gyümölcs színe a narancséhoz hasonlít, nap felé fordult oldalán kissé bíborszínű foltokkal. Felülete bársonyos, enyhén pelyhes és vékony.

Őszibarack

Fajtái többféleképpen csoportosíthatóak, aszerint, hogy milyen színű a húsa, magvaváló-e, pelyhes, vagy sima héja van. Hazánkban kedvelt a Champion, a Nektarin és a Ford is. Aromaanyagokban gazdag, magas élvezeti értékkel bíró gyümölcs.

Szilva

Az eddig felsorolt csonthéjasokhoz képest a legigénytelenebb gyümölcsfajta. Hazánkban többek között a Besztercei, a Ringlófélék, a Debreceni muskotály és a Vörös Szilva a legelterjedtebb. Magas cukortartalmából adódóan cukor hozzáadás nélkül is kellemesen édes lekvár készíthető belőle.

Néhány tipp a mindennapokra:

  • Fogyasszunk a kisétkezésekre annyit, amennyi belefér a markunkba, tehát 10-15 szem cseresznyét, meggyet, 3 db szilvát, 1 nagyobb őszibarackot, stb.
  • Használjuk fel sütemények készítéséhez például meggyes pitéhez, szülinapi tortákhoz akár díszítésnek, akár ízesítésnek, adjuk hozzá pohárkrémekhez, habokhoz.
  • Tegyük el télire! Készítsünk kompótot, befőttet, lekvárt, dzsemet, esetleg aszalt gyümölcsöt, mely koncentráltan magas cukortartalmából adódóan (jól záródó, légmentes üvegben) igen hosszú ideig eltartható.
  • Használjuk a reggeli müzli ízesítéséhez vagy keverjük össze gyümölcssalátának.
  • Az emésztőrendszeri problémák (pl. székrekedés) kezelésére kiválóan alkalmazható a magas élelmi rost tartalmú szilva.

Bárhogyan fogyasztjuk a gyümölcsöket, ügyeljünk arra, hogy változatosan fogyasszunk minden fajtából, lehetőleg naponta többször!



Kapcsolódó receptek:

Gluténmentes csokoládétorta recept - laktózmentes, cukormentes
Gluténmentes csokoládétorta recept – laktózmentes, cukormentes

Ezt a csodálatos gluténmentes torta receptet egy kedves olvasónk, Péter-Vincze Éva küldte be nekünk. Elkészítése nem könnyű, de annál fenségesebb...

Szilvás gombóc gluténmentes változatban
Szilvás gombóc gluténmentes változatban

Mire gondolsz először, ha azt hallod, hogy szilva? Szilvabefőtt, szilvalekvár vagy gluténmentes szilvás gombóc? Nekünk ez jutott az eszünkbe, el...

Sárgabarackos fordított gluténmentes torta - tejmentes recept
Sárgabarackos fordított gluténmentes torta – tejmentes recept

Nyáron kényeztet bennünket a természet, sorban érnek a gyümölcsök. Most sárgabarackos gluténmentes tortát készítettünk rizsliszttel. tejmentes változatban.

Gyümölcsrizs
Gyümölcsrizs

A rizs gluténmentes gabona, széleskörűen be lehet építeni a gluténmentes diétába. Igazán ízletes tej-, tojás- és gluténmentes édességet készítettünk. Gyümölcsrizs....

Réteges gluténmentes ünnepi torta
Réteges gluténmentes ünnepi torta

Születésnap? Évforduló? Esküvő? Szeretnénk tortát sütni, de nem tudjuk milyet? Legújabb receptünkben egy könnyen elkészíthető, ám annál ízletesebb tortát mutatunk...

Forró quinoa reggeli banánnal és meggyel
Forró quinoa reggeli banánnal és meggyel

Tápanyagban gazdag, gyümölcsös és kellemesen forró reggelit hoztunk ma, amivel egy hideg, álmos téli reggel is jobban fog indulni!

Joghurthab karamellizált sárgabarackkal és pirított mogyoróval - 30 perc
Joghurthab karamellizált sárgabarackkal és pirított mogyoróval – 30 perc

Mindössze 30 perc alatt el lehet készíteni receptkülönlegességünket. Gluténmentes, de elkészíthető laktózmentes változatban is! Joghurthab-desszertünk.

Gluténmentes tejpite nyári gyümölcsökkel
Gluténmentes tejpite nyári gyümölcsökkel

A tejpite sokunk nagy kedvence. Nagyon egyszerű elkészíteni, hasonló a palacsintatésztához, és friss gyümölccsel igazi nyári csemege. Kókuszliszttel készítettük el,...

Következő cikkünkben a bogyós termésű gyümölcsöket mutatjuk be.



Kapcsolódó bejegyzések:

Kezdődik a bogyós termésű gyümölcsök szezonja!
Kezdődik a bogyós termésű gyümölcsök szezonja!

Reggeli müzlibe, turmixba, salátákra, vagy akár egy csodaszép tortához!? Igen, ezek a gyümölcsök akár minden étkezéshez felhasználhatóak, de vajon milyen...

, ,