Gluténmentes epres tavaszi szeletek
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epres tavaszi szeletekkel bővült.
Végre itt a tavaszi eperszezon. Már a szabadtéri, hazai eper is érik. Aminek az íze már igazán édes. Jött is az ötlet, ami eredtileg interneten jött velünk szembe. Újragondoltam, és alkottam glutén- és tejmentesen. Érdemes nem csak két sort, hanem 3 sor babapiskótát egymás mellé tenni, így egy jó talpa is lesz a süteménynek.
Hozzávalók (12 szelet):
Eperlé az áztatáshoz:
- 80 g tisztított friss eper
- 100 ml víz
Krémhez és az alaphoz:
- 2 csomag Lidl gluténmentes babapiskóta (200 g)
- 82 g Mester Család Gluténmentes vaníliás puding
- 2 teáskanál gluténmentes kukoricakeményítő
- 10 evőkanál cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- ízlés szerint vanília kivonat
- csipet só
- 550 ml növényi ital (rizsital)
- 250 g növényi mascarpone
Tetejére:
- Ízlés szerint növényi tejszínhab alternatíva
- 8-10 szem közepes, kisebb eperszem
- pár darab menta vagy bazsalikom levél
A gluténmentes epres tavaszi szeletek elkészítése:
- A pudingport keverjük el alaposan a kukoricakeményítővel.
- Adjuk hozzá a cukrot, sót is.
- Keverjük el a növényi itallal.
- Folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre a pudingot.
- Hagyjuk kihűlni.
- az eperszemeket mossuk meg.
- Adjuk egy turmixgéphez.
- Öntsük fel vízzel.
- Turmixoljuk össze.
- Melegítsük meg az epres vizet.
- Ebben fogjuk megáztatni majd a babapiskótákat.
- Hajtsunk ki folpackot.
- Annyit, hogy bőven rá tudjuk két sorban fektetni a babapiskótákat.
- Addig tegyük bele a meleg epres lébe a babapiskótákat.
- Majd tegyük rá egymás kellé kettes sorban a piskótákat a folpackra.
- Ha készen vagyunk, készítsük el a krémet.
- A kihűlt pudinghoz kézi habverő segítségével keverjük bele a növényi mascarponét.
- Elég édesnek kell lennie, hiszen a babapiskóta nem édes.
- Ezután a krémet óvatosan kenjük rá a babapiskótákra.
- Majd a fólia segítségével hajtsuk fel egymásra a már megpuhult babapiskótákat.
- (ha három sor van egymás mellett, akkor az egyik sor élesz az alja)
- Tegyük bele egy püspökkenyérformába pihenni, hűlni.
- Tegyük hűtőszekrénybe.
- Tálalás előtt tegyünk rá eperszemeket és menta/bazsalikom leveleket.
- Esetleg dekoráljuk növényi tejszínhabbal.
- Szeletelve tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés, pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes epres tavaszi szeletek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: babapiskóta bazsalikom cukor édes eper gyors ivóvíz kukoricakeményítő mascarpone rizsital só tejszínhab vanília kivonat vanília puding vendégváró