Póréhagymás rizottó pirított gesztenyével
- 5 dkg * vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 db póréhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 6 dl zöldség alaplé
- 30 dkg rizottó rizs
- 15-20 dkg sült gesztenye (meghámozva)
- 1 evőkanál * vaj
- só, bors
Elkészítés:
- Egy lábasban felhevítjük a vajat és az olajat, majd beledobjuk a felszeletelt póréhagymát és alacsony lángon, fedő alatt kb. 20 perc alatt, meg-megkeverve puhára pároljuk.
- Egy másik lábasban az alaplevelet gyöngyözésig melegítjük.
- A rizst a póréhagymához adjuk, összekeverjük és hozzáadjuk a fehérbort.
- Közepes, vagy annál kicsit nagyobb lángon addig főzzük, míg a bor elpárolog/a rizs magába szívja.
- Hozzáadjuk a forró alaplevet, de csak fokozatosan, kb. 3 részletben adjuk hozzá, mindig akkor adva hozzá a következő adagot, ha az előző adagot már magába szívta a rizs.
- Kb. 25-30 perc alatt teljesen magába szívja és megfő.
- Közben 1 evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben és rádobjuk a felszeletelt sült gesztenyét.
- Enyhén megsózzuk és pár perc alatt megpirítjuk a vajon a gesztenyét.
- A kész rizottót a pirított gesztenyével megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 70 perc
Nehézségi szint: kezdő
*Cöliákia mellé társuló másodlagos laktózintolerancia esetén laktózmentes vajjal is készíthető.
Alkoholtartalma miatt kiskorúaknak nem ajánlott.
- Recept címke: fehér bor gesztenye olívaolaj póréhagyma rizs vaj zöldség alaplé