Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes vöröslencsés diós kalács

diós kalács recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes vöröslencsés diós kaláccsal bővült.

Egyre népszerűbb a vöröslencse liszt, és az abból készült pékáruk. Most rajtam volt a sor, és diós vöröslencsés kalácsot készítettem. A vöröslencse ízetlen, könnyen lehet ízesíteni. Emellett nincs mellékíze sem. Mivel még téli időszak van, került bele dió is, kevés reszelt citromhéjjal. Mennyei finomság.

Tészta hozzávalói (12 szelet):

  • 300 g vöröslencse liszt
  • 40 g Its us Naturbit bambuszrost liszt
  • 20 g Its us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 170 g kristálycukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 db tojássárgája (18 g)
  • 40 g olvasztott, de nem forró Ráma margarin
  • 5 g szárított élesztő
  • 270 ml víz
  • 2 evőkanál napraforgó étolaj

Diós töltelékhez:

  • Az előbbi tésztából 100 g-nyit vegyünk el
  • 35 g darált dió
  • 25 g Malea Aranya dióliszt
  • 20 ml víz
  • 1 citrom reszelt héja

Tetejére:

  • 20 g szobahőmérsékletű margarin

A gluténmentes vöröslencsés diós kalács elkészítése:

  • A liszthez mérjük hozzá a kétféle cukrot és a sót.
  • Adjuk hozzá a bambuszt rostot és az útifűmaghéj őrleményt is.
  • Keverjük el egy kanállal az egészet.
  • Üssük hozzá a tojássárgáját.
  • Csurgassuk hozzá az olvasztott margarint.
  • Mehet bele a víz is.
  • Szórjuk bele a szárított élesztőt is.
  • Egy gumikesztyű segítségével keverjük össze az egész tésztát.
  • Amikor már majdnem összeáll, és tapad-ragad öntsük bele a napraforgó étolajat.
  • Az állaga más lesz, mint a mentes keverékeknek.
  • Az összegyúrt tészta fokozatosan veszi fel a vizet, először inkább nagyon nedvesnek tűnik a tészta, aztán már jól kezelhető lesz.
  • Egy adagot vegyünk el belőle.
  • Ehhez adjuk a darált diót, a Malea Aranya diólisztet.
  • Reszeljük hozzá a citrom héját is.
  • Keverjük össze, miközben hozzá öntjük a vizet.
  • Egy sütőpapíron (pici olaj mehet rá) nyomkodjuk el kezünkkel a tésztát.
  • Erre tegyük diós, szintén ellapítgatott tésztát is.
  • Tekerjük fel együtt a tésztákat.
  • Tegyük egy sütőpapírral bélelt kisebb kenyérformába.
  • Kenjük le a tetejét margarinnal.
  • Takarjuk le, hogy a teteje ne száradjon ki.
  • Tegyük félre körülbelül 30 percre kelni hagyni a tésztát.
  • Előmelegített 190 C-os sütőben süssük készre kb. 35-40 percen át.
  • Ha a teteje kezdene nagyon sülni, takarjuk be sütőpapírral.
  • Sütési idő lejárta után vegyük ki sütőpapírra.
  • Hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés és sütés (kb. 1 óra)

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes vöröslencsés diós kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes diós kalács recept

gluténmentes diós kalács recept

Kategória: , , ,