Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Padlizsános quinoa-rizottó – gyors vitamindús ebéd

Padlizsános quinoa-rizotto. Gluténmentes receptHozzávalók 2 személyre:

  • 200 g padlizsán (1 kisebb darab)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 100 g quinoa
  • 1 db lilahagyma
  • 2 db paradicsom
  • 100 g tonhalkonzerv (130 grammos konzervet vegyünk!)
  • só, bors, szárított zöldfűszerek
  • friss bazsalikom

Elkészítés:

  • A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy tepsire sütőpapírt terítünk.
  • A quinoát előkészítjük: egy pohárban kimérünk 100 g quinoát, majd szűrő segítségével alaposan átmossuk, hogy a saponin réteget eltávolítsuk róla.
    Ezután a quinoát egy kis lábosba tesszük és a pohár segítségével felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és feltesszük főni.
    Amikor elkezd forrni, lejjebb vesszük a lángot takarékra és fedő alatt puhára főzzük kb. 15-20 perc alatt.
  • Míg a quinoa fő, előkészítjük a többi hozzávalót is.
  • Egy evőkanál olajat elkeverünk egy csipet sóval és egy kevés őrölt borssal.
  • A padlizsánt megmossuk, 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk, ecset segítségével vékonyan mindkét oldalát megkenjük az előkészített olívaolajjal, majd a sütőpapírra helyezzük a karikákat.
  • Behelyezzük az előmelegített sütőbe és 20 percig sütjük, amíg szépen meg nem puhulnak és barnulnak a szeletek.
  • Egy serpenyőbe felteszünk melegedni 1 evőkanál olajat.
  • A paradicsomot apró kockákra vágjuk, majd az enyhén felmelegített olajra tesszük.
  • A lilahagymát vékony csíkokra vágjuk és a lecsöpögtetett tonhallal együtt a paradicsomhoz adjuk, majd sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük, és időnként átkeverve pár perc alatt készre főzzük a szószt.
  • Amikor a quinoa puhára főtt, keverjük hozzá a paradicsomos masszához, majd óvatosan adjuk hozzá a megsütött padlizsánt is. Az egészet hagyjuk takaréklángon 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal.

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A quinoa-rizottó receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , ,

Ad