Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Hamis aranygaluska – gluténmentes recept

Hamis aranygaluska gluténmentes recept.Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg mandulaliszt
  • 1 dl * tej
  • 4 dkg cukor
  • 3,5 dkg olvasztott * vaj
  • 1 db tojás
  • 7 dkg kókuszliszt

A diós keverékhez:

  • 8 dkg darált dió
  • 8 dkg porcukor
  • 2-4 dkg * vaj

A vaníliasodóhoz:

  • 2,5 dl * tej
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • néhány csepp vaníliakivonat

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és összegyúrjuk.
  • A darált diót elkeverjük a porcukorral, a 2-4 dkg vajat megolvasztjuk.
  • Előkészítünk egy jénai edényt (vagy más, magasabb falú sütőtálat) és  a tészta masszájából kis, kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk. Egymás mellé sorakoztatjuk őket a sütőtálban, majd alaposan megszórjuk a diós keverékkel és meglocsoljuk az olvasztott vajjal.
  • Ha maradt még masszánk, akkor újabb sor tészta következik, rá ismét cukros dió és olvasztott vaj.
  • Ha kész, 180 °C fokos sütőben sütjük kb. 25-30 percig, majd hűlni hagyjuk.
  • A vaníliasodóhoz a tejet feltesszük forrni, a tojást kikeverjük a cukorral.
  • Ha felforrt a tej, hozzáöntjük a cukorral kikevert tojást és a vaníliakivonatot és néhány perc alatt besűrítjük.
  • A hamis aranygaluskát a vaníliasodóval meglocsolva tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

A gluténmentes aranygaluska recept színesítheti diétás étrendjét!

* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használjon laktózmentes tejet és vajat!

Kategória: ,