Gluténmentes baklava Kolosfreefood módra
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes baklavával Kolosfreefood módra bővült.
Az egyik legfinomabb és legkedveltebb balkáni, görög-török desszertem a baklava (volt). Próbáltam már elkészíteni, de az mostani visz mindent. A gluténmentes cérnametélt, a növényi margarin, és a tetejére került cukros-mézes fűszeres szirup pillanatok alatt megpuhítja a tésztát. A belevalók pedig a megszokottak. Dió, pisztácia és a fűszerek.
Hozzávalók (12 adag):
A baklavához:
- 3 csomag Kitti’s csicseriborsó cérnametélt (3 x 200g)
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 150 gramm apróra vágott dió
- 80 gramm apróra vágott pisztácia
- egy- egy evőkanál cukor
- egy narancs héja
- 240 gramm olvasztott liga
- tepsi kikenéséhez 1 evőkanál margarin (liga)
Sziruphoz:
- 320 ml víz
- 250 g cukor
- 2 zacskó vaníliacukor
- csipet só
- 60 g méz
- egy narancs reszelt héja
Tetejére:
- szárított, ehető rózsaszirmok
- 2 evőkanál darált dió és pisztácia keveréke
A Gluténmentes baklava Kolosfreefood módra elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 160C-ra.
- Készítsük el a szirupot úgy, hogy a cukrot, a mézet, a narancshéjat, sót és a vizet egy lábasba tesszük.
- Forraljuk fel, és hagyjuk, hogy a szirup jó sűrű, már-már karamelles legyen.
- Hagyja a szirupot kihűlni, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.
- A szirup ragacsos, kissé karamellás lesz.
- A cukorral a diót daráljuk, aprítsuk le.
- Ugyan így járjunk el a pisztáciával is.
- A diót keverjük össze a pisztáciával
- Szórjuk bele a narancshéjat.
- Keverjük össze a diót, pisztáciát az őrölt szegfűszeggel, a fahéjjal.
- Kenjük ki egy tepsit a liga egy részével
- Egy csomag tésztát helyezzünk a tepsi aljára.
- Szórjuk rá a felét a pisztáciás-diós keverékkel.
- Jöhet egy újabb adag tészta.
- Erre újra a diós-pisztáciás réteg.
- Végül az egészet borítsuk be tésztával.
- Olvasszuk fel a margarint és csurgassuk rá a baklavára.
- Tetejére tegyünk alufóliát, és toljuk be a tepsibe.
- Kb. 10-15 percig süssük.
- Nagyon finom illat fog szállni a lakásban, innen tudjuk, hogy kész a baklava sütése.
- Vegyük ki a sütőből óvatosan!
- Vegyük le róla az alufóliát.
- Kissé megbarnult a tészta.
- Tészta tetejét szórjuk meg a maradék diós-pisztáciával.
- A kissé kihűlt cukros, karamelles sziruppal locsoljuk le a tésztát.
- Takarjuk le újra alufóliával, hogy biztosan beszívja a tészta a szirupot.
- Hagyjuk teljesen kihűlni az egészet.
- Amikor teljesen kihűlt, szórjuk meg ehető rózsaszirmokkal.
- Ez teljesen megadja a baklavánk eleganciáját, és a kissé rózsás ízt.
- Tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kevesebb, mint 1 óra + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes baklava Kolosfreefood módra tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csicseriborsótészta cukor dió édes gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It’s us Kitti’s gluténmentes tészták ivóvíz margarin méz narancs őrölt fahéj pisztácia só szegfűszeg vaníliás cukor










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

