Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes epres tavaszi szeletek

epres szeletek recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epres tavaszi szeletekkel bővült.

Végre itt a tavaszi eperszezon. Már a szabadtéri, hazai eper is érik. Aminek az íze már igazán édes. Jött is az ötlet, ami eredtileg interneten jött velünk szembe. Újragondoltam, és alkottam glutén- és tejmentesen. Érdemes nem csak két sort, hanem 3 sor babapiskótát egymás mellé tenni, így egy jó talpa is lesz a süteménynek.

Hozzávalók (12 szelet):

Eperlé az áztatáshoz:

  • 80 g tisztított friss eper
  • 100 ml víz

Krémhez és az alaphoz:

Tetejére:

  • Ízlés szerint növényi tejszínhab alternatíva
  • 8-10 szem közepes, kisebb eperszem
  • pár darab menta vagy bazsalikom levél

A gluténmentes epres tavaszi szeletek elkészítése:

  • A pudingport keverjük el alaposan a kukoricakeményítővel.
  • Adjuk hozzá a cukrot, sót is.
  • Keverjük el a növényi itallal.
  • Folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre a pudingot.
  • Hagyjuk kihűlni.
  • az eperszemeket mossuk meg.
  • Adjuk egy turmixgéphez.
  • Öntsük fel vízzel.
  • Turmixoljuk össze.
  • Melegítsük meg az epres vizet.
  • Ebben fogjuk megáztatni majd a babapiskótákat.
  • Hajtsunk ki folpackot.
  • Annyit, hogy bőven rá tudjuk két sorban fektetni a babapiskótákat.
  • Addig tegyük bele a meleg epres lébe a babapiskótákat.
  • Majd tegyük rá egymás kellé kettes sorban a piskótákat a folpackra.
  • Ha készen vagyunk, készítsük el a krémet.
  • A kihűlt pudinghoz kézi habverő segítségével keverjük bele a növényi mascarponét.
  • Elég édesnek kell lennie, hiszen a babapiskóta nem édes.
  • Ezután a krémet óvatosan kenjük rá a babapiskótákra.
  • Majd a fólia segítségével hajtsuk fel egymásra a már megpuhult babapiskótákat.
  • (ha három sor van egymás mellett, akkor az egyik sor élesz az alja)
  • Tegyük bele egy püspökkenyérformába pihenni, hűlni.
  • Tegyük hűtőszekrénybe.
  • Tálalás előtt tegyünk rá eperszemeket és menta/bazsalikom leveleket.
  • Esetleg dekoráljuk növényi tejszínhabbal.
  • Szeletelve tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 35 perc + hűtés, pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes epres tavaszi szeletek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes epres szeletek recept

gluténmentes epres szeletek recept

Kategória: , , , ,