Gluténmentes szilvás, növényi túrós őszi pite
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes szilvás, növényi túrós őszi pitével bővült.
Amikor már a piacokon megjelenik a szilva, és egyre több és több helyen árulják már, akkor az jelzi számomra, hogy mindjárt itt az ősz. Szerencsére ősszel egészen sokáig lehet vásárolni ezt az elbűvölően szép kékes színű gyümölcsöt. Máris készítsünk belőle egy pitét.
Hozzávalók (12 szelet):
Pite tésztához:
- 140 g Schar Mix C – Patisserie lisztkeverék
- 55 g Schär Bread lisztkeverék
- 100 g hideg Vénusz sütőmargarin
- 1 db L méretű tojássárgája
- 3 evőkanál jéghideg (hűtőszekrényben hűtött) víz
- 1 evőkanál porcukor
- csipet só
Túrós alap:
- 400 g növényi túró alternatíva
- 2 S méretű tojás
- 180 g cukor
- csipet só
- fél bio citrom reszelt héja
Szilva:
- 120 – 150 g szilva
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a kétféle kimért lisztet.
- Vágjuk kisebb kockákra a hideg margarint.
- Üssük bele a sárgáját.
- Mehet bele a porcukor és a csipet só is.
- Mérjük bele a jéghideg lisztet is.
- Kezdjük el gyors mozdulatokkal összegyúrni. (gumikesztyűt használtam hozzá)
- Ha készen vagyunk, és jól összeállt a rugalmas tészta, csomagoljuk be frissentartó fóliába, tegyük be a hűtőszekrénybe legalább 20 percre.
- Közben a növényi túró alternatívába reszeljük a citromhéjat.
- Adjuk hozzá a tojásokat.
- Mehet bele a cukor és a só is.
- Keverjük el habosra az egészet.
- Tisztítsuk meg a szilvákat, és vágjuk fel kisebb cikkekre.
- Pihentetés után vegyük elő a tésztát.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki.
- Majd a sodrófa segítségével tekerjük fel, és görgessük rá a pite formára.
- Maradék, kilógó tésztát gyúrjuk össze és újra nyújtsuk ki.
- Most 3 nagyobb falevél mintájú tésztaformát szúrtam ki.
- A pite aljába öntsük bele a növényi túró alternatívát.
- Tegyük a szilvákat szépen körbe a túrós rétegre.
- Szórjuk meg az őrölt fahéjjal.
- Előmelegített 170 C-os sütőben kb. 35 perc alatt süssük készre.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: könnyű
Elkészítési idő: kb. 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes szilvás, növényi túrós őszi pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor ivóvíz margarin növényi túró alternatíva pite Schär Mix B Schär Mix C - gluténmentes lisztkeverék só tojás tojássárgája