Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Őszi 3 színű gluténmentes kalács

tricolor gluténmentes kalács recept Iri mamaIri mama egy őszi gluténmentes kalács ötlettel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Ha ősz, akkor sütőtök, és a belőle készült finomságok. Most egy háromszínű gluténmentes kalácsot sütöttem.  Tojásmentes, tejmentesen is elkészíthető.

18 szelet gluténmentes kalácshoz

Hozzávalók a sárga tésztához:

  • 130 g sült sütőtök püré
  • 20 g cukor
  • 2 g só
  • 130 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 3 g útifűmaghéj
  • 60 g langyos tej (vagy rizsital)
  • 2 g porélesztő
  • 10 g vaj (vagy margarin)

Fehér tészta hozzávalói:

  • 130 Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 20 g cukor
  • 2 g só
  • 2 g útifűmaghéj
  • 2 g porélesztő
  • 70 g langyos tej (vagy rizsital)
  • 10 g vaj (vagy margarin)
  • 1 db narancs reszelt héja

Kakaós tészta hozzávalói:

  • 130 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 20 g cukor
  • 2 g só
  • 2 g útifűmaghéj
  • 2 g porélesztő
  • 10 g vaj (vagy margarin)
  • 70 g langyos tej (vagy rizsital)
  • 10 g gluténmentes kakaópor

A kalács tetejére:

  • 20 g langyos tej

A tricolor gluténmentes kalács elkészítése:

  • Most nem a szokásos módon készítettem a kalácsot.
  • Előzőleg megsütött és kihűlt tököt késes aprítóba tettem. Majd a sárga tészta hozzávalóit, szintén a késes aprítóba tettem, pár fordulattal összeállítottam a tésztát.
  • Kivettem a tészta gombócot, olajos kézzel ki gömbölyítettem, majd tálba tettem kelni.
  • Ezután a fehér tésztához valókat szintén késes aprítóban összedolgoztam. Kivettem, gömbölyítettem olajos kézzel, és kelni hagytam.
  • Végül a kakaós tésztát ugyanígy készítettem.
  • A három darab különböző színű tészta gombócot, 30 percig kelesztettem, majd olajos felületen egyenként, hosszú rúddá sodortam és végül a három szint összefontam.
  • Sütőpapírral bélelt formában emeltem, langyos tejjel lekentem, konyhapulton duplájára kelesztettem.
  • Miután szépen megkelt, 180 °C-os fokos sütőben, légkeveréssel 25 percig sütöttem.
  • Miután langyosra hűlt, rácsra emeltem, végül szeletelve zacskóba csomagoltam.
  • Fagyasztani is lehet ugyanolyan lesz kiengedés után.

Nagyon finom lett. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet öszi 3 színű
gluténmentes kalácsban
Energia 8526 kJ / 2035 kcal 476 kJ / 113 kcal
Zsír 36,4 g 2,0 g
  amelyből telített zsírsavak 21,8 g 1,2 g
Szénhidrát 387,7 g 21,5 g
  amelyből cukrok 88,8 g 4,9 g
Rost 28,0 g 1,6 g
Fehérje 26,0 g 1,4 g
10,20 g 0,57 g

A háromszínű gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

tricolor gluténmentes kalács recept

Kategória: , , ,