Őszi 3 színű gluténmentes kalács
Iri mama egy őszi gluténmentes kalács ötlettel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ha ősz, akkor sütőtök, és a belőle készült finomságok. Most egy háromszínű gluténmentes kalácsot sütöttem. Tojásmentes, tejmentesen is elkészíthető.
18 szelet gluténmentes kalácshoz
Hozzávalók a sárga tésztához:
- 130 g sült sütőtök püré
- 20 g cukor
- 2 g só
- 130 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 3 g útifűmaghéj
- 60 g langyos tej (vagy rizsital)
- 2 g porélesztő
- 10 g vaj (vagy margarin)
Fehér tészta hozzávalói:
- 130 Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 20 g cukor
- 2 g só
- 2 g útifűmaghéj
- 2 g porélesztő
- 70 g langyos tej (vagy rizsital)
- 10 g vaj (vagy margarin)
- 1 db narancs reszelt héja
Kakaós tészta hozzávalói:
- 130 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 20 g cukor
- 2 g só
- 2 g útifűmaghéj
- 2 g porélesztő
- 10 g vaj (vagy margarin)
- 70 g langyos tej (vagy rizsital)
- 10 g gluténmentes kakaópor
A kalács tetejére:
- 20 g langyos tej
A tricolor gluténmentes kalács elkészítése:
- Most nem a szokásos módon készítettem a kalácsot.
- Előzőleg megsütött és kihűlt tököt késes aprítóba tettem. Majd a sárga tészta hozzávalóit, szintén a késes aprítóba tettem, pár fordulattal összeállítottam a tésztát.
- Kivettem a tészta gombócot, olajos kézzel ki gömbölyítettem, majd tálba tettem kelni.
- Ezután a fehér tésztához valókat szintén késes aprítóban összedolgoztam. Kivettem, gömbölyítettem olajos kézzel, és kelni hagytam.
- Végül a kakaós tésztát ugyanígy készítettem.
- A három darab különböző színű tészta gombócot, 30 percig kelesztettem, majd olajos felületen egyenként, hosszú rúddá sodortam és végül a három szint összefontam.
- Sütőpapírral bélelt formában emeltem, langyos tejjel lekentem, konyhapulton duplájára kelesztettem.
- Miután szépen megkelt, 180 °C-os fokos sütőben, légkeveréssel 25 percig sütöttem.
- Miután langyosra hűlt, rácsra emeltem, végül szeletelve zacskóba csomagoltam.
- Fagyasztani is lehet ugyanolyan lesz kiengedés után.
Nagyon finom lett. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A háromszínű gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények kakaópor kalács margarin narancs psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital Schär Mix B só sütőtök tej tojásmentes vaj