Gluténmentes szezámmaggal szórt zsemle
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes szezámmaggal szórt zsemlével bővült.
Ma ismét kevertem a liszteket, jó szokásom szerint. Ha így nem szeretnétek, lehet egyféle lisztkeverékkel is készíteni. De! Ebben az esetben változik a folyadék mennyisége! Így készítettem, erre a receptre vállalom a minőséget. Más lisztekkel , mennyiségekkel nem tudom vállalni a minőséget. Kérlek benneteket ezt figyelembe venni.
Hozzávalók (11 db):
- 380g Schar mix B lisztkeverék
- 120g Glutenix falusi kenyér lisztkeveréket
- 3g cukor
- 7g só
- 7g útifűmaghéj
- 20g friss élesztő
- 300g langyos víz
- 200g langyos laktózmentes tej
- 20g étolaj
Tetejére:
- 10g szezámmag
A gluténmentes szezámmaggal szórt zsemle elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Itt adom hozzá a morzsolt élesztőt, újra elkeverem.
- Majd a langyos vizet és tejet, géppel összeállítom a tésztát.
- Végül az olajjal még átkeverem.
- Tepsibe sütőpapírt simítok, vékonyan lekenem olajjal.
- Olajos kézzel 11db bucit gömbölyítek.
- Tepsibe sorakoztatom, tetejét szezámmaggal szórom.
- Így kelesztem duplájára.
- Ezután 180 fokon 15 percig sütöm, majd 200 fokon még 10 percig. Sütő függő!
- Ami nekem jó, Nektek nem biztos, ezért igazítsátok a saját sütőtökhöz a hőfokot.
- Mikor elkészült, rácson hűtöm majd húzózáras tasakban teszem.
- Irány a fagyasztó. Mikor szükségem van rá kiveszem, hagyom felengedni.
- Vagy mikróhullámú sütőben 40 másodperc alatt felmelegítem.
- Pontosan olyan mint mikor kisült.
- Pár napig puha, nem morzsálódik.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 90-100 perc
Nehézségi szint: kezdő
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes szezámmaggal szórt zsemle tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj ivóvíz psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só szezámmag tej